Hobi RC İle Aksiyon Kamera Kullanımı
Son yıllarda gittikçe popüler hale gelen aksiyon kameraların birbirinden farklı bir çok kullanım alanı var elbette. RC Hobiciler de bu kameraların tadına bakmış gibi görünüyor. Bu yazıda size model arabanızı, teknenizi ve uçağınızı bir aksiyon kamerası ile nasıl farklı ve efektif bir şekilde kullanabileceğinizi göstermeye çalışacağım .
Flip kameralardan bu yana aksiyon kamera sektörü epey gelişti. Kameraların boyutları küçülürken işlevleri büyüdü. Kullanıcıların da aksiyon kamera kullanma becerileri aynı oranda gelişti.
Bir GoPro RC Modelcilik için sağladığı görüntü kalitesi ile fark yaratıyor. Hero 7 Black, housing ile birlikte düşünülünce hatırı sayılır ağırlığa sahip oluyor. Rc aracınızın ön tarafında kullanacağınızı düşünürsek aerodinamik bir sürüklenmeye sebep olabilir. Seçilecek olan araç konusunda dikkatli olunmalıdır. Hepsi ön kaputta ki fazladan yükü zerafetle kaldıramayabilir.
GoPro montoj aparatları , plastik bağlantı elemanları ve çeşitli ev yapımı parçalar ile tüm RC araçlara bir aksiyon kamera ekleyebilirsiniz. GoPro için tonlarca takma aleti var. GoPro tarafından üretilen parçalar, satış sonrası montaj kitleri vs Aynı zamanda çok sayıda 20-20 naylon bağlantı elemanı türü de kullanabilirsiniz. Başparmak vidaları, kör somunlar, standart somunlar, vs. Naylon donanım bu uygulamalar için yeterince güçlü, aynı zamanda aynı boyuttaki çelik bileşenlerden çok daha hafif. Bir flanşı düzeltmem veya bir vidayı kısaltmam gerekirse naylonun el aletleri ile değiştirilmesi kolaydır.
Yedek piller edinin çekim sürelerini uzatın , tabi buna ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız . Sadece yanınızda taşıyacağınız fazladan ağırlık ve karmaşıklık olup olmayacağını düşünün.
Kamera Ayarları
Kameralar genellikle yapabildikleri en yüksek kare hızına göre yapılandırılır. Ancak bu genellikle daha geniş bir görüş alanından vazgeçtiğiniz anlamına gelir. Şimdi alternatifleri tartmaya ve kare hızı ile görüş alanı arasında seçim yapmanız gerekiyor. Saniyede 60 kare’den az bir şeye razı olmak zorunda kalabilirsin. Son aylarda kendimi daha hızlı bir kare hızı için daha geniş bir görüş alanı seçerken buldum.
Bazen kamera 4k / 60 fps’ye ayarlanmış bir sürüş gerçekleştirin ve ardından 720P / 60fps’de tekrarlayın. Evde görüntüleri analiz ederken hangisini daha çok sevdiğinize karar verin.
Diğer Hususlar
Kamerayı fiziksel olarak aracınıza takmanın bir yolunu bulmak önemlidir. Arzulanan bir bakış açısına sahip olmak ve aracın performansına etkileri sınırlamak çoğu zaman ek planlama ve ustalık gerektirir. Aşağıda kameraları farklı tipte RC araçlarına monte etme konusundaki deneyimimize dayanan bazı notlar ve ipuçları var .
Tekneler
Kamera takacağınız teknelerin pürüzsüz güçlü bir üst güverteye sahip olmasına dikkat edin. Bu, kendinden yapışkanlı GoPro klips tabanlarından biri ile bağlantıyı kolaylaştıracaktır. Önce bölgeyi alkolle temizlediğinizden emin olun. Aksi taktirde yapıştırıcının gevşeyip çıkmasına davetiye çıkarırsınız. Bu tehlikeli bir durumdur.
Çıkarma işlemi sırasında yapıştırıcının tahrip olmasına rağmen, bazların geri dönüştürülebileceğini buldum. Biraz dikkatlice kazıma yapıldığında, kalan yapışkan taban yüzeyinden temiz bir şekilde çıkarılabilir. Daha sonra yapıştırıcı kullanarak tabanı bir sonraki yerine yapıştırın.
Tekneleri denge noktaları konusunda özel hassasiyet gerektirebilir. Bir kameranın pruvaya monte edilmesi size mükemmel bir bakış açısı sağlasa da, teknenin durgunlaşmasına neden olabilir veya direksiyon tepkisini olumsuz yönde etkileyebilir. Kamerayı teknenin amaçlanan ön / arka denge noktasına yakın bulabilirseniz, olumsuz etkilerin azaltılmasına yardımcı olacaktır.
Kamera taşıyan hava botlarıyla, yapışkan tabanları yayın yakınına yerleştirebilirsiniz. Değişen denge noktası her iki teknenin de yavaşlamasına ve daha az kesin olarak dönmesine neden olurken, istenilen çekimi yapmak için yeterince performans alabilirsiniz.
Arabalar ve Kamyonlar
Herhangi bir tekerlekli RC aracına monte edilmiş bir kamera ile kullanılabilir çekimler elde etmede çok az kişi istenilen başarıyı elde eder. Çok fazla sıçramalar ve sallanmalar olacaktır. Arabalardan çekilmiş oldukça iyi klipler var. Doğru kamera montajıyla sizde istediğiniz gibi görüntüler alabilirsiniz. Sizde elde ettiğiniz deneyim ve tecrübeleri yorum yaparak belirtebilirsiniz.
GoPro’nuzu uzun ve esnek bir bom yardımıyla aracınıza monte ederek gayet hoş ve geniş açılı bir görüntü elde edebilirsiniz. Bomun esnekliğinin, aracın kayalık zeminde giderken kameranın titreşimden izole edilmesine yardımcı olacaktır. Ancak, patlama başka bir sorun olabilir. Uzun konsolun kameranın görüş alanını sürekli değiştirerek yukarı ve aşağı doğru bükülme eğilimi verir.
Arabalar ve kamyonlar kameraların yerleştirilmesinden en az etkilenen RC modelleri olduğunu söylemek isabetli olacaktır. Evet, aerodinamik sürtünme ve ağırlık dağılımı aracın performansını değiştirebilir. Bu durum tekerlekli araçlarda, teknelerden ve uçaklardan çok daha az kritiktir.
RC Uçaklar
Bir kamerayı bir RC uçağa monte ederken, ağırlık merkezinin ( CG ) sağlanması önemlidir. Modelin performansını etkilemenin ötesinde, önemli ölçüde değiştirilmiş bir denge noktası onu havada kararsız hale getirebilir. Bu nedenle, genellikle CG tasarımına yakın bir montaj konumu bulmaya çalışın. Her zaman mümkün değildir, ancak bu hedef iyi bir başlangıç noktasıdır.
Yeni bakış açıları elde etmek için kameralarımı CG’den daha uzağa mesela, uçakların kanat uçlarının yanında deneyebilirsiniz. Bu durumda, modeli yatay olarak dengede tutmak için karşı kanat ucuna (genellikle başka bir kamera) bir karşı ağırlık eklemelisiniz.
Kanat uçlu kameraların sağladığı perspektif harika olmasına rağmen, her model için geçerli bir teknik değil. Sadece iki kamera ile ilave ağırlığını vermekle kalmıyor, aynı zamanda bu kameraların aerodinamiği de kanat alanlarından kalkmayı olumsuz yönde etkiliyor. Dahası, ağırlıkları CG’den uzağa yerleştirmek (aynı zamanda dönme eksenidir), modelin atalet momentini silindir ekseninde etkiler, belki de kontrolün daha durgun ve kesin olmamasını sağlar. Aksiyon kameranın boyutuna / ağırlığına göre model ne kadar büyük olursa, tepkilerin o kadar düşük olması olasıdır.
Kanat görüntüsüne nazaran daha az etkileyici olsa da kamerayı bir uçağın ağırlık merkezine yerleştirmek, kontrol güçlüğü ve savrulma etkilerini hafifletmeye yardımcı olacaktır. Bir GoPro’nun uçak gövdesinin üstüne yerleştirilmesi bu sebepten dolayı yaygındır. CG ve kamera perspektifi için harika olabilir. Fakat belki de kameranın geniş profili, uçağın kuyruktaki dengeleyici kısımlarının üzerindeki hava akışını maskeleyecektir. Ancak olası etkileri göz önünde bulundurmak her zaman akıllıca olacaktır.
En iyi video kalitesi için uçağınızdaki mümkün olduğunca çok titreşimi ortadan kaldırmanız gerekir. Pervane tahrikli uçaklar ve çok rotorlar için pervaneleri dengeleyerek başlamalısınız. Bu çaba, uçağın performansının artması ve donanımınızın daha uzun servis ömrü ile karşılık bulacaktır.
İçten yanmalı motorlarla çalışan RC helikopterlerinden veya uçaklardan iyi bir video bulmak zor. Sorun, basitçe ortadan kaldırılamayacak temel bir titreşim seviyesi olmasıdır. Bu çekirdek titreşim tipik olarak bir kameranın iyi video için tolere edebileceği eşiğin ötesindedir.
Elektrikle çalışan modellerde bile, tüm titreşimleri ortadan kaldırmak için zaman zaman zordur (ancak gerçekten denemelisiniz). Bazen bir model yalnızca belirli gaz ayarlarında titrer. Titreşimi az olan modeliniz varsa, ondan kaliteli video elde edebilirsiniz. Hangi gaz kelebeği ayarlarının sorun çıkardığını bulun ve film çekerken orada kalmaktan kaçının. Titreşimsiz bir kayma için yeteri kadar tırmanıp süzülme sırasında motoru kapatmak bile isteyebilirsiniz.
Havadan video ile ilgili verebileceğimiz en son tavsiye, sorunsuzca uçmak. Kamera genellikle uzak bir ufka bakıyor. Bu nedenle, uçaktaki her dakika tutum değişikliği, uzaktaki nesnelerin büyük değişimlerine neden olur. Şiddetli bir yuvarlanma manevrası, yeryüzündeki bakış açınızdan havalı görünebilir. Ancak, yerleşik bir kameranın merceğinden bakıldığında, düpedüz mide bulantısı olabilir. Deneyin ve sonuçları nasıl bulduğunuzu görün.