HABERLER

Hava Fritöz ‘ü Almanız İçin Tüm Nedenler

131views

Hava fritöz ‘ü mü?, Devam eden bayram sezonunu düşündüğünüzde aklınıza ilk gelen şey nedir? Partiler mi? Bingo!

Peki partiler ne anlama geliyor? Atıştırmalıklar ve kızarmış yiyecekler. Çok ama çok fazla. Ağız sulandıran ama gereksiz derecede sağlıksız. Peki tedavisi nedir? Hava fritözü! Kalori indirimiyle denenecek bir sürü tarif var… ama işte milyon dolarlık soru: tadı güzel mi?
Masterchef Hindistan ikincisi Neha Deepak Shah’ın öğrenmemize yardımcı olmasını izleyin!

Açıkça, havayla kızartmak için bir hava fritözü kullanılabilir. Ancak bunu fırında pişirmek, ızgara yapmak ve kızartmak için de kullanabilirsiniz! Hava fritözünün kullanımı havayla kızartmayla sınırlı değildir. Hatta yiyeceklerinizi kurutmadan daha hızlı ve daha eşit şekilde pişiren mini bir konveksiyon fırın gibi çalışır. Fırında pişirebileceğiniz, ızgarada pişirebileceğiniz veya kızartabileceğiniz herhangi bir yiyecek varsa, onu kolayca havada kızartabilirsiniz.

Hava Fritöz ‘leri Nasıl Çalışır?

Hava fritözleri, yiyecekleri yüksek hızlarda sıcak hava sirkülasyonu yoluyla pişirir. Isıtma elemanı yoğun ısı üretirken, fan da sıcak havanın eşit şekilde dağılmasını ve böylece yemeğin her tarafının pişmesini sağlar. Yiyecek haznesi, geleneksel kızartmalarda olduğu gibi, dış yüzeyinin çıtır olmasını sağlar, ancak hava fritözü bunu, yiyeceği yağa batırmadan yapar.

Hava Fritöz ‘ünün Faydaları

Sağlık açısından birçok avantajı ve kolay kullanımı nedeniyle hava fritözleri son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Aşağıdakiler avantajlarından sadece birkaçıdır:

Daha Az Yağ Gerektirir

Hava fritöz ‘leri yemek pişirmeyi yeniden tanımladı ve sağlık bilincine sahip insanlar onları çok seviyor çünkü çok az yağ gerektiriyor veya hiç yağ gerektirmiyor. Hava fritözlerinin yenilikçi teknolojisi, yiyeceklerin içeriden pişmesine olanak tanırken aynı zamanda çıtır bir dış katman oluşturur. Böylece size sadece lezzetli bir çıtırlık vermekle kalmaz, aynı zamanda yağın sadece bir kısmını kullanarak yemeğin kalori içeriğini de azaltır.

Temiz Pişirme

Daha düşük kalori alımının yanı sıra, hava fritözünün faydaları arasında daha temiz bir pişirme deneyimi de yer alır. Geleneksel pişirme ve kızartmalarda yağın dökülmesi ve sıçraması yaygındır. Lezzetli yemekleriniz olabilir ama ocağınız darmadağın olur. Hava fritözündeki pişirme odası kapalı kalır, böylece en sevdiğiniz atıştırmalıkları ortalığı dağıtmadan veya sonrasında temizlik yapmak zorunda kalmadan yiyebilirsiniz. Hava fritözleri çok fazla yağ veya kir biriktirmez, bu nedenle temizlenmesi çok kolaydır.

Çıtır ve Çıtır Yiyecekler

O nefis çıtırtıyı yaşamak ister misiniz? Hava fritözleri hizmetinizde! Hava fritözleri ile artık, dış kısmı çıtır ve altın rengi olan, özüne kadar mükemmel bir şekilde pişirilmiş taze pişmiş yiyecekler servis etmek mümkün. Ayrıca Hava fritözleri yeniden ısıtma konusunda harikalar yaratır. Örneğin, kalan pizzayı yeniden ısıtmayı deneyebilirsiniz. Fritöz sadece alt kabuğu gevrekleştirmekle kalmayacak, aynı zamanda üst malzemeleri mümkün olan en mükemmel şekilde ısıtacaktır. Sepetten çıktığında pizzanın tadı taze pişmiş gibi olacaktır.

Besinleri Korur

Hava fritöz ‘leri ayrıca yiyecek pişirilirken besin maddelerini de korur. Geleneksel kızartmalarda yüksek yağ sıcaklığı nedeniyle birçok önemli mineral ve vitamin kaybolurken, havalı fritözler besin değerinin korunmasına yardımcı olur. Hava fritözündeki sıcak hava o kadar hızlı iletilir ki, malzemelerin iyiliği kilitlenir. Böylece elde ettiğiniz şey lezzetli ve besleyici yiyeceklerdir.

Daha Hızlı Pişirme Süreleri

Hava fritöz ‘ünün kullanımları ve yararları göz önüne alındığında, geleneksel cihazlardan çok daha hızlıdır. Güçlü ısıtma elemanı ve fan, eşit pişirme ve kızartma sağlamak için birlikte çalışır. Böylece yemekler geleneksel yöntemlere göre daha hızlı hazır hale gelir. Bu nedenle hava fritözleri, her zaman birden fazla yemek hazırlamak için acele eden meşgul insanlar için çok kullanışlıdır.

Temizlemesi kolay

Temizlik büyük bir iştir! Çoğu insan sonunda yemek pişirmekten kaçınır çünkü bulaşıkları temizlemek veya yıkamak için zamanları yoktur. Ancak hava fritözü tamamen farklıdır. Sepete sabunlu bir solüsyon eklemeniz ve aşındırıcı olmayan bir sünger kullanmanız yeterlidir. Ve beş dakika gibi kısa bir sürede temizlik tamamlanacak. Sepetleri bulaşık makinesinde yıkanabilen çok sayıda hava fritözü vardır.

Hava Fritözünün Çok Yönlü Kullanımları

Mükemmel patates kızartması ve tavuk kanadı yapsa da, hava fritözünün kullanımı en sevdiğiniz kızarmış yiyeceklerin çıtır versiyonlarını oluşturmanın çok ötesine geçer. Çeşitli pişirme yöntemleri için kullanabilir ve çeşitli mutfak ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Bunlardan bazıları aşağıda belirtilmiştir:

Kavurma

Hava fritöz ‘ü kızartmayı çok daha kolay hale getirir. İster sebze ister et olsun, geleneksel pişirme yöntemlerinde elde edilmesi zor olan karamelize bir çıtırlık elde edebilirsiniz. Eşit ısı dağılımı nedeniyle, hava fritözünde birkaç dakika içinde birkaç garnitür veya bağımsız ikram hazırlayabilirsiniz.

Pişirme

Konu pişirmeye gelince, hava fritözü benzersiz bir dokunuş katıyor. Isıtma elemanı ve fan keklerin, muffinlerin, pizzaların ve hatta keklerin mükemmel şekilde pişmesini sağlarken, siz de farklı pişirme olanaklarını deneyebilirsiniz.

Artıkları Canlandır

Artık yemeklerinizi hava fritözlerinde tekrar ısıtarak onlara yeni bir hayat verin. Yiyecekleri fırında veya mikrodalgada da yeniden ısıtabilmenize rağmen, ıslak olma ihtimali vardır. Ancak hava fritözü kullanımının avantajlarından biri, yemek artıklarının çıtırlığını ve lezzetini geri kazandırarak onları taze kadar güzel hale getirmesidir.

Atıştırmalıklar

Lezzetli atıştırmalıkları kim sevmez? Atıştırmalıklar da sağlıklı olursa çok daha iyi! Hava fritözlerini kullanarak sebzeleri cipslere dönüştürerek patates kızartmasının yeni versiyonlarını oluşturabilir veya muz cipsi yapabilirsiniz. Benzer şekilde, çok daha fazla hava fritöz tarifini deneyebilirsiniz.

Izgara

Açık ve kapalı ızgaraların yemek üzerinde bıraktığı ızgara izlerini seviyor musunuz? Ayrıca bunları duman olmadan hava fritözüne de koyabilirsiniz. Yiyeceklerinizi ısıtma elemanına daha yakın yerleştirmek için ızgara rafını veya diğer aksesuarları hava fritözüyle birlikte kullanın. Sadece ızgara izleri bırakmakla kalmıyor, aynı zamanda lezzetli bir dumanlı tat da veriyorlar.

Hava Fritöz ‘ünü Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hava fritöz ‘ünüzü kullanmadan önce bu 3 şeyi aklınızda bulundurun:

  1. Air fritöz sepetinizi kullanmadan önce mutlaka yıkayın.
  2. Hava fritözünü yiyecekle kullanmadan önce içinde hiçbir şey olmadan çalıştırın. Bu ‘yenilik’ kokusundan kurtulacaktır.
  3. Hava fritözünü asla tepsisi olmadan çalıştırmayın.

Hızlı Airfryer Tarifleri

Şimdi herkesin favori munchie’si. Bunlar çabuk hazırlanacak ve misafirlerinizin kalbini kazanmanıza yardımcı olacaktır. Tek yapmanız gereken en kısa sürede bir Hava Fritözü almak!

Patates kızartması

Patatesleri kendiniz dilimleyebilir veya dondurulmuş patates kızartmasını tercih edebilirsiniz. Bunları yaklaşık bir çorba kaşığı yağa atın. Sepete ekleyip 200°C’de 15-18 dakika kızartın.

İpucu: Eşit pişmesini sağlamak için patates kızartmasını yarıya kadar sallayın.

Patates kızartması tamamen altın renginde ve çıtır görünmelidir. Hatta düzenli olarak derin yağda kızarttığınızda olduğu gibi aşırı yağ olup olmadığını test etmek için kağıt mendille silerek bile yapabilirsiniz.

Dondurulmuş veya Normal Samosalar

Kendi samosalarınızı yapabilir veya dondurulmuş samosaları tek kat halinde ekleyip üzerine biraz yağ sürebilirsiniz. Ve tekrar edin, 200°C’de 15-18 dakika kızartın.
Bir kez daha, samosaların kağıt mendil testini geçeceği kesindir. Havada kızartılmış samosalar ile derin yağda kızartılmış samosalar arasındaki farkı sadece onları tutarak bile anlayabilirsiniz. Parmak uçlarınızdaki fazla yağ hangisinin hangisi olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır.

Peynirli Jalapeno Çubukları

Dondurulmuş jalapeno çubuklarını ekleyin, üzerlerine az yağ sürün ve 200°C’de 10-12 dakika havayla kızartın. Peynir çekme özelliğinden ödün vermeden hızlı ve temiz bir şekilde kızartın!
Her şeyin tadı inanılmaz, böylece sağlığınızdan ödün vermeden doyabilirsiniz!
Dondurulmuş gıdalardan sıkıldıysanız işte size ek bir tarif:

Kurkuri Bhindi

250 gr bhindiyi ince şeritler halinde doğrayın.

  • Büyük bir karıştırma kabına 2 yemek kaşığı besan, 1,5 yemek kaşığı mısır unu ve 1 tatlı kaşığı pirinç ununu ekleyin. Ayrıca 1/2 çay kaşığı kırmızı biber tozu, 1/4 çay kaşığı zerdeçal tozu, 1/2 çay kaşığı kişniş tohumu tozu, 1 çay kaşığı yeşil soğuk zencefil ezmesi, damak tadınıza göre tuz, 1 çay kaşığı limon suyu ve 1,5 yemek kaşığı yağı ekleyin.
  • Kalın bir macun oluşturmak için her şeyi iyice karıştırın. Bhindi şeritlerinizi bu karışıma ekleyin. Bhindi’yi karıştırmak için elinizi kullanın, yoksa karışım şeritlere yapışmaz!
  • O halde, tatbikatı biliyorsun.
  • Sepeti yıkayın, tepsiyi yerine yerleştirin, tepsiyi parşömenle kaplayın ve hava fritözünü önceden ısıtın. Bhindi şeritlerini ekleyin, mümkün olduğu kadar düz bir şekilde yerleştirin ve gerekirse biraz yağla fırçalayın. 200°C’de 15-18 dakika pişirin. Yarı yolda, bhindi’nizi sallayın ve ardından havada kızartmaya devam edin!

Başka eşsiz tarifler denemek istiyorsanız pancarlı tikkilerimize göz atın!

Sonuç

Hava fritözleri, ev aşçılarının ve profesyonel şeflerin sevdiği yeni mutfak harikaları haline geldi. Yemek pişirmeye ve sağlık açısından sağladığı avantajlara yenilikçi yaklaşımı, insanların suçlu hazları sağlıklı yaratımlara dönüştürmesini kolaylaştırdı. Artık hava fritözünün kullanım alanlarını bildiğinize göre, aynı zamanda kullanışlılığını ve mutfak yaratıcılığını da deneyimleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Dondurulmuş yiyecekleri doğrudan fritözde pişirebilir miyim?
    Evet. Dondurulmuş ürünleri (patates kızartması, tavuk parçaları ve sosisler) doğrudan fritözde pişirebilirsiniz.
  2. Birisinin hava fritözünü kullanmadan önce önceden ısıtması gerekiyor mu?
    Her zaman gerekli olmasa da, ön ısıtma bazı yemeklerde pişirme sonuçlarını iyileştirebilir. Daha fazla bilgi için her zaman seçtiğiniz tarife başvurmalısınız.
  3. Alüminyum folyoyu hava fritözünde kullanabilir miyim?
    Evet, hava fritözü sepetini hizalamak için alüminyum folyo veya parşömen kağıdı kullanabilirsiniz. Güvenlik kurallarına uymayı ve uygun hava sirkülasyonuna izin vermeyi unutmayın.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x