HABERLER

Lipo piller nasıl saklanır? Depolarken Nelere Dikkat edilir?

225views

Lipo piller nasıl saklanır?

LiPo piller ‘inizi saklarken dikkat etmeniz gereken iki husus vardır: kimyasal yön ve fiziksel yön. Her ikisi de eşit derecede önemlidir ve eğer biri ihmal edilir veya küçümsenirse LiPo’larınız hasar görebilir ve potansiyel olarak sizi tehlikeye atabilir.

Bu blogda, yalnızca sizi güvende tutmakla kalmayacak; aynı zamanda pilinizin çevrim ömrünü de uzatır.

Kimyasal Parametreler

Tamamen şarj edilmiş veya tamamen boşalmış halde süresiz olarak saklayabileceğiniz NiMH (Nikel-Metal Hidrit) pillerin aksine, LiPo’lar çok özel bir depolama parametresi gerektirir. LiPo’yu tam şarjlı olarak saklarsanız, bu durum “elektrolit ayrışması” olarak bilinen doğal bir olayın oranını katlanarak artıracaktır.

Elektrolit ayrışması sonuçta LiPo’larınızın şişmesine ve pilinizin iç direncinin (IR) hızla artmasına neden olacaktır. Aşırı derecede şişmiş bir LiPo, yangına veya patlamaya yol açabilecek iç folyo kopması riskini doğurur; şişirilmiş bir IR, LiPo’nuzu oldukça verimsiz hale getirecek ve çalışma sürelerinizi ve genel döngü ömrünü kısaltacaktır.

Öte yandan, LiPo’nuzu düşük şarjlı olarak saklarsanız, dahili yapı (anot (negatif terminal) ve sıvı elektrolit) geri dönüşü olmayan bir şekilde hasar görebilir ve LiPo’nuz bir daha asla şarj olmayabilir.

Optimum sonuçlar için LiPo’larınızı her zaman hücre başına 3,8V’ta saklamalısınız. Turnigy Reaktor D6 Pro gibi modern bir LiPo şarj cihazı kullanarak pilinizi doğru voltaja dengeleyin veya boşaltın ve her hücrenin mümkün olduğunca dengeli olduğundan emin olun. Genel bir kural olarak LiPo’larınızı asla 24 saatten fazla tam şarjlı bırakmamalısınız. LiPo’larınızı yakın zamanda kullanmayacağınızı biliyorsanız, onları depolama moduna geçirmeyi bir alışkanlık haline getirin.

Fiziksel Parametreler

Aslında LiPo sorunlarının çoğu uygunsuz depolamadan kaynaklanmaktadır ve fiziksel durum bazıları tarafından daha da önemli olarak değerlendirilmektedir.

Pillerin en uzun ömrü için LiPo’nun hücre başına 3,8V olacak şekilde oda sıcaklığında saklanması gerekir. Çoğu modern bilgisayarlı şarj cihazı, pilleri bu voltaja kadar şarj edecek veya hangisi gerekiyorsa o voltaja kadar boşaltacak bir LiPo Depolama işlevine sahiptir.

Öncelikle ve en önemlisi, LiPo’larınızı her zaman Yanmayı Geciktirici LiPo Torbasında saklamalısınız. LiPo’larınız kullanılmadığında bile kimyasal reaksiyon devam etmektedir. Doğrudan güneş ışığının miktarı, sıcaklık dalgalanmaları ve nem seviyesi gibi dış faktörler LiPo’larınız üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu nedenle, onları LiPo Güvenli Çanta içinde tutmak gibi basit bir alışkanlık, herhangi bir şey olması durumunda sizin ve etrafınızdaki diğer kişilerin güvende olmasını sağlayacaktır.

Daha sonra LiPo’larınızı yerleştirebileceğiniz bir yer bulmanız gerekiyor. Genel olarak konuşursak, oda sıcaklığında – 40~70°F (4 – 21°C) – olan herhangi bir gölgeli alan en iyi uygulama olarak kabul edilir. LiPo’larınızı sıcak bir ortamda saklarsanız, bu durum sonuçta onun çevrim ömrünü kısaltacaktır. Öte yandan aşırı soğuk bir ortamda saklıyorsanız, maksimum kapasitede çalışması için yavaş yavaş oda sıcaklığına getirmeniz gerekecektir. Buradaki vurgu “yavaş”tır çünkü sıcaklıktaki ani bir artış pilinizde yoğuşmaya neden olur ve lityum suyla iyi reaksiyona girmez.

Lipo Piller ‘inizi Depodan Çıkarma

Eğer LiPo’larınızı kısa süreliğine sakladıysanız, güvenli bir şekilde şarj edip sahalara sorunsuzca koşabilirsiniz. Ancak LiPo’larınız altı aydan uzun süredir depoda duruyorsa, şarj etmeden önce daima Voltajı (V) ve Dahili Direnci (IR) kontrol etmelisiniz. Normal LiPo’lar için her bir hücrenin voltajı 3V’un altında olmamalı, IR ise orijinal değeri %80-90’ın üzerinde aşmamalıdır.

Depolama Gerilimi

Tamamen şarj edilmiş bir LiPo pili asla saklamamalısınız. Bunun yerine hücre başına 3,8 ila 3,85 volt olan “depolama voltajına” düşürülmelidir. Bunu başarmanın birkaç yolu var. LiPo hücreleri şu anda 3,8 voltun altındaysa onları bu seviyeye kadar şarj edebilirsiniz. İyi LiPo şarj cihazlarının çoğunda hücreleri 3,8 volta çıkaracak bir Depolama işlevi bulunur.

Hücreler hala 3,8 voltun üzerinde şarjlıysa onları bu seviyeye düşürmeniz gerekecektir. Yine birçok şarj cihazının bunu yapacak bir işlevi vardır ancak özellikle tam şarja yakın olduklarında voltajı düşürmek çok uzun zaman alabilir. Diğer bir yöntem ise bunları cihazınıza geri koyup bu seviyeye veya hemen altına kadar çalıştırarak şarj cihazına yükleme yapmaktır.

Pilleri boşaltmak için dirençli bir yük de kullanabilirsiniz; 20 – 40 ohm’luk bir güç direnci iyi bir seçimdir. Direnç ısınmalı ancak çok ısınmamalı ve pil soğuk kalmalıdır. Ne kadar şarj edildiklerine bağlı olarak, boşaltmanın 3,8 volta kadar tamamlanması biraz zaman alabilir. Bunları depolama voltajına yükseltmeniz veya düşürmeniz gerekiyorsa, şarj bölümündeki tüm güvenlik ipuçlarına uyduğunuzdan emin olun ve asla gözetimsiz bırakmayın.

LiPo Piller için Saklama Çantaları

Eğer LiPo depolama alanı ararsanız büyük ihtimalle bir dizi “LiPo Çanta” ile karşılaşacaksınız. Bu çantaların hem patlamaya hem de yangına dayanıklı olduğu iddia ediliyor ve yüzeyden bakıldığında pillerinizi güvenli bir şekilde saklamak için ihtiyacınız olan tek şey bunlarmış gibi görünüyor. Ama gerçek şu ki, reklamı yapıldığı gibi değiller. Bu çantalar genellikle içlerine metalik bir bileşik dokunmuş kumaştan yapılmıştır. Genellikle bir fermuar veya Velcro tutturucuya sahiptirler ve geniş bir boyut yelpazesine sahiptirler.

Ancak oldukça iddialı iddialarına rağmen, LiPo ateşinin sıcaklığına gerçekten dayanamıyorlar. En iyi ihtimalle, söndürücüyü almanıza izin verecek kadar yavaşlatırlar. Ancak yangın sırasında yalnız bırakıldıklarında hızla bozulurlar. Beni yanlış anlamayın, bu LiPo torbalarının bir faydası var. Bunları, her zaman denetlenen ve bir yangın söndürücünün hazır bulunduğu bir işlem olan LiPo’yu şarj ederken kullanıyorum. Ayrıca bunları diğer depolama çözümlerimi desteklemek için de kullanıyorum. Ve bir LiPo’yu depolama alanından çalıştırdığınız cihaza taşımak için mükemmeldirler.

Ancak kendi başlarına yeterli güvenlik sağlamazlar ve termal kaçak yaşayan bir LiPo’dan korunmak için güvenebileceğiniz tek şey bu olmamalıdır.

Lipo piller ‘i evde nasıl saklarsınız?

Bu, LiPo pillerinizi saklarken ekstra dikkatli olmanız gerektiği anlamına gelir. Pilinizi 4 günden fazla kullanmayacaksanız hücre başına 3,8 voltluk varsayılan depolama şarjına getirin. Daha sonra pili yangına dayanıklı bir torbaya sarın ve güvenlik açısından yanmaz bir kapta saklayın.

LiPo piller ‘de Yangın Söndürme

Hiçbir zaman bir LiPo yangını yaşamamanızı içtenlikle umuyorum; bu hızlı yanan ve çok sıcak bir yangındır ve son derece tehlikeli olabilir, özellikle de sıklıkla yanan kimyasalların zehirli gaz çıkışının eşlik ettiği göz önüne alındığında.

Ancak her türlü önlemi alsanız bile, bir kaza ya da LiPo’nun arızalı olması nedeniyle bu durum gerçekleşebilir. Bu durumda yangını mümkün olduğu kadar çabuk söndürmeye hazırlıklı olmanız gerekir.

Lipo Yangın Riski

Bir LiPo pil, ısının azalmadan artmaya devam ettiği bir durum olan termal kaçak yaşayabilir. Buna birkaç şey neden olabilir:

  • Bir veya daha fazla hücresinde aşırı Dahili Direnç bulunan bir pilin şarj edilmesi.
  • Hasarlı, kusurlu veya şişmiş bir pilin şarj edilmesi.
  • Pilin aşırı ısıya maruz bırakılması. 60 santigrat derecenin altında tutmaya çalışın.
  • Çarpma gibi durumlarda aşırı şok veya basınç.
  • Çoğu zaman termal kaçakların şarj işlemi sırasında meydana geldiğini unutmayın; bu nedenle LiPo pilinizi şarj ederken yangına hazırlıklı olmanız önemlidir.

Diğer bir risk ise termal kaçak yaşayan LiPo’nun zehirli gaz çıkarması ve bu gazın da tutuşması halinde patlayabilmesidir. Bu nedenle LiPo’yu her zaman iyi havalandırılmış bir alanda, tercihen açık havada şarj etmelisiniz.

LiPo Yangınını Söndürmek

Adına rağmen, Lityum İyon Polimer Pilin içinde aslında çok az lityum bulunur. Az miktardaki lityum suyla reaksiyona girer, ancak genellikle yangın olayının başlangıcında saniyeler içinde yanar. Ateşinizin olduğunu fark ettiğinizde lityum muhtemelen bitmiş olacaktır.

Bu nedenle, normalde lityum yangınları için önerilen türde D Sınıfı bir yangın söndürücünün edinilmesine gerek DEĞİLDİR. Pahalıdırlar ve kullanımları zordur.

Bunun yerine standart bir ABC Sınıfı yangın söndürücü kullanılabilir. Bu zaten atölyenizde olması gereken bir şey, dolayısıyla muhtemelen zaten bir taneye sahipsiniz. Değilse, hemen hemen herhangi bir hırdavatçıdan satın alınabilirler.

Aslında bir LiPo yangını sırasında su kullanabilirsiniz, ancak tutuşmasını önlemek için yanan pilin etrafındaki alanı hortumla temizlemek en iyisidir. Genellikle bir LiPo yangınından kaynaklanan en büyük tehlike, pili çevreleyen ve alev alan öğelerdir. LiPo’nuzu bu tür eşyalardan uzakta şarj etmek için bir başka harika neden!

LiPo yangınını hızlı bir şekilde söndürmenin harika bir yolu kum kullanmaktır. Bir kova veya kum torbası elde etmek oldukça kolaydır ve onunla yangını boğabilirsiniz.

Ekteki videoda LiPo yangınlarının bazı sahneleri yer alıyor; bu sahneler, olsaydı neyle karşı karşıya kalacağınız konusunda size bir fikir veriyor. Bunu izledikten sonra LiPo yangınına hazırlanmanın gerekliliğini yeniden anlayacaksınız!

Lipo Piller ‘in Atılması

Tüm pillerin sınırlı bir ömrü vardır ve LiPo piller de istisna değildir. Doğru şekilde kullanılırsa bu piller 350 ila 500 şarj ve deşarj döngüsüne dayanabilir, ancak sonunda değiştirilmeleri gerekecektir. Kullanım ömürlerinin sonuna geldiklerinde deşarj edilmeleri ve uygun şekilde imha edilmeleri gerekir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x