HABERLER

Lipo Pillerde Nelere Dikkat Edilmeli: BAŞLANGIÇ KILAVUZU

2.5kviews

Lityum Polimer (LiPo) piller, kendinden önceki tüm pilleri inkar edilemez bir şekilde geride bıraktı. Ancak, bir dezavantajı var: güvenlik. Alev alabilecekleri ve hatta patlayabilecekleri için, LiPo ile uğraşırken ekstra dikkat ve disiplin gerekir. Sorumlu bir şekilde kullanıldığında, kaza riski ve büyüklüğü büyük ölçüde azalır.

Lityum Polimer (AKA “LiPo”) piller, artık birçok tüketici elektroniği cihazında kullanılan bir pil türüdür. Son birkaç yıldır radyo kontrol endüstrisinde popülerlik kazanıyorlar ve artık uzun çalışma süreleri ve yüksek güç arayan herkes için en popüler seçim haline geldiler. LiPo piller çok çeşitli avantajlar sunar, ancak her kullanıcının faydaların dezavantajlardan ağır basıp basmadığına karar vermesi gerekir. Kurallara uyduğunuz ve pillere hak ettikleri saygıyı gösterdiğiniz sürece LiPo pillerden korkacak bir şey yok.

Lipo Bataryalarda üzerindeki yazılar ne anlama gelir?

LiPo Batarya üzerindeki Rakamları ve Harfleri Anlamak

LiPo bataryalar ile uğraşırken en önemli ama gözden kaçan ön koşul, bunları okuyabilme ve anlayabilmektir. Nihayetinde tanınması gereken dört derecelendirme vardır: Kapasite (mAh), Voltaj (V), Hücre Sayısı (S) ve Deşarj Hızı (C).

Yukarıdakilerin her birinin ne anlama geldiğini anladıysanız, o zaman zaten bir adım öndesiniz. Bunu yapmadıysanız, bir şarj cihazının yanına gitmeden önce lütfen LiPo’nuzdaki Rakamları ve Harfleri aşağıda detaylı okuyunuz.

Voltaj / Hücre Sayısı

Bir LiPo hücresinin nominal gerilimi 3,7 V’tur. Yukarıdaki 7.4V pil için bu, seri olarak iki hücre olduğu anlamına gelir (bu, voltajın birbirine eklendiği anlamına gelir). Bu nedenle bazen insanların “2S” pilden bahsettiğini duyacaksınız – bu, Seride 2 hücre olduğu anlamına gelir. Yani iki hücreli (2S) paket 7.4 V, üç hücreli (3S) paket 11.1V vb.

Çoğu hobici, daha yüksek voltajın daha yüksek bir hıza eşit olduğunu düşünme eğilimindedir. Bu biraz doğrudur, ancak teknik olarak voltaj doğrudan güçle ilişkilidir – ve güç mutlaka hız anlamına gelmez. Örneğin, ağır bir RC Crowler paletli, zorlu arazilerde ilerlemek ve engellerin üstesinden gelmek için çok daha fazla güce ihtiyaç duyacaktır. Bir RC drift arabası ise çok daha düşük voltajlı bir LiPo pil kullanabilir ve yine de arazi dostumuza göre çok daha hızlı olabilir. Bir RC araba veya uçak satın aldığınızda, normalde hangi voltaja ihtiyacınız olduğunu teknik özelliklerde kontrol etmelisiniz; bu yüzden fazla endişelenmeyin.

Bir pil paketinin voltajı, esas olarak aracınızın ne kadar hızlı gideceğini belirleyecektir. Voltaj, elektrik motorunun RPM’sini doğrudan etkiler (fırçasız motorlar, ‘Volt başına RPM’ anlamına gelen kV ile derecelendirilir). Yani 3.500 kV değerinde fırçasız bir motorunuz varsa, o motor uyguladığınız her volt için 3.500 RPM dönecektir. 2S LiPo pilde, bu motor yaklaşık 25.900 RPM dönecektir. 3S’de, 38.850 RPM’lik devasa bir dönüş yapacak. Yani ne kadar çok voltajınız varsa, o kadar hızlı gideceksiniz.

LiPo pillerinbazılarında “2S2P” olarak tanımlanan bir pil takımı görmüş olabilirsiniz. Bu, pilde aslında dört hücre olduğu anlamına gelir; seri olarak bağlanmış iki hücre ve ilk iki pile paralel olarak iki hücre daha bağlanmıştır (paralel, kapasitelerin birbirine eklendiği anlamına gelir).

Nominal voltaj nedir?

Nominal voltaj, bir pil paketinin varsayılan dinlenme voltajıdır. Pil endüstrisi, pilleri karşılaştırmaya bu şekilde karar verdi. Bununla birlikte, hücrenin tam şarj voltajı değildir. LiPo piller 4.2V/hücreye ulaştıklarında tamamen şarj olmuş olurlar ve daha sonra detaylı olarak tartışacağımız minimum güvenli şarjları 3.0v/hücredir. 3.7v hemen hemen ortadadır ve bu hücrenin nominal yüküdür.

Yüksek Kapasiteli Lipo Batarya / 22000mAh

Lipo Bataryalarda Kapasite (mAh)

Bakmanız gereken ilk şey, pilin mAh (Miliamp Saat) cinsinden ölçülen kapasitesidir. Kapasite, size LiPo pilinizin ne kadar güç tutabileceğini söyler. Örneğin, 5000 mAh’lik bir pil, tamamen boşalana kadar 1 saatte 5000 miliamper çıkış verebilir. Akım tahliyesi (Yani yükü) 20 amper (20.000 miliamper) olan bir RC uçağınız varsa, o zaman 15 dakika uçmayı bekleyebilirsiniz. – (5000mAh ÷ 20, 000mAh) x 60 dakika – pilinizi tamamen biteceği süreyi verir.

1000mAh = 1 Amp Saat (1Ah)

Genel olarak, kapasite ne kadar yüksek olursa, RC modeliniz o kadar uzun süre çalışır.

Kapasite ne kadar büyük olursa, pilin fiziksel boyutu ve ağırlığı da o kadar büyük olur. Dikkate alınması gereken diğer bir husus, motorda oluşan ısı ve bu kadar uzun bir süre boyunca hız kontrolüdür. Periyodik olarak kontrol edilmedikçe, soğuması için yeterli zaman verilmeyen bir motoru kolayca yakabilirsiniz ve çoğu insan motor sıcaklıklarını kontrol etmek için kullanım sırasında durmaz. Büyük kapasiteli bir pil alırken bunu aklınızda bulundurun.

Yüksek Deşarj Oranına sahip Lipo Batarya / 60C

Deşarj Oranı (“C” Derecelendirmesi)

Voltaj ve Kapasite, ister hız ister çalışma süresi olsun, aracın belirli yönleri üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Bu verileri anlamak daha kolaydır. Deşarj Derecesini (bundan sonra C Değeri olarak anacağım) anlamak biraz daha zordur ve LiPo pillerin en abartılı ve yanlış anlaşılan yönlerinden biridir.

C Derecelendirmesi, LiPo pilinize zarar vermeden çekebileceğiniz maksimum akımı – amper olarak ölçülür – söyleyen bir güvenlik göstergesidir. Maksimum akım çekişini hesaplamak için kapasiteyi (mAh) de bilmeniz gerektiğinden C Derecelendirmesi tek başına biraz yanıltıcı olabilir. Formül aşağıdaki gibidir:

Maksimum Akım Çekişi = Kapasite x C Derecesi

işte maksimum güvenli sürekli amper çekişini öğrenmenin yolu:

50C = 5 x Kapasite (Amper cinsinden)
Örnek pilimizin C Derecelendirmesinin hesaplanması: 50 x 5 = 250A

Yani, 5000mAh kapasiteli ve C Derecesi 50 olan bir 2S LiPo’nuz olsaydı, maksimum akım çekişi 5000mAh (5A) x 50C = 250A olurdu. Teorik olarak önerilen çekme miktarının üzerine çıkabilirsiniz, ancak bu, LiPo pilinizin aşırı ısınmasına ve sonuçta ona zarar vermesine neden olur.

C Derecelendirmesi, LiPo pillerinizi ne kadar hızlı şarj ettiğinizi belirlemek için de kullanılabilir. Deneyimli bir hobi uzmanı size “LiPo’nuzu 2C’de şarj etmenizi” söyleyebilir. Bu, pilinizi amper (A) x 2C cinsinden kapasite akımında şarj etmek anlamına gelir. Yani, 5000mAh kapasiteli aynı 2S LiPo’ya sahipseniz, LiPo’nuzu 2C’de şarj etmek, 10A — (5A) x 2C’de şarj etmek anlamına gelir.

Dikkat: çoğu pil paketi üzerinde maksimum şarj C değeri ve Amp değeri belirtilir, Bu oran maksimumdur, aşmanız pilinize zarar verecektir.

RC Araçlarda yoğunlukla kullanılan Plug Çeşitleri

Lipo Bataryalarda Bulunan İki Konnektörü Ayırt Etmek

Tüm LiPo’lar (tek hücreli olmadıkça) iki konektörle gelir: Balans/denge konektörü ve pil konektörü.

Balans konektörü, pilinizi şarj etmek ve kontrol etmek için kullanılır.

Pil Konnektörü / Ana Plug Şarj ve Deşarj için kullanılır.

Lipo Batarya Balans Konnektörleri
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x