BataryalarBilinmesi Gerekenler

Kullanılmayan Bataryaya Ne Olur ?

26.3kviews

LiPo bataryaların kalitesi , RC hobi için büyük bir değişkenlik anlamına gelir. Genel olarak, NiCd ve NiMH gibi diğer R / C bataryalardan daha güvenli ve çevre dostudur.Ayrıca, yüksek C dereceli, düşük iç direnç ve İyi performans, LiPo bataryalar, tekneler, uçaklar, helisler, multisatörler ve daha fazlası için en yaygın yüksek performanslı R / C batarya haline gelmiştir.Bu nedenle bir LiPo bataryaya sahip olmak artık çok normaldir. Ancak bu piller biraz ilgi bekleyen cinstenler. Yüzlerine bakmayıp bir kenara atarsanız veya uygunsuz kullanırsanız ne yazık ki küstürebiliyorsunuz. Bir daha asla aynı performansta çalışmıyorlar. Bu durum bataryanın tipine bağlı olarak da değişebiliyor. En yaygın olanlardan bazılarına bakalım:

 

Tüm piller gibi birincil (şarj edilemeyen) piller zaman içinde yavaş yavaş şarjını kaybeder. Bununla birlikte, dört yıl sonra çoğu marka tek kullanımlık alkalin pil, muhtemelen orijinal şarjlarının çoğuna sahip olacak. Lityum bazlı birincil piller, muhtemelen alkalin pillerden daha uzun süre dayanır. Birincil piller şarj edilemediğinden, kendiliğinden boşalma kalıcıdır. Tek kullanımlık pillerin paket üzerinde basılı son kullanma tarihi vardır.

Kurşun asit piller20 ° C’de ayda yaklaşık% 2-8 oranında şarj kaybeder; Kendiliğinden boşalma oranı, sıcaklıktaki her 10 ° C artış için yaklaşık iki katına çıkar. 20 ° C’de dört yıl (48 ay) sonra, eğer batarya hiç şarj edilmediyse, orijinal şarjının yalnızca% 10’unu (en fazla% 40) alacaktır. Bu süre boyunca kısmen boşalmış olma durumu, bataryaya, levhalar üzerinde iletken olmayan kurşun sülfat oluşumu dahil olmak üzere çeşitli mekanizmalarla kalıcı olarak hasar vermiş olacaktır. Su basmış kurşun-asit bataryalar da buharlaşma yoluyla su kaybedeceklerdir, bu nedenle, bataryayı depolama sırasında periyodik olarak şarj etmenin yanı sıra, su ilave edilmesi gerekecektir. Bu bakım düzenli yapılırsa (en az 6 ayda bir, muhtemelen yeterli olacaktır), bataryanın dört yıl iyi bir şekilde idare edebilir.

Nikel-metal hidrit (NiMH) ve nikel-kadmiyum (NiCd) piller hızlı bir şekilde şarjını kaybeder (ayda% 20, ancak yeni tasarımlar bunu yaklaşık% 2-3’e düşürmüş olsa da) deşarj olmuş bir durumda depolama nedeniyle zarar görmez; tek tehlike, sonunda buharlaşma yoluyla elektrolitlerini kaybedecek olmalarıdır, ancak bu mühürlenmelerinden bu yana uzun zaman alacaktır. Çok hücreli bir nikel bazlı pil, elektrik yükü ekli olarak saklanırsa, bir veya daha fazla hücrenin kutupları tersine çevirmesi olasıdır, bu da kalıcı hasara neden olur. Ancak kullanılmamış pil bir şeye bağlı değilse, tamamen boşalması ve depolamadan sonra yeniden şarj edilmesi durumunda dört yıl iyi durumunu koruyacaktır.

Lityum-iyon pillerin kendiliğinden deşarj oranı düşük olduğundan, dört yıllık  pillerden iyi olması mümkündür. Bununla birlikte, özellikle tam şarjlı halde depolanırlarsa zamanla bozulmaya başlarlar, bu nedenle muhtemelen bir miktar kapasite kaybı olacaktır. Bazı pillerde şarj tüketen ve daha yüksek bir genel “kendi kendine deşarj” oranıyla sonuçlanan dahili bir izleme devresi vardır ve pil çok fazla boşalırsa kalıcı olarak hasar görebilir. Genellikle kendiliğinden boşalma için biraz yer bırakırken bozulma oranını azaltmak için lityum-iyon pillerin yaklaşık% 40-50 oranında şarj edilmesi önerilir.

Tüm pillerde, düşük sıcaklıkta saklamak raf ömrünü uzatır. Ancak, üreticiler genellikle bataryaları buzdolabında saklamayı tavsiye etmemez bu çok yaygın bilinen bir efsanedir. Çünkü buzdolabından çıkarıldığında bataryada yoğuşma oluşabilir. Akü depolama sırasında ıslanırsa, ıslak yüzeyi terminaller arasında iletken bir yol oluşturabileceğinden, boşalma hızı artacaktır. Donma, elektrolitin genişlemesi nedeniyle su bazlı akülere (lityum-iyon hariç) zarar verebilir.

4.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x