Bilinmesi GerekenlerEĞİTİMLERGÜVENLİ UÇUŞHABERLERHAVA FOTOĞRAFÇILIĞI

Drone Nasıl Uçulur: Başlangıç Kılavuzu

9.4kviews

Bir drone aldınız, tebrikler! Yeni ve eğlenceli bir dünyaya ilk adımı attınız. Yerçekiminden bağımsız olan yeni bakış açıları ve özgürlükleri sınırsız bir dünya. Gökyüzünde istediğiniz şekilde seyahat etmekte özgürsünüz. Drone bir hobi olarak uçmak için eğlencelidir veya belki de ilham verici hava fotoğrafçılığı yapmak isteyebilirsiniz. Bu ilk başta biraz korkutucu gelse de, birkaç basit adımla gökyüzüne çıkabilir ve hava platformunuzda güvenli ve kontrollü bir şekilde ustalaşabilirsiniz. Bugün drone uçurmanın getirdiği bazı önemli adımlara ve unsurlara göz atacağız.

Drone’nuzu Ne Kadar İyi Tanıyorsunuz?

Drone ile uçmadan önce, drone’nuza aşina olmak için birkaç dakikanızı ayırın. Kontroller, ayarlar hakkında bilgi edinin ve pil performansıyla ilgili önemli bilgileri keşfedin. Bölgenizdeki hava trafiği ve drone kuralları hakkında biraz araştırma yapmak da iyi bir fikir. Yaratıcılığınızı güvenli ve sorumlu bir şekilde serbest bırakmak için lütfen en son ipuçlarına, bağlantılara ve eğitici videolara göz atın.

Daha önce hiç drone uçurmadıysanız bile, biraz pratik yaparak kısa sürede usta olabilirsiniz. Birçok dron, dronunuzu veya başka birini tehlikeye atmadan kontrollere alışmanızı, güvenli bir şekilde uçmanızı sağlayan başlangıç modları ve simülatörler sunar. DJI serisindeki dronların çoğu, hem kontrol cihazını telefonunuza veya tabletinize bağlayan bir simülatör hem de dron yüksekliğini ve hızını kısıtlayan bir başlangıç modu sunar. Bu iki mod, acemi pilotlara tam teşekküllü bir uçuşa başlamadan önce güvenlerini geliştirmeleri için harika bir fırsat sunuyor.

Drone Kontrolleri

Piyasadaki birçok drone, kontrol çubukları ve düğmelerden oluşan standart bir kontrol düzeni kullanır. Bazı kumandaların görünümü, şekli ve boyutları farklılık gösterse de temel kontroller aynıdır. Basitlik adına bugün Mavic, Phantom ve Spark gibi tüketici dronlarında yaygın olarak bulunan öodellerden bahsedeceğiz.

Sol joystick’i yukarı itmek drone’nun yukarı yükselmesine neden olurken joystick’i aşağı itmek drone’nun alçalmasına neden olur. Alternatif olarak, bu joystick’i sola ve sağa itmek drone’u sırasıyla sola ve sağa döndürür.

Sağ çubuk, drone’nun yönünü veya hareketini kontrol eder. Sağ joystick’i yukarı, aşağı, sola ve sağa itmek, drone’nun sırasıyla ileri, geri, sola ve sağa hareket etmesine neden olur.

Büyük olasılıkla, kamerayı kontrol etmenize izin veren birkaç düğmeniz de olacaktır. Bu kontroller fotoğraf çekebilir, video kaydedebilir, kamerayı eğebilir veya kaydırabilir ve ayrıca menülere erişmenizi sağlar. Uçmadan önce her bir düğmenin ne yaptığını öğrenmeniz de daha kolay kullanım için size yardımcı olabilir.

Drone kontrol düzeni oldukça sezgisel ve kullanımı kolaydır. Sadece dronun hangi tarafının önde olduğunu hatırladığınızdan emin olun, böylece hangi yolun ileri ve geri olduğunu hatırlayabilirsiniz. Daha fazla güvenlik için, uçarken dronunuzu GPS modunda tutun; böylece kontrol çubuklarını serbest bırakırsanız havada asılı kalır ve konumunu korur.

Nerede Uçma Egzersizi Yapabilirsiniz?

Kontrollerde ustalaştıktan ve gökyüzüne çıkmaya hazır olduğunuzda, bir sonraki önemli adım çevrenizi incelemektir. Yeni bir yere vardığınızda, etrafınızdaki araziyi gözlemlemek için her zaman bir dakikanızı ayırın. Bu, havalandığınızda ve havadayken sürpriz olmaması için yapılır. Drone‘nuzu güvenle uçurabilmeniz için binaların, ağaçların ve elektrik hatlarının nerede olduğuna dikkat edin. Daima yerel havaalanlarının ve helikopter pistlerinin nerede olduğunu kontrol ettiğinizden emin olun; güvenlik nedeniyle, onlara yakın uçmak istemezsiniz. Gönül rahatlığıyla uçmanıza yardımcı olacak yerel uçuş kurallarını ve düzenlemelerini keşfedin.

Her uçuştan önce araziye dikkat edin ve farklı hava koşullarına hazırlanın; rüzgar, yağmur ve sıcaklık uçuş performansını önemli ölçüde etkileyebilir. Ufukta yağmur görünüyorsa, uçuşunuzu ertelemek iyi bir plan. Yağmur suyu sadece elektronik ekipmanı etkilemekle kalmaz, aynı zamanda görüş ve iletim sinyallerini de engelleyebilir. Tıpkı yağmur gibi, rüzgar ve sıcaklık da, ne kadar pil ömrüyle çalışmanız gerektiği de dahil olmak üzere uçuşunuzu etkileyebilir. Dönüp inmek için yeterli zamanınız olması için her zaman drone’nuzun pil seviyelerine dikkat edin.

Uçuş Öncesi Kontrol Listesi

  • Drone’nun fiziksel durumunu kontrol edin. Pervanelerde aşınma veya çatlak olup olmadığına bakın;
  • Uçmayı planladığınız bölgenin kural ve düzenlemelerini kontrol edin;
  • Pillerinizin şarjlı olduğunu ve uçuş için yeterli güce sahip olduğunu kontrol edin;
  • Kontrol cihazınızın ve drone’nuzun doğru şekilde bağlandığını kontrol edin;
  • Hava koşullarına dikkat edin;
  • Kalkış ve inişin açık olup olmadığını belirlemek için dronunuzun etrafındaki alanı kontrol edin;
  • Kamera ayarlarınızı kontrol edin. Drone’nuzun ne gördüğünü görebilmek, daha güvenli bir uçuş sağlar;
  • Fotoğraf veya video çekmeyi planlıyorsanız dronunuzda bir hafıza kartı olduğundan emin olun;
  • Kalkış yapmak üzere olduğunuz drone’a yakın olan herkese duyurun;
  • Uçarken drone ayarlarını izleyin.

Kontroller ve dronunuzun nasıl çalıştığı konusunda rahat olduğunuzda, alıştırmanın mükemmel olduğunu unutmayın! Dışarı çıkabilir, eğlenebilir ve yaratıcı olabilirsiniz. Seni bekleyen yepyeni bir dünya var.

Kalkış ve İniş

Drone uçurmanın en can alıcı noktası, kalkış ve iniş yapmaktır. Drone’u kontrollü bir şekilde uçurabilmenizi sağlayacak açık bir alan olduğundan emin olun. Ağaçların, elektrik hatlarının ve site hattınızı engelleyebilecek herhangi bir şeyin olmadığı bir alan seçin.

Kalkış sırasında drone’nuzun en uygun uçuş durumunda olduğundan emin olmak için aşağıdaki güvenlik kontrol listesini takip edin. Çevrenizi gözlemleyin ve kalkış yapmayı planladığınızı başkalarına duyurduğunuzdan emin olun.

Pil seviyelerini ve drone ayarlarını izlerken drone’u çalıştırın. Drone ayarlarınızı onayladıktan sonra, dronun yerden birkaç fit yükselmesi için gazı artırın. Ayarları kontrol etmeye ve drone performansını izlemeye devam ederken drone’nuzu kalkış alanına yakın tutun. Bir sorun varsa, drone’u hızlı bir şekilde indirebileceğinizden emin olmak istersiniz. Drone düzgün çalışıyorsa ve koşullar doğruysa drone’nun irtifasını artırmaya başlayın.

Her zaman drone’nuzun pil seviyelerine dikkat edin. Uçağı iniş noktasına geri getirmek için kendinize fazladan zaman ayırın. Uçuş sırasında beklenmedik bir durum veya koşul değişirse, hızla tükenen bir pille havada mahsur kalmak istemezsiniz.

Drone’nuzu indirmeye hazır olduğunuzda, iniş alanı çevresindeki herkese drone’nun geri geldiğini duyurun. Hızı düşürürken drone’yu iniş alanına getirin. Güvenli iniş söz konusu olduğunda oyunun adı yavaş ve naziktir. Uçağı yere indirin ve pervanelerin hareket etmeyi bıraktığından emin olun. Drone güvenli bir şekilde yerdeyken ve motorlar durduğunda, drone‘u hareket ettirmeden veya pervaneleri çıkarmadan önce pil beslemesini kapatarak drone’u kapatın.

Yararlı Uçuş İpuçları

  • Her zaman yanınızda yedek pil bulundurun. Drone’nuzun uzun süre uçmasını sağlamak için yedek parça bulundurun!
  • Yanınızda bir iniş pisti bulundurun. Bu biraz aşikar görünebilir, ancak bazı senaryolarda yap veya boz öğesi haline gelebilir. Katlanır bir iniş pisti, bir parça tahta veya hatta katlanmış bir halı, uzun çimenlerde, karda ve hatta tozlu koşullarda kalkış yapmanıza yardımcı olabilir.
  • Haritaları inceleyin! Uçacak yeni alanlar bulmak için uydu haritalarına bakın. Geniş açık alanlar veya çekmek için eğlenceli ve ilginç yerler arıyorsanız, harika yeni noktalar bulmak için küçük bir araştırma yapmanız yeterlidir.
  • Eğlenin ama saygılı olun! Drone’lar çok eğlencelidir, ancak insanlardan, arabalardan ve evlerden güvenli bir mesafede durmalısınız.
  • Drone’nuzu sert bir çantada veya koruyucu bir çantada tutun. Drone’nuz bir yatırımdır, nakliye sırasında koruyun. Kılıf ayrıca pillerinizi ve şarj cihazlarınızı her zaman yanınızda bulundurmanızı sağlar.
  • Maceraya çıktığınızda ve keşfederken menzilinizi genişletmek için dronunuzu kullanın. Onunla seyahat edin, onunla yürüyüş yapın, onunla keşfedin. Harika yeni bakış açıları ve açılar keşfetmek için bir drone kullanabilirsiniz. Eğlenin ve yaratıcı olun!

Güvenlik ipuçları

  • Bölgenizdeki drone düzenlemelerini ve yasalarını araştırın. Dronunuzu yerel havacılık müdürlüğüne kaydedin (Türkiyede SHGM).
  • Net bir görüş hattı ile uçun;
  • Drone’nuzun iletim menzilini aşmaya çalışmayın;
  • Hava koşullarına dikkat edin;
  • Bol ışık koşullarında uçun;
  • Hasarlı pervaneleri hemen değiştirin;
  • Gözcü olarak başka birinin size yardım etmesini sağlayın. Fazladan bir çift göz inanılmaz derecede yardımcı olabilir;
  • Saygılı olun; uçarken tüm çevrenizin farkında uçuş yapın.

Biraz planlama ve hazırlık ile drone uçurmak güvenli bir şekilde yapılabilir. Drone’nuzla daha rahat oldukça uçmak daha doğal hale geliyor. Drone’nuz yaratıcı projelerinize ilham verecek, size yeni bakış açıları ve sınırsız olanaklar sunacak.

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x