ACTION FIGUREACTION FIGUREBilinmesi GerekenlerHABERLERÜRÜN İNCELEME

FUNKO POPS NEDEN BU KADAR POPÜLER? Funko Pop’un Tuhaf Hikayesi

5.5kviews

Funko Pop‘lar çok popüler hale geldi ve bu küçük figürinlerden bazıları o kadar nadir hale geldi ki binlerce dolara ulaşan fiyatları mevcut. Küresel pandemi bile, bazı insanların Funko Pops toplamasını durdurmak için yeterli değildi.

Funko Pop’lar yaklaşık 10 ila 15 dolar arasında değişiyor ve limitli sayıları ve münhasırlık durumlarına göre değerleri artar. Bazı Pop’lar yalnızca Target, Walmart, Hot Topic ve Amazon gibi belirli perakendecilerde satılır. Diğerleri yalnızca New York Comic Con ve San Diego Comic Con gibi yıllık Comic Con etkinliklerde satılmaktadır.

Funko Pop’ları artık heryerde  görüyorsunuz. Büyük tema parkların kiosklarını süslüyorlar. Noel çoraplarına kadar girdiler. Herhangi bir geek kongresine gidin ve onları satan düzinelerce satıcı ve potansiyel olarak onlar için savaşan koleksiyoncular göreceksiniz.

Amerika’nın en hızlı büyüyen oyuncak serisi üzerine düşünceler; Funko Pops ve ürkütücü derecede güçlü bir POP kültürü hareketi.

Funko’lar, ortam ne olursa olsun, zor zamanlarda bile başarılı ve talep gördüler. Yine de çoğu kişi için Funko Pops, interneti kasıp kavurmadan önce aniden mağazalarda görünmeye başladı. Bu plastik vinil figürleri bu kadar arzu edilir popüler yapan nedir?

Funko Pop’lar üç faktörden dolayı popülerdir:

  • Alınabilirlik (uygun fiyat)
  • Nostaljik
  • Uzun ömürlü
  • Ve herkes için bir Pop vardır.

Bu vinil figürler, etrafında fantastik (ve misafirperver) bir topluluk oluşturarak yeni insanlarla tanışmayı kolay ve eğlenceli hale getirdi. İnsanların geri gelmesini sağlayan bir aidiyet duygusunu başkalarına hissettirme yeteneğidir.

Funko Pop’lar çoğu insanın pahalı olduğunu düşündüğü bir şey değildir. Sevimli küçük heykelcikler, mağazalardan küçük bir miktar para karşılığında alınma eğilimindedirler ve harika bir hediye veya koleksiyon için yapılırlar. Fast food devlerinden popüler kültür ikonlarına kadar çeşitli karakterlere sahipler ve ikonik, sevecen ifadeleriyle tanınırlar – bu, insanları onları satın almaya ikna etmek için çok kasıtlı olarak tasarlanmıştır.

Büyük bir filmin veya TV şovunun her çıkışında, “Pop-laştırılmış” ana karakterleri görmeyi beklersiniz. Funko koleksiyonunda ayrıca Funko’nun şafağından önce piyasaya sürülen popüler ve tanınmış maskotların Pop versiyonlarını, diğer oyuncak serileri ve hatta politikacılar ve halk figürleri var.

Koleksiyoner olmanın artık havalı olduğunu söylemiş miydik?

Bir düşünün; Nostaljisi ağır olan Funko Pops ile donatılmış raflarınız var. Büyürken izlediğiniz her filmin her türünden bir Funko Pop’unuz var. Onlara bir bakış, sizi hayatınızın o dönemine götürür: o güzel anılar, o mutlu geceler. Hepimiz nostaljiyi severiz.

Pop koleksiyoncusu olmak, eski zamanlara seyahat etmeniz için bir kapı açar ve bu, koleksiyonculuğun önemli faydalarından biridir. Anlamlı anılar biriktiriyorsunuzdur.

Birisi bir TV dizisinden, bir filmden veya bir video oyunundan bir karakter görürse,  ilgili Funko’yu almadan duramaz. Ve onlar farkına bile varmadan, evleri Funko Pop’larla dolar taşar!

Ancak Funko Pops’u bu kadar popüler yapan şeyin ne olduğunu daha iyi açıklamak için Funko Pops’un tarihine ve koleksiyoncuların koleksiyonculuğu başlatan şeye bakmamız gerekiyor.

FUNKO TARİHİ: İLK FUNKO POPS

Koleksiyon figürleri, mağazacılığın yeni bir yönü değildir, ancak Funko pop’ları, karakterleri tipik “aksiyon figürleri” yerine ayırt edici tarzlarına göre şekillendirmeleri bakımından benzersizdir. Bu tarz nasıl ortaya çıktı ve Funko Pops dünyayı nasıl ele geçirdi?

Birçok büyük işletme gibi, Funko da bir ev stüdyosunda, kurucu Mike Becker, restoran maskotu Big Boy’un jetonlu bir versiyonu için koleksiyoncuların fiyatlarını ödemek istemediğinde başladı. Bu yüzden, bir bobblehead versiyonuyla birlikte (sizin yaptığınız gibi!) lisanslamaya ve kendisi yapmaya karar verdi. Pop’lar, Funko’nun şirketi bobblehead’lerin ötesine genişletmek isteyen bir koleksiyoncu olan Brian Mariotti’ye satılmasından sonra ortaya çıkmadı. 2010 yılında, Warner Bros. DC Comics karakterlerine olan ilgisini dile getirdi ve Mariotti, o yılki San Diego Comic-Con’da piyasaya sürülen ilk Pop’ları birlikte tasarladı. Ve böylece Pop hareketi doğdu.

İlk kez yapılan Funko Pop, ilk olarak 2010’da San Diego Comic-Con’da duyuruldu.

Funko Force 2.0, Green Lantern, Batgirl, ve Batman (iki varyant).

Ancak, bu seçimlerle ilgili ilginç olan nedir?

Hepsi nostaljik karakterler! İlk Batman çizgi romanının tarihi 1939’a kadar uzanıyor.

Yani, nostaljik karakterlerden oluşan yeni bir oyuncak serisi. Funk Force 2.0 figürlerinin hemen ünlü olması sürpriz değil.

Koleksiyonerler ilk Pop’larını asla unutmazlar ve bazıları için bu onların en sevdikleri anıdır.

Funko Pop’lar, pop kültürü içindeki karakterleri betimleyen koleksiyon figürleridir. Orijinal Pop figürü şu özelliklerle başladı: 3,75 ila 4 inç boyunda, kenarları yuvarlatılmış kare şeklinde bir kafa, göz bebeği olmayan düğme benzeri siyah gözler, küçük bir burun ve ağız yok. Bu karakterler ya gerçek bir kişiye ait olabilir ya da filmlerden, çizgi romanlardan vb. kurgusal bir karakter olabilir. Bu Pop figürlerinin ilk yinelemeleri onları nötr bir pozdaydı, ancak son birkaç yılda Funko Pop’larını genişletti! Çizgi ve Pop’ları için farklı kalıplar yarattı. Funko’nun 6 inç, 10 inç ve hatta süper boyutlu 18 inç Pop üretmesiyle bu Pop’ların boyutları da değişti. Şimdi, daha yeni Funko Pop’ların, her birini birbirine kıyasla benzersiz ve farklı kılan farklı pozları var.

Poplar, onlarca yıldır oyuncak figürleri yapmak için kullanılan vinilden yapılmıştır. Müzikte olduğu gibi, “vinil” giderek artan bir şekilde nostaljik bir değer sunuyor ve daha yüksek kaliteyi ima ediyor. Vinil oyuncaklar, sözde “tasarımcı oyuncaklar” ile fiilen eş anlamlıdır, ancak bu tür oyuncaklar reçineden veya diğer malzemelerden de yapılabilir. Funko, uzun yıllar Japon oyuncak tasarımcılarının hakim olduğu pazara güçlü bir Amerikan girişini temsil ediyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Pops, 1980’lerde popüler olan Japon oyuncaklarının Chibi tarzına biraz estetik benzerlik taşıyor.

Bu tasarım öğelerinin, oyuncakların satın alınabilirliği ve herkesin favori karakterinde bulunabilirliği ile birleşimi, kazanan bir kombinasyon oldu. Şirketin serveti katlanarak büyüyor, 2013’te çekilen 40 milyon dolardan sadece beş yıl sonra çılgınca 686,1 milyon dolara yükseldi. Sev ya da nefret et (ve bahse girerim onları seviyorsun), Funko Pops yakın zamanda hiçbir yere gitmiyor.

Funko Pops Toplamak; Buna Değer mi? Kazandırır mı?

Hevesli bir koleksiyoncuysanız Funko Pops toplamaya değer. Ancak ortalama bir kişi bu pazara dalmadan önce artıları ve eksileri tartmalıdır. Bazı Funko Pop Vinyl’lerin iyi bir yatırım fırsatı sunduğu doğru olsa da, herhangi bir satın alma yapmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey var.

Funko Pop’ların oldukça değerli hale geldiği ve sahiplerinin güzel bir kâr elde ettiği birkaç örnek var. Ancak, çoğu Funko Pops koleksiyoncusu para için bu işin içinde değildir; onlar gerçek koleksiyoncular.

Funko Pop’ları Toplamanın Artıları

Bir Funko Pop koleksiyonu başlatmanın en büyük artısı, koleksiyon yapmanın hoşlandığınız ve keyif aldığınız bir şey olmasıdır. Funko Pops’u toplamanın olumlu yanı, toplayabileceğiniz çok sayıda oyuncak seçeneğiniz olması ve seçeneklerin asla tükenmemesidir. Bu durum, Pop Vinyl toplamak isteyen herkes için büyük bir artı.

Koleksiyonunuza Sınırlı Sürümler Ekleme

Garanti olan  yalnızca 10 adet üretilen özel sürümler gibi sınırlı sayıda üretilen bir Funko Pop Vinyl satın almak ve bunlardan birini satın alma şansınız da var. Satın alma alışkanlıklarınızı şekillendirmek istiyorsanız, önceden iyi bir araştırma yapmanız gerekli.

Sonuç:

1. Alınabilirlik: FUNKO POPS UCUZ, UCUZ, UCUZ!

Play Art Kai Kaptan Amerika‘ya bir göz atın. Süper muhteşem, ama aynı zamanda – süper pahalı. Onu Captain America Funko Pop ile karşılaştıracağız.

Elbette, hevesli bir Kaptan Amerika hayranı, Play Art Kai figürü ile dalıp gidebilir, ancak her gün Marvel hayranınız mı? Muhtemelen değil.

Funko Pop ucuzdur. Yine de, bu kötü bir şey değil.

Düşük fiyatı nedeniyle, franchise hayranları için daha erişilebilir. O kadar ki, insanların Funko Pops hediye etmesini kolaylaştırıyor.

2. NOSTALJİ: VINTAGE FUNKO POPS POPÜLERDİR

Söylendiği gibi, Funko başlangıçta Funko Force 2.0 olarak adlandırıldı. Ancak onlar hakkında ilginç olan şey, bugün hala buralarda olmaları.

Ancak, yepyenisini alamayacaksınız ve nadir olduklarından dolayı ele geçirilmesi zor. Bunu kastediyoruz. Zorlu.

Neden?

Orijinal modeller uzun süredir tonozlu olduğundan, diğer bir deyişle Funko artık onları üretmiyor.

3. UZUN ÖMÜR: FUNKO POPS’UN DEĞERİ ARTACAK MI?

Bu da bizi Funko’nun Büyüme Stratejisine getiriyor. Ama şirket için değil. Biz bunu aştık. Büyüme stratejileri, mümkün olduğu kadar çok lisans satın almak ve genişlemeye devam etmektir – ve harika çalışıyor.

Büyüme stratejinizden ve neden bugün bir Pop Funko’ya yatırım yapmanız gerektiğinden bahsedelim.

Bildiğiniz gibi ve bahsettiğimiz gibi, tüm Funko Pop’lar sonunda tonozludur. Öyle olduklarında, doğal olarak fiyatları artar. Niye ya? Piyasada ne kadar az bulunursa, o kadar çok talep görürler.

Şimdi, 1. günde bir Funko Force 2.0 satın aldığınızı hayal edin. 2070 dolar değerinde bir oyuncağın olurdu.

Bu yüzden Funko Pop’a yatırım yapmalısınız.

Bunu daha da vurgulamak için, Funko’nun yıllar içinde ne kadar yol kat ettiğine bir göz atalım. Bunu yapmanın en iyi yolu Google Trendler’dir.

4. FUNKO POPS YIL BOYUNCA YAYINLANIR

Her gün popülariteleri artıyor ve inanılmaz derecede değerleniyor  ve değerli bir yatırım haline gelebiliyorlar.

Funko Inc.’in pops yayınlamaya devam ettiği bir sır değil. #FunkoFair, yerel mağazalarda yapılmış ve ön siparişe hazır pop konseptlerini gösterdikleri mükemmel bir sanal etkinlik örneğidir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x