HABERLER

Projeksiyon cihazı netlik ayarı nasıl yapılır?

10.5kviews

Projeksiyon cihazı İlk kurulum söz konusu olduğunda projektörler biraz nazlı olabilir. Görüntüyü benzersiz ev sinemasına çevirmeye çalıştığınızda, çok sayıda değişken nedeniyle kafa karıştırıcı olabilir. Ancak, yöntemli bir şekilde ilerleyerek ve her seferinde 1 şeyi değiştirerek, projektörünüzün görüntüsünü daha etkileyici hale getirebilirsiniz:

  • Projektör odağını ayarlayın
  • Lenste toz veya yoğuşma olup olmadığını kontrol edin
  • Projektörün konumunu ekrana göre değiştirin
  • Çarpıklık düzeltmesini ayarlayın
  • Keskinliği ve/veya çözünürlüğü değiştirin

Bunların hepsi, projektörün görüntü kalitesini iyileştirmenin basit ve iyi anlaşılan yollarıdır, ancak bu ilk kez oluyorsa, her zaman doğal olmayacaklardır.

Bu kelimelerin bazılarının ne anlama geldiğini veya bu ayarlardan bazılarıyla nasıl oynanacağını otomatik olarak bilmemek normaldir. Aslında, bilmeniz gereken bu ayrıntılar tam olarak bu makalenin geri kalanının konusu.

Projektörün Odağının Ayarlanması

Odak nedir?

Odakla başlamamızın bir nedeni var: Bu, özellikle de gördüğünüz sorun görüntünün bulanık veya belirsiz olmasıysa, projektörünüzün görüntü kalitesini ayarlamanın en iyi yerleşik yoludur.

Projeksiyon cihazı merceğin çevresinde fiziksel bir odak ayarlama halkası olacaktır ve bu halkanın döndürülmesi merceğin kendisindeki bileşenler arasındaki mesafeleri artırarak ve azaltarak odağı ayarlar.

Bu mesafe kayması, mercekten çıkan görüntüyü ya daraltır ya da genişletir. Ve bulanıklıkla ilgili sorunların çoğu, görüntünün odaklandığı yer ile ekranın bulunduğu yer arasındaki küçük uyumsuzluklardır.

Elinizi doğrudan projektörün önüne koyarsanız, bir posta pulundan çok daha büyük olmayan küçük bir dikdörtgen yansıtacaktır. Çoğu durumda, insanlar bir projektör ekranına en az 100 inçlik diyagonal bir görüntü yansıtmayı sever.

Yani burada gerçekten bariz bir şey oluyor: projektörden uzaklaştıkça görüntü büyüyor.

Bunu gündeme getirmemin nedeni, ekranı hareket ettirirseniz ve projektörün önünde çeşitli mesafelerden görüntünün iyi görünüp görünmediğini “kontrol ederseniz”, her zaman bir mesafe bulacağınızı fark ederseniz, odağı anlamaya yardımcı olur. görüntü iyi görünüyor.

Projektör Odağının Ayarlanması

Ancak, bir Projeksiyon cihazı kurup açıp, ışık demetinden gelen görüntünün iyi göründüğü o dilimi bulmak için ekranı yakınlaştırıp uzaklaştırma lüksümüz yok. Bunun yerine, kendimize kolay bir kurulum sağlamak için odaklanmayı kullanıyoruz.

Ekranı istediğiniz yerden başlayın, ardından yansıtma oranına göre çalışacak şekilde projektörü yeterince uzağa koyun. Projektörü ilk açtığınız zaman, ışık huzmesinin o dilimini görüntünün iyi göründüğü yerde ileri geri hareket ettirmek için odak halkasını kullandığınız zamandır.

Projeksiyon cihazı kontrolü Lenste Toz veya Yoğunlaşma Kontrolü Yapın

Belki de bulanık olan görüntünüzün tamamı değil, sadece küçük bir kısmıdır. Gördüğünüz görüntünün bir kısmı odaktaysa ve doğru görünüyorsa, ancak görüntünün diğer kısımları bulanıksa veya görüntünün tamamı, odağı çevirmenize bile izin vermeyecek kadar bulanık/bulanıksa, bu bir projektörün merceği ile ilgili sorun.

Sonuçta ışık oradan geliyor, yani burada toz toplayan yağlı parmak izleri varsa, bu ışık huzmesini engelleyecek ve bozulmaya yol açacaktır. Farklı şeyler bu tür bir soruna neden olabilir. En yaygın olanı, yukarıda bahsedildiği gibi lens üzerinde toz birikmesine yol açan parmak izleridir.

Bununla birlikte, bir süredir orada duran bir projektör için, toz zamanla parmak izlerinin yardımı olmadan merceğin üzerine gelmiş olabilir. Projektör demonte edilmişse, merceğin içinde soruna neden olan toz olabilir, ancak bu çok daha nadirdir.

Ekrana Göre Projektörün Konumlandırmasını Değiştirme

Görüntüyü sabitlemek için yerleşik odak düğmesini zaten kullanmayı denediğinizi ve projektör merceğinde toz, parmak izi vb. olup olmadığını kontrol ettiğinizi varsayarsak, şimdi projektör yerleşimini düşünmeye başlamanın zamanı geldi.


Odak düğmesi, projektör görüntüsünün ekrana olan uzaklıkla yalnızca birkaç inç uyumsuz olduğu sorunları gidermek için tasarlanmıştır, ancak projektör yerleştirme sırasında olduğundan çok daha fazla kapalıysa, onu taşımayı düşünmenin zamanı gelmiştir.

Projeksiyon cihazı Kilit Taşı Düzeltmesini Ayarlayın

Görüntüyü yukarıdaki yöntemlerden herhangi biriyle odakladıktan sonra, projektörün görüntü kalitesini iyileştirmek için yapmanız gereken başka bir değişiklik kategorisi daha vardır: yansıtılan ışığın görüntü işleme tarafındaki değişiklikler.

Çarpıklık düzeltmesinin iki çeşidi dikey ve yataydır. Bu yüzden hangisiyle oynamanız gerektiğini belirleyerek başlayın. Yukarıda tartışıldığı gibi, projektörü ekranın merkez hattına monte ederken işleri karıştırmak zordur, ancak sağ merkez hattı noktasını engelleyen bir duman detektörünüz veya başka bir tavan özelliğiniz olabilir.

Projeksiyon cihazı Keskinliği ve/veya Çözünürlüğü Değiştirin

Son olarak, yukarıdakilerin tümü zaten kontrol edildiğinde veya üzerinde çalışıldığında görüntüde arama yapmak için oynayabileceğiniz birkaç özellik daha vardır.

Keskinlik

Bir görüntünün netliğini ve kontrastını tanımlayan bir terim olan keskinlik, genellikle menülerde ayarlayabileceğiniz bir ayardır.

Görüntünün çok solgun veya çok canlı görünmesiyle ilgili sorunları denemek ve gidermek için bunu kullanabilirsiniz. Bir sahnenin renkleri size “yanlış” geliyorsa, keskinliği ayarlamak da bunu kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.

Çözünürlük

Projeksiyon cihazı belirli bir çözünürlükte yansıtmak üzere tasarlanacaktır, ancak bir bilgisayardan HDMI yoluyla video gönderiyorsanız, bilgisayarın görüntünün boyutunu bilmesi gerektiğini bildiğinden emin olmanız gerekir.

Bilgisayarınızın ekran yönetimi ayarlarına girerek, bilgisayarın hedef çözünürlüğü anladığını doğrulayabilir ve yanlış değer varsa değiştirebilirsiniz.

Diğer cihazların çoğu otomatik olarak görüntüleme cihazına (bizim durumumuzda bir projektör) mümkün olan en yüksek çözünürlüğü verecektir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x