HABERLER

LIPO PİLLER NASIL ŞARJ EDİLİR: BAŞLANGIÇ KILAVUZU

7.1kviews

İşte LiPo’larınızı güvenli bir şekilde nasıl şarj edeceğinize dair basit bir kılavuz. Daha önceki yazımızda Lityum Polimer (AKA “LiPo”) piller nedir incelemiştik, eğer okumadıysanız Lipo üzerindeki değerleri anlamak için mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. Lipo şarjınızı güvenle yapmak istiyorsanız bu değerleri mutlaka anlamanız gerekmekte.

İki Konnektörü Ayırt Etmek

Tüm LiPo‘lar (tek hücreli olmadıkça) iki konektörle gelir: denge konektörü ve pil konektörü.

Balans konektörü, pilinizi şarj etmek ve izlemek için kullanılır.

LiPo Batarya Balans Konnektörü

Pil konektörü şarj etmek ve boşaltmak için kullanılır.

LiPo batarya Ana Könnektörü

Doğru Şarj Cihazını Seçmek

Bugün piyasadaki çoğu RC şarj cihazı, farklı pil türlerini şarj etme kapasitesine sahip olacaktır. Farklı pil türleri farklı kimyasal özelliklere ve şarj gereksinimlerine sahip olduğundan, uyumsuz bir şarj cihazının kullanılması sonuçta bir kazaya yol açabilir.

Bir şarj cihazı ararken, “Uyumlu Piller” bölümünü iyice kontrol ettiğinizden emin olun. Bu kılavuz için İmax B6 Digital Lipo Pil Batarya Şarj Cihazı‘yu kullanacağız.

Dijital Pro Lipo Şarj Cihazı

Lipo Şarj Parametrelerinizi Belirleme

LiPo’larınızı fiilen şarj etmeye gelince, yapılandırmanız gereken yalnızca üç değişken vardır. Bu üç değişken Pil Tipi, Hücre Voltajı (V) ve Akım Ayarıdır (A).

Pil Tipi açıklayıcıdır, şarj cihazınızda LiPo seçeneğini seçmeniz yeterlidir. Hücre Voltajı, sahip olduğunuz LiPo tipine bağlı olarak değişebilir ve genellikle kendi hücrenizin maksimum voltajına ayarlanmalıdır. Normal LiPo’lar için bunu 4,2V’a, LiFes için 3,6V’a ve LiHV için 4,35’e ayarlayın.

Geçerli Ayar, pilinizi ne kadar hızlı şarj ettiğinizi belirlediğinden biraz yanıltıcı olabilir. Tavsiye edilen şarj oranını aşarsanız, LiPo’nuz aşırı ısınabilir ve alev alabilir. Genellikle yeni başlayanların LiPo’larını 1C’de şarj etmelerini öneririz. 1C, pilinizi her 1000 mAh için 1A’da şarj etmek anlamına gelir. Yani 3000 mAh pil için 3A’da, 5000 mAh pil için 5A’da şarj edersiniz.

Örnek olarak 2700mAh 3S 30C LiPo alarak, parametreleri şu şekilde ayarlayacağız:

  • Pil Tipi: LiPo
  • Hücre Voltajı: 4.2
  • Mevcut Ayar: 2.7A

Lipo Şarj Etme Zamanı

Piliniz için doğru lipo şarj parametresini belirledikten sonra, bunları şarj cihazınızda seçin.

Lipo Şarj ayarları (Örnek Görünüm – Bataryanıza göre değişiklik gösterir)

Her şey ayarlandığında ve doğru göründüğünde, konektörlerinizi ilgili girişlerine takın.

Şarj etmeye başlamadan önce, kaza riskini korumak ve azaltmak için LiPo’nuzu bir güvenlik çantasına koymayı unutmayın.

Her şey yerine oturduğunda, sadece “Başlat” düğmesine basın. Şarj olan bir pili asla gözetimsiz bırakmayın. Biraz dışarı çıkmanız gerekirse, şarj cihazını durdurun ve döndüğünüzde devam edin. Bataryanız tamamen şarj olduğunda, Imax B6 bir bildirim sinyali verecek ve şarjı otomatik olarak durduracaktır.

LiPo pillerinizi asla 2 ila 3 günden fazla tam şarjda bırakmayın. LiPos’unuzu yakın zamanda kullanmayı planlamıyorsanız, pili tekrar kullanmaya hazır olana kadar depolamak üzere pillerinizi 3,6V – 3,8V’a kadar boşaltmanızı önemle tavsiye ederiz.

3 2 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x