Modern toplumda her yerde bulunan USB teknolojisi, insanların günlük olarak kullandığı en az bir veya daha fazla cihazda bulunabilir. Bununla birlikte, USB kablo ları, çoğu diğerleriyle uyumsuz olan çeşitli bağlantılara sahiptir. Bu, özellikle her biri arasındaki farklar deneyimsiz kişiler için önemsiz göründüğünde, bir USB kablosunun değiştirilmesini zahmetli bir iş haline getirir.
Örneğin, mikro B ve mini USB’ler eşanlamlı terimler kullanabilirken, bir fişi diğerinin bağlantı noktasına bağlamak için kullanamazsınız. İşleri daha da kafa karıştırıcı hale getirmek için, USB teknoloji endüstrisi sürekli olarak gelişiyor ve aynı fiş türü bile USB’nin her sürümü arasında farklılık gösterebiliyor ve aynı anda fişin performansını etkiliyor.
Piyasadaki farklı USB kablo türleri arasındaki tüm incelikli özellikleri çözmenize yardımcı olmak için bu kapsamlı kılavuzu bir araya getirdik.
USB Type A – USB Kablo
USB standart A konektörü olarak da bilinen USB A konektörü, öncelikle bilgisayarlardaki ve hub’lardaki ana bilgisayar denetleyicilerinde kullanılır. USB-A soketi, ana bilgisayar denetleyicileri ve hub’lar için tasarlanmış bir “aşağı akış” bağlantısı sağlamak üzere tasarlanmıştır ve nadiren bir çevre aygıtında “yukarı akış” konektörü olarak uygulanır. Bunun nedeni, USB ana bilgisayarının VBUS pininde 5V DC güç sağlamasıdır. Bu nedenle, USB kabloları satın alırken fişlerden en az birinin USB A olduğundan emin olmanın en güvenli yol olduğunu unutmamak önemlidir.
Çok yaygın olmasa da, USB A erkekten A erkeğe kablolar, bazı uygulayıcılar tarafından iki USB A tarzı dişi bağlantı noktası arasında bağlantı yapmak için kullanılır. Tipik A-A kablolarının iki ana bilgisayar arasında veya bilgisayardan hub’a bağlantı için tasarlanmadığını unutmayın.
- USB 2.0 A – A Dişi Kablolar
- USB 2.0 A – B Kabloları
- USB 2.0 A – Mini B Kabloları
- USB 2.0 A – Mikro B Kabloları
- USB 2.0 A – A Açılı Kablolar
- USB 2.0 A – B Açılı Kablolar
- USB 2.0 A – Mini B Açılı Kablolar
- USB 2.0 A – Mikro B Açılı Kablolar
- USB 2.0 A – B Kilitleme Kabloları
- USB 2.0 A – Mini B Açılı Kablolar
USB Type B – B tipi USB Kablo
USB standart B konektörü olarak da bilinen B tarzı konektör, yazıcı, hub üzerindeki yukarı akış bağlantı noktası veya diğer daha büyük çevresel aygıtlar gibi USB çevre birimleri için tasarlanmıştır. USB B konektörlerinin geliştirilmesinin birincil nedeni, iki ana bilgisayarı birbirine bağlama riski olmadan çevresel aygıtların bağlanmasına izin vermekti. USB B tipi konektör bugün hala kullanılmaktadır, ancak daha rafine USB konektör türleri lehine yavaş yavaş kullanımdan kaldırılmaktadır.
USB Type C – USB C Kablo
USB-C veya USB Type-C konektörü, yeni USB 3.1 standardı ile birlikte piyasaya çıkan en yeni USB arayüzüdür. Daha önce belirtilen USB A tipi ve B tipi konektörden farklı olarak, USB C Tipi konektör hem ana bilgisayar denetleyici bağlantı noktalarında hem de yukarı akış soketlerini kullanan cihazlarda kullanılabilir. Son birkaç yılda, piyasada C tarzı USB konektörleri olan bir dizi dizüstü bilgisayar ve cep telefonu ortaya çıktı.
USB Type C konektörü, USB 2.0, 3.0, 3.1 Gen 1 ve Gen 2 sinyalleriyle uyumludur. Tam özellikli bir USB 3.1 Gen 2 C – C kablosu, 20V, 5A’ya (100W) kadar gelişmiş güç dağıtımıyla maksimum 10 Gbps hızında veri iletebilir ve video ve ses sinyalini aktarmak için DisplayPort ve HDMI alternatif modunu destekler.
USB Mini B – Mini USB Kablo
USB B tipi konektöre benzer şekilde, USB mini B soketleri, USB çevre birimlerinde kullanılır, ancak daha küçük bir form faktöründedir. Mini B fişinin varsayılan olarak 5 pimi vardır ve mobil aygıtların ve diğer çevre birimlerinin bir USB ana bilgisayarı olarak işlev görmesini sağlayan USB On-The-Go’yu (OTG) desteklemek için ekstra bir kimlik pimi içerir.
Başlangıçta, bu fiş önceki akıllı telefon modelleri için tasarlandı, ancak akıllı telefonlar daha kompakt hale geldikçe ve daha zarif profillerle Mini USB fişinin yerini mikro USB aldı. Artık Mini-B bazı dijital kameralar için tasarlanırken, mini fiş serisinin geri kalanı artık yeni ürünler için sertifikalı olmadıkları için daha çok eski konektörler haline geldi.
USB Micro B – Mikro USB Kablo
Mikro USB B konektörü, esasen mini USB’nin küçültülmüş bir biçimi olup, mobil aygıtların bilgisayarlara ve diğer hub’lara bağlanma özelliğini korurken daha ince olmasına olanak tanır.
Mikro B tipi konektör, akıllı telefonların ve diğer benzer mobil cihazların harici sürücüleri, dijital kameraları veya diğer çevre birimlerini bir bilgisayar gibi okumasına izin veren USB OTG’yi desteklemek için 5 pin içerir. OTG özelliğini etkinleştirmek için kablo tertibatında özel kablo bağlantısı uygulanması gerektiğini unutmayın.
USB 3.0 Type A
Aynı tasarımı USB 2.0 ve USB 1.1 uygulamasında kullanılan A-Tipi konektöre miras alan USB 3.0 A, yalnızca ana bilgisayar denetleyicilerinde ve hub’larda kullanılmak üzere tasarlanmış bir “aşağı akış” bağlantısı da sağlar.
Ancak USB 3.0 Type A, USB 2.0 A Type’ta olmayan ek pinleri işler. USB 3.0 konnektörü, 5 Gbps bant genişliğinde “Süper Hızlı” veri aktarımını destekleyecek şekilde tasarlanmıştır, buna karşılık USB 2.0 bağlantı noktalarına geriye dönük uyumluluk ile daha düşük veri hızları iletilebilir. USB 3.0 konektörleri, önceki nesillerden ayırt edilmelerine yardımcı olmak için genellikle mavi renktedir veya “SS” logosuna sahiptir.
USB 3.0 Micro B
SuperSpeed Micro USB B konektörü olarak da adlandırılan bu konektör, tam USB 3.0 standart veri aktarım hızına ulaşmak için USB 2.0 Micro B konektörünün yan tarafında beş pin daha toplar. USB 3.0 Mikro B konektörleri sabit sürücülerde, dijital kameralarda, cep telefonlarında ve diğer USB 3.0 aygıtlarında bulunur.
USB 3.0 Micro B erkek konektör, fiş şekli değiştiği için USB 2.0 B soketine takılamaz. Ancak USB 3.0 Micro B yuvasına sahip cihazlar, önceki USB 2.0 Micro B erkek fişiyle çiftleşmeyi kabul edebilir.
Daha yüksek veri aktarım hızlarına olan artan ihtiyaçla birlikte, Yapay Görme ve 3B görüntüleme gibi daha fazla endüstriyel uygulama, USB 3.0 Micro B’yi sistem tasarımlarına uygulamaya başlıyor. Vida kilitli Mikro B konektörler, güvenli ara bağlantı sağlamak için genellikle kablolamada kullanılır.