HABERLER

Lityum polimer ile lityum ion bataryanın farkları

7.1kviews

Lityum polimer mi, Lityum iyon mu? Modern tüketici elektroniğindeki piller üzerine (ne gibi görünüyor) bitmek bilmeyen tartışma. Bugün bu pil türleri arasındaki farklardan bahsedeceğiz. Hangisinin daha iyi olduğuna kesin olarak karar veremeyebiliriz. Size mümkün olan en iyi seçimi yapmanız için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri vermeyi umuyoruz!

Lityum-iyon piller genellikle lityum-polimer pillerden daha etkili ve yaygındır. Lityum polimer pillere göre daha iyi yoğunluğa ve daha yüksek güç kapasitesine sahiptirler ve ayrıca ortalama olarak daha uzun ömürlüdürler. Ayrıca boyutları ve şekilleri açısından daha çok yönlüdürler ve bu da onları daha küçük cihazlar için uygun kılar.

lityum polimer ile lityum ion bataryanın farkı ne?

Lityum iyon pil, 1990’ların başında büyük elektronik şirketleri tarafından benimsenmesi sayesinde popülerliği ilk kez artan şarj edilebilir bir pil formatıdır. Bunlar aslında üç parçadan oluşan çok sert elektrik üreten bölmelerden oluşan bir gruptur: pozitif bir elektrot; negatif bir elektrot; ve aralarında bir elektrolit veya sıvı kimyasal bileşik bulunur. Lityum-iyon pillerin çoğu, geleneksel pillerin aksine, pilinizin aşırı ısınmasını veya patlamasını önlemek için güç ve deşarj akışlarını düzenleyen bir elektronik denetleyici de içerir.

Lityum iyon ve lityum polimer piller arasındaki en önemli fark, pozitif ve negatif elektrotları arasındaki kimyasal elektrolittir. Li-Po pillerde sıvı değildir. Bunun yerine, Li-Po teknolojisi üç formdan birini kullanıyor: Lityum polimer pillerin prototip yıllarında büyük ölçüde kullanımdan kaldırılan kuru bir katı; gözenekli bir kimyasal bileşik; veya jel benzeri bir elektrolit. Bunlardan en popüler olanı, yeni dizüstü bilgisayarlarda ve elektrikli arabalarda bulacağınız pil türü olan sonuncusudur. Sorun şu ki, pek çok şirket size aslında gerçek bir Li-Po pil satmıyor, bunun yerine lityum iyon polimer pil veya daha esnek bir kasaya sahip Li-ion pil satıyor.

Li-ion piller nedir?

Günümüz akıllı telefonlarının çoğunda lityum iyon (Li-ion) piller kullanılmaktadır. Bu piller, lityum metalden yapılmış bir anot (negatif terminal), grafitten yapılmış bir katot (pozitif terminal) ve kısa devreyi önlemek için aralarında ayırıcı bir elektrolit tabakası olmak üzere üç farklı parçadan oluşur. Pillerimizi kimyasal bir reaksiyonla şarj ettiğimizde, negatif terminaldeki iyonlar enerjinin depolandığı pozitif terminale doğru hareket eder. Pil boşaldıkça iyonlar tekrar anoda doğru hareket eder.

Telefonlarımızın aşırı şarj olmasını nasıl önlediğini hiç merak ettiniz mi? Bu piller aynı zamanda bunu yapmak için küçük bir elektronik kontrol cihazıyla da donatılmıştır. Bazı markalar daha fazla kapasite kazanmak için bu pilleri katmanlar halinde yeniden şekillendirme konusunda geliştirmeler yaptı.

Lityum polimer Li-Po Piller Nedir?

Lityum-polimer (Li-Po), eski bar telefonlarınızda veya dizüstü bilgisayarlarınızda bulabileceğiniz oldukça eski bir teknolojidir. Bu piller Li-ion pillere benzer bir yapıya sahiptir ancak oldukça hafif, jel benzeri (Silikon-Grafen) bir malzemeden yapılmıştır. Hafif ve esnek özelliklerinden dolayı bu piller dizüstü bilgisayarlarda ve yüksek kapasiteli powerbank’ların çoğunda kullanılmaktadır.

Lityum polimer mi, Li-ion mu? Hangisi daha iyi?

Hem lityum iyon hem de lityum polimer pillerin artıları ve eksileri vardır. Tipik olarak, bir lityum iyonun avantajları, yüksek güç yoğunluğu, hafıza etkisi (pillerin zamanla şarj edilmesi zorlaştığında) olarak adlandırılan şeyin olmaması ve lityum polimere göre önemli ölçüde daha düşük maliyetleridir. Wired’ın sözleriyle, “Lityum iyon piller inanılmaz derecede verimlidir. Ufacık miktardaki enerjiyi küçücük bir pakete dolduruyorlar.” Ancak, son zamanlarda belli bir cep telefonu markasının uçuşlardan men edilmesiyle ilgili efsanede herkesin görebileceği gibi, lityum iyon piller doğası gereği dengesizdir, yaşlanmaya maruz kalır ve potansiyel olarak tehlikelidir. Pozitif ve negatif elektrotları ayıran bariyer aşılırsa kimyasal reaksiyon yanmaya (yangına) neden olabilir. Li-ion piller tüketici elektroniğinde daha popüler hale geldikçe, işletmeler işin kolayına kaçarak maliyetleri düşürmeye çalıştı. Kaliteli piller tamamen güvenli olsa da, isimsiz markaları satın alırken her zaman dikkatli olmalısınız.

Lityum-polimer piller ise özellikle yapılarının boyutu ve şekli söz konusu olduğunda genellikle sağlam ve esnektir. Ayrıca hafiftirler, son derece düşük profile sahiptirler ve elektrolit sızıntısından muzdarip olma olasılıkları daha düşüktür. Ancak lityum-polimer piller de mükemmel değil: Üretimleri önemli ölçüde daha maliyetlidir ve lityum iyonla aynı enerji yoğunluğuna (depolanabilen güç miktarına) veya kullanım ömrüne sahip değildirler.

Özetle Li-poly piller, Li-ion pillerden daha hafif, daha ince ve daha esnektir ve daha yüksek enerji yoğunluğuna sahiptir. Bununla birlikte, Li-ion piller daha yaygın olarak kullanılır ve daha uzun ömürlüdür, aynı zamanda üretimi daha ucuzdur.

Lityum iyon pil ile lityum pil arasındaki fark nedir?

Lityum piller ile lityum iyon piller arasındaki temel fark, lityum pillerin birincil hücreler, lityum iyon pillerin ise ikincil hücreler olmasıdır. “Birincil hücre” terimi, yeniden şarj edilemeyen hücreleri ifade eder. Öte yandan lityum iyon piller ikincil hücre yapısına sahiptir

Lityum İyon Batarya Çeşitleri Nelerdir?

LCO veya Lityum Kobalt Oksit (LiCoO2)
LMO veya Lityum Manganez Oksit (LiMn2O4)
NMC veya Lityum Nikel Manganez Kobalt Oksit (LiNiMnCoO2)
LFP veya Lityum Demir Fosfat (LiFePO4)
NCA veya Lityum Nikel Kobalt Alüminyum Oksit (LiNiCoAlO2)
LTO veya Lityum Titanat (Li2TiO3)

Lityum polimer Batarya çeşitleri nelerdir?

Farklı LiPo pil türlerinden bahsettiğimizde, farklı enerji yoğunluğu kapasiteleri ve sıcaklık direnci elde etmek için pozitif elektrot malzemelerini değiştiren pillerden bahsediyoruz; Malzemeye bağlı olarak farklı uygulamalarda kullanılabilirler. Bunlara farklı kimyalar da denir. LiPo pillerin dört ana kimyası şunlardır:

Lityum kobalt oksit pil (LiCoO2, LCO pil)
Lityum-iyon üçlü pil (NCA, NMC pil)
Lityum-iyon manganez oksit (LiMn2O4, LMO) pil.
Lityum demir fosfat (LiFePO4, LFP) pil.

3.7 6 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x