Bilinmesi GerekenlerDJIDRONEKarşılaştırmaÜRÜN İNCELEMEYeni Ürün

DJI Mavic Air vs DJI Mavic Mini Karşılaştırma

10.1kviews

Daha önce ki yazılarımız da Mavic Mini ile ilgili detaylı bir inceleme yapmıştık. Ancak diğer DJI dronlarından nasıl farklı olduğunu göstermek istedik. Buna sizlerin de talepleri doğrultusunda Mavic Air ile başlamak istedik. Birbirlerine yakın olan bu iki dronu detaylı olarak karşılaştıracağız.

İşte Tablo Analizi 

  Mavic Air
  DJI MAVIC MINI DJI MAVIC AIR
KAMERA  2,7K 4K
GIMBAL 3 EKSEN 3 EKSEN
MESAFE 2KM 2KM
AĞIRLIK 249GR 430GR
BATARYA  30DK 20DK
SENSÖR ALT ALT, YANLAR, ARKA
HIZ 47KM 68KM
KAMERA AYARLARI EV ISO, SHUT
AÇI 83 85
IŞIK ARALIĞI F/2.8 F/2.8
BİT HIZI 40 MBPS 100 MBPS
RAW JPEG JPEG + RAW
FOTOĞRAF BOYUTU 4000 x 3000 4056 x 3040
FOTOĞRAF ISO  3200(MANUEL) 3200(MANUEL)
VİDEO ISO 3200(AUTO) 1600(MANUEL)
FOTOĞRAF MODLARI

TEK ÇEKİM

ÇOKLU ÇEKİM

 

TEK ÇEKİM

HDR

SERİ ÇEKİM

ÇOKLU ÇEKİM

PANAROMİK

TAKİP MODU NO YES
UÇUŞ MODLARI

QUİCKSHOT

SPOR

CİNESMOOTH

ACTIVETRACK

QUICKSHOT

SMARTCAPTURE

TAPFLY

TRİPOD MODU

CİNEMATİC

DRONİE

HELİX

HAREKETLİ

YOL GÜZERGAH7

ORBİT

DAHİLİ DEPOLAMA YOK 8GB
KATLANMIŞ BOYUTU 140x82x57 168x82x49
MAX RÜZGAR DİRENCİ 22 KM 40 KM

Bu detaylı tablonun üstüne biraz konuşmak gerekirse öncelikli olarak daha önceleri DJI dronlarında boyut küçüldükçe uçuş süresi azalırdı ancak Mavic Mini 30 dk lik uçuş süresiyle bizleri şaşırttı. Daha hafif ve küçük bir batarya daha az uçuş süresi sağlaması gerekirken , batarya uçuş süresinden yemesi gereken bir takım özellikleri Mavic Mini de görmemekteyiz.

ABD’de yeni yasa gereği son kullanıcılar 250 gr altı dronları gökyüzüne buluşturabilecekler. Bu yasanın başka ülkelerde de gündeme gelmesi durumunda Mavic Mini 249 gr ağırlığıyla göreceli bir avantaj sağlıyor. Göreceli dememizin elbette bir sebebi var. Küçük ve hafif tasarımı Mavic Miniyi rüzgara karşı oldukça zayıf kılıyor.

Hız konusunda Mavic Air 68 km ile açık ara önde görünüyor. Tabiki spor modunda olduğunu belirtmek gerekir.

Uçuş Süresi Farkları

Yukarıda Mavic Mininin bataryasının daha uzun süre gitmesinin başlıca sebeplerinden biri de Mavic Mininin bir çok sensörden yoksun olması. Sensör kullanımı aktif bir şekilde batarya kullanımını arttıran bir etkendir. Sadece alt tarafta sensörleri bulunan Mavic Mini kullanım sırasında göremeyeceğiniz bazı engellerden önde sensörleri olmadığı için kaçamayacaktır. Genelde kullanıcılar elektrik tellerine ve ağaç dallarından şikayet ederler. DJI, Mavic Mini de uçuş süresini arttırmak adına güvenlik zafiyeti vermekten kaçınmamış gibi görünüyor. Dış mekan uçuşlarında ödün verdiği güvenlik zafiyetini , iç mekan için pervane korumalarıyla dengelemeye çalışmışlar. 4 km mesafeye sahip bir drone için yapılan güvenlik önlemlerinin iç mekan uçuşuna hitap ediyor olması da ayrı bir tartışma konusu olarak göze çarpıyor.

Kamera konusuna gelince daha önce ki yazılarımızda ve kullanıcı yorumlarında Mavic Mininin , Mavic Air gibi 4k/100mbps de çekim yapamıyor olmasına oldukça şaşırdığınızı belirtmiştik. Dürüst olmak gerekirse, buna inanmakta zorlanıyoruz çünkü DJI’nin en küçük 3 eksenli gimbal kameralarından biri olan DJI Osmo Pocket bile 60 kps ve 100 Mbps hızında 4K video çekebiliyor. Ancak DJI Mavic Mini havadayken sahip olduğu gibi vücudunun içinden ve çevresinden geçen havanın avantajına sahip değil . İşlemcinin fazla ısınmasını ve uçuş güvenliğini tehlikeye atmamak için Mavic Mini 2.7K çekim yapıyor. Kamera konusunda 2 yaşından büyük olan Mavic Air açık ara gözde konumunda. Belki de DJI satış politikası olarak böyle bir yöntem seçmiştir . Ne dersiniz ?

Mavic Air

 

Mavic Mini‘nin zayıf kaldığı bir başka diğer konu ise fotoğraf çekim modları. Tek çekim ve aralıklı çekim modundan başka bir numarası yok . Böyle bir kamera için gerçekten ağır bir eksi . Ama yukarda da bahsettiğimiz gibi bunun da temel sebebi uçuş süresini maksimuma çekebilmektir . Mavic Mini ayrıca RAW modunda da çekim yapamıyor. Eminiz ki bu durum fotoğrafçılar ve profesyonellerin de canını epey sıkacaktır. Buna karşılık 2 yaşında ki Mavic Air hem jpeg hem de RAW formatında çekebiliyor.

Son Notlar

Mavic Mininin belki de en büyük dezavantajı olarak karşımıza uçuş modlarında ki büyük eksikler çıkıyor. Bir çok kullanıcı için hayal kırıklığı olan durum Mavic Minide “TAKİP” modunun olmayışıdır. Çünkü Mavic Mini ön sensörlere sahip olmadığı için takip modunda engellerden kaçamayacaktır. Buna karşılık Mavic Air çok iyi takip ediyor ve genel olarak Mavic Mini ile karşılaştırıldığında Dronie, Helix, Orbit, vb. gibi ekstra uçuş modları var. Son kullanıcıya hitap etme ve eğlenceli uçuş açısında da Mavic Air bir kaç adım önde görünüyor.

Sizde bu konu hakkında ki öneri ve düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtmekten çekinmeyin . Daha fazlasın için sitemizi ziyaret edebilir, detaylı bilgi alabilirsiniz.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x