RC ARABALARRC HELİKOPTERLERRC TEKNELERRC UÇAKLARÜRÜN İNCELEME

Servo motor nedir ve kullanım alanları nelerdir

7.7kviews

Biraz mühendislik bilgilerimizi parlatarak servo motorlara yakından bakalım. RC model tutkunlarının yakından tanıdığı bu mekanizmanın zaman zaman bakım ve onarıma ihtiyacı olabiliyor. Klasik motorların yerini alan servo motor yüksek aralıklarda hız kontrolü sağlıyor, bakımı kolay ve arıza oranı düşük olması sebebiyle tercih ediliyor.

Servomekanizma veya servo, verilen operasyonun kontrolünün geribesleme yoluyla yapılmasını sağlayan mekanizmadırServo, herhangi bir mekanizmanın işleyişinde hatayı algılayarak geri besleme düzeneğinin yardımıyla denetler ve hatayı giderir. RC model araçlarında da kullanılan bu mekanizma görevini yerine getiremeyecek kadar yıprandığında sitemizden temin edebilirsiniz. Robot teknolojisinde en çok kullanılan motor çeşidi olan servo sistemler mekanik olabileceği gibi elektronik, hidrolik-pnömatik veya başka alanlarda da kullanılabilmektedir. Özetle hareket kontrolü yapan bu düzenek; mekaniksel konum, hız veya ivme gibi parametrelerin kontrol ediyor.

(RC model araç kullanıcıları için servo motor mekanizması)

Servo motor sürücü ve kontrol devresini içerisinde bulundurmaktadır. DC servo motorlar genellikle “elektronik hareketli denetleyiciler” adı verilen servo sürücüler ile kontrol edilirler. Servo sürücüler servo motorun hareketini kontrol eder. Kontrol edilen büyüklükler çoğu zaman noktadan noktaya konum kontrolü, hız kontrolü ve ivme programlamasıdır. PWM tekniği adı verilen darbe genişlik modülasyonu genellikle robot kontrol sistemlerinde, sayısal kontrol sistemlerinde ve diğer konum denetleyicilerinde kullanılır.