DRONERC ARABALARRC HELİKOPTERLERRC TEKNELERRC UÇAKLARÜRÜN İNCELEME

Lipo Batarya Nedir ? Dikkat Edilmesi Gerekenler .

9.1kviews

Lityum polimer bataryalar daha yaygın olarak kullanıla sıvı elektrolitin yerine bir polimer elektroliti sistemi ile çalışan ve tekrar şarj edilebilir bir lityum iyon batarya tipidir . LiPo hücreleri, Laptop’larda,Rc araçlarda,Dronlarda ve birçok akıllı telefonlarda kullanılmaktadır . Lipo Bataryalar İletkenliğini yüksek yarı iletken polimerlerden oluştururlar .

Lipo pil satın aldığımızda dikkat edilmesi gereken teknik özelliklere kısaca bahsetmek istiyorum .

3S =>  3 x 4.2V = 12.6 V

4S=>   4x 4.2V = 16.8V

3S2P => 3 x 4.2V = 12.6 V (Paralel bağlı olduğu için 3S ye göre  2 kat daha fazla akım verir.)

3S3P=>  3 x 4.2V =12.6 V  (Paralel bağlı olduğu için 3S ye göre 3 kat daha fazla akım verir.)

Lipo piller üzerinde kapasite olarak bildiğimiz C değerleri bulunmaktadır . Teknik özellikleri 2200mAh 3S1P 20C bir pil üzerinde bu konuyu inceleyelim .

  • Bu pil sabit 2.2 amper akım çeken bir sisteme bağlanırsa yaklaşık olarak 1 saat kullanılabilir. Yani başlangıçtaki akım değeri olan 2.2A,  1 saatte durmaksızın verebileceği akım değeridir.
  • 2.2A x 20 C = 44A  , bu pil  en fazla 44A akım verebilmektedir. Buradaki C değeri ne kadar büyük ise pilin kapasitesi yani verebileceği akım değeri o kadar büyüktür.
  • Bu pil 1 saat (60 dakika) boyunca durmadan 2.2A akım verebiliyorsa 44A akımı ne kadar süre verebilir. Bu sorunun cevabını basit bir oran-orantı yaparak buluyoruz.
  •  (60 dk x 2.2A)/44A=3 dk boyunca durmadan 44A verebilir.
  • Bu pil, lipo piller için üretilmiş bir şarj aleti kullanılarak 1C değeri ile yani 2.2A ile 1 satte şarj edilir.

Lipo pillerde ‘brust C’ olarak adlandırılan değer ise pilin aşırı yüklenmede dayanabileceği anlık akımı göstermektedir.

Lipo Pillerin Kullanımları:

Lipo piller için oldukça tehlikeli olduğu her zaman benzer konularda dile getirilmektedir. Fakat lipo piller çoğu zaman  doğru kullanılmadığı için tehlike oluşturmaktadırlar. Bence elimizdeki keskin bir bıçak ne kadar tehlikeli ise bu piller de o kadar tehlikelidir.

Lipo Bataryalarda Dikkat Edilmesi Gerekenler :

  • Lipo piller kesinlikle kapasite değerlerinin üzerinde kullanılmamalıdır. Örneğin bir quadrotor da motor,esc hatta tüm elektronik sistemin ihtiyacı olan akım değeri ve havada ne kadar süre kalınmak istendiği  hesaplanıp buna uygun bir motor seçilmelidir. Lipo pillerden verebilecekleri max akımdan daha fazlası istendiğinde yangın ve benzeri olaylar ile karşılaşılabilir.
  • Lipo pillerin uç kabloları KESİNLİKLE kısa devre (birbirine değmemeli ) edilmemelidir. Bunun bir örneğini bir projede çalışırken yaşadık. Arkadaşım kurduğu bir devreyi lipo pil ile beslemeye kalktı ve sonuç olarak dumanların arasından yapışan kabloları zor ayırdım.
  • Lipo pilleri onlar için özel olarak üretilmiş balanslı şarj aletlerini kullanarak şarj etmeliyiz. Ayrıca pilin 1C değerindeki akım ile şarj etmeliyiz. Örneğin 2200mah 3S 20C bir pil için 1C=2.2A dir.
  • Lipo piller kullanılırken hücre başına gerilim değeri 3V un altına düşerse hücremiz ölebilir ve bir daha kullanılamaz.  RC modellerde programlı ESC ler bunu engellemektedir. Fakat diğer projelerinizde kesinlikle hücre başına gerilimi kontrol edebileceğiz bir sistem kullanmalısınız.
  • Hücre başına gerilimin 3V un altına düşmesi, sıcaklık vb. gibi durumlarda pillerde şişme meydana gelir. Piyasada modelcilikle uğraşıp kullanan birçok insan olmasına rağmen şişmiş piller kullanılmamalıdır.
  • Lipo pillerde hücre başına gerilim 4.2V dan yüksek olmamalıdır. Zaten lipo piller için üretilmiş bir şarj cihazı kullanıyorsanız, cihazınız buna izin vermeyecektir.
  • Pil seçimi kullanılan modele ve sisteme uygun olmalıdır. Örneğin; elektrikli modellerde daha fazla kullanım için C değeri daha yüksek piller tercih edilmelidir. Ama bu da beraberinde ağırlık sorununu getirmektedir.
  • Lipo pilleri her zaman max performansta kullanmayın. Her zaman %20 lik bir kullanım boşluğu sağlıklı kullanım açısından önemlidir.

Lipo Pillerin Saklama Koşulları:

  • Lipo piller hücre  başına yarı gerilimle (3.6V-3.75V) saklanmalıdır.
  • Lipo piller serin kuru ve ışıktan uzak bir ortamda saklanmalıdır.
  • Lipo pilleri saklamak için özel saklama kapları da mevcuttur.

Lipo pilleri lipo saklama çantalarında saklamak sizi çıkacak yangın tehlikelerine karşı korumaktadır .

Lipo saklama kutularına web sitemizden ulaşabilirsiniz .

Lipo Bataryaları web sitemizden inceleyebilirsiniz .

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] LiPo kelimesi, bunun bir lityum polimer pil olduğu anlamına gelir. Lipo piller hafiftir ve farklı şekil ve boyutlarda üretilebilirler, bu da onları dronlar ve diğer küçük elektronik cihazlar için mükemmel kılar. Ayrıca piyasadaki diğer bazı pillerin aksine çok fazla kötüye kullanıma patlamadan dayanabilirler. Ancak, Lipo piller aşırı şarj edilebilir ve uygun şekilde şarj edilmezlerse alev alabilirler. Lipo piller hakkında daha fazla bilgi edinmek için makalemizi okuyun. […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x