DRONE YARIŞLARININ TARİHİ
İlk olarak 20. yüzyılın başında geliştirilen dronlar, günümüzde hava fotoğrafçılığı, eğlence ve araştırma için kullanılmaktadır. 2013 civarında, uçan dörtgenlerin zaten birkaç yıldır popüler bir hobi olmasının ardından, karmaşık yarışmalara geçiş meydana geldi. Drone yarışları ilk olarak Avustralya’da “Rotocross” (motocross) denilen bir oluşumla ortaya çıktı. Burada pilotlar, dronun “kokpiti” nden görünüm sağlayan birinci şahıs görüşlü (FPV) gözlüklere dayanıyordu. Bu, dronu uzaktan rahatça kontrol etmelerini sağladı ve günümüzde ki tüm yeni organizasyonlara öncülük etti; görüntüleme ve sosyal medya rakamlarının da gösterdiği gibi, ilgi giderek artmaya devam ediyor. Ayrıca, Allianz, AIG ve Vodafone gibi büyük şirketlerin de katılımı, yarışların ana akım haline geldiğini gösteriyor.
Genel Hatlarıyla FPV Sistemi
ANA SİSTEMLER
Bir yarış dronu yaygın fotoğrafçılık dronlarından önemli ölçüde farklıdır. Aşırı hız, çeviklik ve dayanıklılık için üretildi, GPS navigasyonu veya başka bilgisayar yardımı olmadan doğrudan pilot tarafından kontrol ediliyor. İnanılmaz hızlanma ve çeviklik sayesinde, 160 kmh’nin üzerinde bir hıza ulaşabilir ve doğru koşullar ve kurulum göz önüne alındığında birkaç kilometre boyunca uçabilir.
ÇERÇEVE
Bir yarış quadcopter’in çerçevesi onun kemikleri olarak düşünülebilir: tüm elektronik bileşenleri bir arada tutan sağlam yapı. Genellikle sık ve sert çarpmalara dayanacak en güçlü karbon fiberden üretilir. Şampiyonlar liginde minimum boyut 325 mm’lik bir diyagonaldir (motordan motora).
İTME SİSTEMİ
Helikopteri hızlandıran ve manevra yapan itiş gücü, güçlü fırçasız elektrik motorları tarafından değişken hızlarda döndürülen plastik pervaneler tarafından üretilir. ESC (elektronik hız kontrol cihazları), gerekli dönme hızına göre motorlara doğru miktarda akım vermekten sorumludur. Yarış için en yaygın kullanılan pervaneler, 3 kanatlı, çapı 5 veya 6 inçtir. Tek bir motor, toplam 6 kg için 1.5 kg itme gücüne sahip olabilir ve 700g’lik bir Helikoptere uygulanır ve 8/1’e kadar bir itme-ağırlık oranı yaratır.
PİL
DŞL yarış dörtlüsü 4 hücreli, yüksek performanslı Li-Po (Lityum Polimer) piller kullanır. Nominal gerilimde 14,8 V ile çalışırlar ve 120-150 Amper akım kadar boşaltabilirler. Aküler farklı boyutlarda ve kapasitede olabilirler, ancak tipik olarak 2-3 dakikaya kadar yüksek hızda yarışabilirler.
FPV SİSTEMİ
FPV (First Person View) sistemi, pilotun ve seyircilerin, gerçek zamanlı olarak, quadcopter robot gözüyle görmesini sağlar ve inanılmaz derecede sürükleyici, yüksek hızda bir deneyim sunar. Sistem küçük bir analog kamera (genellikle yaklaşık 600 tv hattı), bir video verici (VTX) ve bir FPV anteninden oluşur. VTX, kamera tarafından çekilen videoyu kodlar ve çok düşük gecikme süresi olan (yaklaşık 15ms) 5.8 GHz’lik bir radyo bağlantısı kullanarak pilotun gözlüklerindeki alıcıya gönderir.
KONTROL SİSTEMİ
İkinci bir anten pilotun uzaktan kumanda komutlarını ikincil bir radyo bağlantısı üzerinden alır. Alıcı bunları yorumlar ve uçuş kontrol cihazına iletir. Uçuş kontrolörü, quadcopter’in beynidir. Ana sensörü dönme hızını ölçen bir jiroskoptur. FC, algılanan dönüş hızını pilotun istediği hız ile karşılaştırır ve her motorun gerekli dönüş hızını hassas bir şekilde saniyede binlerce kez hesaplar, böylece helikopter pilotun istediği şeyi uygulayabilir.
HD KAMERA
FPV video sistemi son derece düşük gecikme süresi için optimize edilmiştir, video kalitesi ve çözünürlüğü genellikle çok düşüktür. Bu nedenle çoğu pilot çarpıcı HD görüntülerini yakalamak için bir HD kamera kullanıyor. En yaygın kullanılanları GoPro Seansı, form faktörü ve görüntü kalitesi nedeniyle.
SONUÇ
Tanımlanan ana sistemler dışında, yarışmacılar genellikle diğer küçük bileşenleri de monte eder: en önemlilerinden biri, quadcopter’lerin diğer pilotlar ve seyirciler için tanımlanmasını kolaylaştıran bir dizi renkli LED’dir.
DRONE YARIŞI NEDİR?
Drone Racing terimi, genç nesle yönelik yeni tür motor sporları anlamına gelmektedir.
Yarış sırasında, zorluk, farklı doğal ve yapay engellerden gelen kendi quadrocopter’ınızla bir sürüşe hakim olmaktır. Amaç ilk önce bitirmek. Drone-yarış farklı formatlarda mümkündür:
Time Trial yarışlarında pilotlar pistte yalnızdır. Sadece yarış sonunda, pilotlar arasında yarış zamanları karşılaştırılır. Sürükleme yarışları daha fazla aksiyon dolu ve iki veya daha fazla drone ile yapılır. Amaç 100 metre uzunluğundaki kursu tamamlayan ilk kişi olmaktır. Rotocross’ta, zaman uçlarında da kullanılan pistten birkaç dron uçuyordu. Burada da, dronu bitişe ulaşan ilk pilot kazanır.
Drone yarışı neye benziyor? Pilotlar “kokpit” te sahnede yan yana oturuyorlar ve dronlarının uzaktan kumandası tarafından kontrol edildiği dronun perspektifinden pistte uçmak için FPV gözlüğü takıyorlar. Dört renkli pilotlara farklı renklerde LED ışıklar takılarak izleyicilerin hangi pilotun hangi uçağa ait olduğunu takip etmesi sağlanmış oluyor. Baştan sona kadar, üç boyutlu bir yarış pisti oluşturan farklı kapılar ve doğal engeller var. Sık sık yüksek hızlardan ve 0 ila 100 km / s’den yüksek olması nedeniyle kazalar kaçınılmazdır.
PİLOTLAR KİMLER?
Herkes drone yarışlarına girip şampiyon olabilir. Yaş, cinsiyet ve arka plan önemsiz. Dronlar için diğer yarış disiplinlerine kıyasla düşük fiyatlar nedeniyle, giriş engeli de oldukça düşük. Drone Şampiyonlar Ligi pilotları Asya, Kuzey ve Güney Amerika, Avustralya ve Avrupa da dahil olmak üzere dünyanın her yerinden geliyor ve zaten birçok yarışta tecrübe kazandılar. Birçok heyecan verici olanaklara ek olarak, etkinliklerde yüksek para ödülü verilecek.
Şampiyonlar Ligi Formatı
Hayranlara, pilotlara ve ekiplere daha iyi hizmet vermek için yarış biçimleri yeniden tasarlandı. Daha fazla heyecan, daha fazla varlık, daha fazla strateji ve daha fazla enerji. Eleme yarışları, bir takımın genel sonucunun, final turlarında nereye yerleştirileceğine karar verdiği bir zaman denemesinden oluşur. Final turlarının her birinde, dört pilotun iki takımı 5 yarışta birbirlerine karşı yarışır. 1-4 yarışlarına “tek atış” denir, çünkü her yarış 1’e 1’dir. Her “tek atışın” kazananı takımı için 1 puan kazanır.
5 Atış veya “büyük atış”, 8 takım pilotunun hepsinin uçtuğu 4’e 4. Kazanan takım 1 puan alır, aynı takımın 3 pilotu ilk 3 pozisyonda bitirirse 3 puan ve aynı takımdan 4 pilot ilk 4 pozisyonda bitirirse 5 puan ödüllendirilir. Her takımdan her pilot “tek atışta” (toplam 4 bireysel yarışmada) başlar ve final “büyük atış” dır. 5 turdan sonra en çok puan alan takım bir sonraki tura yükselir veya son tursa Drone Prix’i kazanır.
BİR YARIŞ DRONUNUN NASIL UÇULACAĞINI ÖĞRENMEK İÇİN İLK ADIMLAR NELERDİR ?
Bir yarış dronunu uçarmak pratik ve sabır ister çünkü başlangıç sinir bozucu olabilir. Kazalar sadece sürecin bir parçası. Bu düzgün hazırlanmasını önemli kılar. Aşağıda bir yarış dronu ile uçmaya başlamak için bir ipucu listesi verilmiştir:
- Bir yarış dronunun satın alınması: Daha önce de belirtildiği gibi, yarış dronları nispeten düşük bir fiyata satın alınabilir. Bir yarış dronunun maliyeti yaklaşık 1300 tl den başlıyor. Bununla birlikte, üst fiyat segmentinde ilgili drone için 8,000 tl den fazla fiyat da mümkündür. Ancak, yeni başlayanlara ucuz bir modelle başlamalarını tavsiye ediyoruz. . Bu arada: Bir kamera her zaman gemide olmalıdır, çünkü FPV dronu uçuşu için temeldir (ilk kişinin bakış açısından uçan). Bu 60 fps desteklemelidir.
- İlk drone uçuşu: Çoğu durumda dronu açtıktan sonra hemen başlayabilirsiniz. Bunu yapmak için, dronu önünüzdeki yere yerleştirin ve kamerayı kendinizden uzağa doğru tutun. Ardından uzaktan kumandayı kontrol altına alın. FPV gözlüklerini başlangıçta Forego’da kullanın ve yalnızca dronu kullanırken emin olduğunuzda kullanın.
- İlk başlangıç: Uçmanın en iyi yolu, uzaktan kumanda üzerindeki gazı dikey yönde hareket ettirmektir. Sonra, sol çubukla küçük yön değişiklikleri yapabilirsiniz.
- FPV gözlükleriyle: Dronu sürerken güvende hissettiğinizi hissettiğiniz anda FPV gözlüklerini kullanabilirsiniz. İşte başka bir ipucu: Kameranın sizden uzağa dönük ve ileri dönük olduğundan emin olun. Daha fazla ipucu ve püf noktası için çevrimiçi video arayın.
Bu sadece küçük bir seçimdir. Sayfamızı ziyarat edip iyi stoklanmış durumda olan dronlara ve bunlara karşılık gelen aksesuarları bulabilirsiniz. Bu sizin için yeterli değilse, kendi dronunuzu inşa etmek için bitmiş modellerin dışında çok sayıda parça bulacaksınız. Canlı Destek hattından bilgi alabilirsiniz.