Hangi Projeksiyon cihazı nı satın alınacağını seçmeden önce mevcut türleri anlamalısınız.
Bulduğunuz ilk gözetleyiciyi satın alırsanız, şansınız yaver gidebilir ve odanıza uygun bir model elde edebilirsiniz.
Ancak, alanınızda iyi çalışacak bir projektör aldığınızdan emin olmak için aşağıdaki alanları gerçekten göz önünde bulundurmalısınız.
İşte aramanız gereken projektör özelliklerinin kısa bir özeti:
- Atma Tipi
- Yonga seti
- Işık kaynağı
- Parlaklık
- Yerel Çözünürlük
- En Boy Oranı
- Görüntü kalitesi
- Bağlantılar
- Hizalama
Her odaya uygun mükemmel bir projektör olmadığı için satın almadan önce tüm bu özellikleri göz önünde bulundurmalısınız.
Satın aldığınız projektör, odanıza ve onu nasıl kullanmayı planladığınıza bağlı olacaktır.
Doğru projektörü seçmenin TV satın almaktan daha karmaşık olduğu inkar edilemez. Ancak evde en iyi film deneyimini yaşamak istiyorsanız sorunları anlamak için zaman ayırmaya değer.
Projeksiyon cihazı seçiminde: Atma Tipi
Projeksiyon cihazılarını kategorize etmenin birkaç farklı yolu olsa da, ilk kararınız doğru atış tipine karar vermek olmalıdır.
Atış mesafesi, bir projektör için temel bir özelliktir çünkü size ekrandan ne kadar uzağa gitmesi gerektiğini söyler.
Bu nedenle, odanızın düzeni, hangi tür projektörü satın almanız gerektiğini belirleyecektir.
Projeksiyon cihazı seçiminde: Yonga setleri
Bir projektörün yonga seti, görüntüyü oluşturan teknolojidir.
Modern ev sineması projektörleri üç ana tür kullanır: LCD, DLP ve LCoS. Projektörleri ararken diğer teknolojilerden bahsedildiğini görseniz de, bunlar bu ana kategorilerin alt türleridir.
LCD Projektörler (Sıvı Kristal Ekran)
LCD projektörlerde her ana renk (kırmızı, yeşil ve mavi) için ayrı bir likit kristal panel bulunur ve her panel, merceğe girmeden önce birleştirilen ayrı bir görüntü oluşturur.
DLP Projektörler (Dijital Işık İşleme)
Çoğu DLP projektörü, aynalar ve bir renk tekerleği kullanarak görüntüler oluşturur – ancak bazı modellerde ana renkleri oluşturmak için renk tekerleğini LED’ler veya lazerlerle değiştirir.
LCoS Projektörler (Silikon Üzerinde Sıvı Kristal)
LCoS projektörler, LCD ve DLP tekniklerinin bir kombinasyonunu kullanır.
Beyaz ışık, bir dikroik filtre kullanılarak üç ana renge bölünür ve ardından üç ayrı LCoS yongasına gönderilir.
Her çip, LCD gibi bir sıvı kristal matrisine ve DLP gibi silikon veya kuvarstan yapılmış ince bir yansıtıcı katmana sahiptir.
Işık kaynağı
Yonga setinin yanı sıra diğer birincil projektör teknolojisi, çip teknolojisinden ayrı olan ışık kaynağıdır. Böylece başta lambalar (ampuller), LED’ler veya lazerler olmak üzere farklı ışık kaynaklarına sahip LCD, DLP ve LCoS projektörler edinebilirsiniz.
Lambalar
Lamba kullanmak, bir projektör için ışık üretmenin geleneksel yoludur ve birçok kişi tarafından genellikle ampul olarak adlandırılır. Lambaları genellikle daha ucuz projektörlerde bulacaksınız ve video projektörünüzü yalnızca ara sıra kullanmayı planlıyorsanız idealdirler.
LED’ler
Bir projektörü aydınlatmanın başka bir yolu da LED kullanmaktır.
LED’ler görüntü üretmenin uygun maliyetli bir yoludur, bu nedenle LED projektörlerin satın alınması genellikle ucuzdur, daha az elektrik kullanır ve çok hızlı açılır. Ayrıca, hacimli bir lambaya ihtiyaç duymadıkları için bu projektörler genellikle daha küçüktür ve bu nedenle kurulumları daha kolaydır.
Lazerler
Bir projektörü aydınlatmak için lazer kullanmak, yüksek kaliteli projektörler oluşturmanın modern yoludur. Tüm önde gelen markalar, geleneksel lamba modellerine göre birçok avantajı olduğu için lazer projektörleri piyasaya sürüyor. En iyi lazer projektörler, zamanla bozulmayan ve bir bulb projektörden daha az güç kullanan, mükemmel renk ve kontrasta sahip parlak bir görüntü üretebilir.