RC Uçak yeni başlayan biri olarak, yeni uçağınızın ana rc uçak kontrollerini öğrenmek iyi bir pilot olmanın ve modelinizden en iyi şekilde yararlanmanın anahtarıdır.
Gereken kontrol sayısı uçaklar arasında farklılık gösterir; en basit rc uçaklar sadece bir tek kontrole sahipken, daha karmaşık uçaklar beş, altı veya daha fazla olabilir. ‘Ortalama’ rc uçağınız üç veya dört kontrole sahip olacak, bu en yaygın sayıdır.
Bu arada, herhangi bir rc modelin kontrol edilebilir bir fonksiyonuna kanal denir . Dört işlevi kontrol eden bir rc uçak, 4 kanallı uçak olarak adlandırılır , bazen sadece 4 ch olarak kısaltılır . .
Birincil kontroller
RC uçak kontrolleri elbette gerçek uçaklarda bulunan kontrollerle aynıdır ve modeli tamamen aynı şekilde kontrol ederler.
Bir rc uçağın dört ana kontrolü gaz pervanesi , yükseltici , kanatlar ve dümendir . Yükseltici, aileronlar ve dümen kontrol yüzeyleri olarak bilinir ve aşağıdaki resim bu ana kontrollerin oldukça tipik bir 4 kanallı rc ‘spor’ uçakta nerede olduğunu göstermektedir:
Kontrol yüzeyleri, uçan yüzeylerin (kanat, kuyruk düzlemi ve kanat) menteşeli bölümleridir ve her kontrol yüzeyi, asansör ve aileronlar halinde yukarı ve aşağı, dümen durumunda ise sola ve sağa hareket eder.
Bu hareket, tüm uçan yüzeyin kanatçık şeklini değiştirir ve böylece bu uçan yüzey tarafından oluşturulan kaldırma / indirme kuvvetini / yan kuvvet miktarını değiştirir. Uçak yürürlükteki bu değişikliklere cevap verir.
Kontrol yüzeylerinin bu hareketi sapma veya atış olarak adlandırılır . Aşağıdaki çok kaba (üzgünüm!) Animasyonu bir kontrol yüzeyinin üst uçan yüzeyine göre nasıl hareket ettiğini gösterir:
Hangi kontroller ne yapar?
Şimdi birincil rc uçak kontrollerinin nerede olduğunu biliyorsunuz, her birine bir göz atalım …
Gaz Pervanesi
Gaz kelebeği motorun hızını ve dolayısıyla pervanenin ne kadar hızlı veya yavaş döndüğünü kontrol eder.
Kızdırma bujisi (veya benzinli) rc uçak motorunda , gaz, motorun yanma odasına giren yakıt ve hava miktarını değiştirerek, tüm içten yanmalı motor gazlarıyla aynı şekilde çalışır. Karbüratör, vericideki gaz kolu hareketlerine cevaben açılan ve kapanan (böylece yakıt / hava karışımını değiştiren) karbürün deliğine bağlı tek bir servo tarafından çalıştırılır.
Bir elektrik rc uçaklar için motor gücü, gaz olarak anılır. . Çok basit elektrikli rc uçakların ( yani oyuncak uçakların ) motor gücü üzerinde orantılı kontrolü olmayabilir, bunun yerine sadece basit bir açma / kapama anahtarı olabilir.
Motor gücü ile orantılı kontrolü olan elektrik uçakları, Tx çubuk hareketlerinize doğrudan tepki olarak motora giden gücü kontrol eden elektronik hız kontrolüne veya ESC’ye sahiptir.
Hava gaz kelebeği içerisinde sadece uçağın ileri hızını kontrol etmiyor, aynı zamanda daha da önemlisi, farklı hava hızlarında farklı miktarlarda yükselmeler oluşuyor. Örneğin, iniş yaklaşma yolunuz çok düşükse, sadece yükseltici kullanmak yerine gazı açarak uçağın hızını değiştirmeden hafifçe yükselmesini sağlayabilirsiniz. Tersine, gaz kelebeği kapatıldığında, uçak hız düşmeden önce batmasına neden olur .
Gaz / motor gücünü bu şekilde kullanmak, rc uçağınızı uçurmak için doğru yoldur, ancak çoğu pilot, motor devrinden ziyade, tırmanma ve iniş hızlarını kontrol etmek için yükselticiyi kullanır.
Yükselticiler
Yükselticiler, uçağın arkasındaki arka düzlemin menteşeli kesiti veya yatay dengeleyicidir ve en önemli tek kontrol yüzeyidir.
Yükselticiler uçağın yatay perde tutumunu kontrol eder , bir başka deyişle uçağın burnunun yukarı mı yoksa aşağı mı olduğunu kontrol eder.
Yükselticiler yukarı pozisyondayken (yukarı sapma) uçağın burnu yukarı bakmaya zorlanır ve yükselticiler aşağıya doğru bükülürken, burun aşağıya doğru zorlanır. Bu ortaya çıkan burun yukarı / burun aşağı eğim tutumu, yükselticilerin yukarı / aşağı yön değiştirmesi, arka düzlem tarafından oluşturulan aşağı kuvvet miktarını değiştirdiği için ortaya çıkar.
Bir uçağın hala uçabildiğini, hatta iniş yapabileceğini, çok tepeli bir tavırla düşmeye değer olduğunu, ancak tepeden tırmalama tavrının, dostça yerçekimi sayesinde uçağın bir dalışa girmesine neden olacağına dikkat edin!
Yükselticiler, uçağın hava hızını doğrudan tırmanma veya dalma ihtiyacından daha fazla etkiler .
Yükselticiler, bir dönüş yaparken dümen ve / veya kanatçıklarla birlikte, dönüş sırasında rakımı korumak ve ayrıca dönüş sırasında uçağın hizaya gelmesi için kullanılmalıdır.
Kanatçıklar
Tüm rc uçak kontrolleri kanatçıkları içermez, aslında 3 kanallı radyo kontrol eğitmenlerinin çoğu bunun yerine dümen kullanır. Ancak takıldığı yerde, kanatçıklar uçağın yuvarlamasını uzunlamasına ekseni etrafında kontrol eder ( gövdenin ortasından, burundan kuyruğa doğru uzanan düz bir çizgi hayal edin ).
Aileronlar çiftler halinde çalışırlar ve kanadın arka ucunda bulunurlar ve birbirlerine karşı çalışırlar, yani bir aileron yukarı çıktığında, diğeri aşağı doğru hareket eder ve bunun tersi de geçerlidir.
Kanatçıklar kanattaki asansör oluşum miktarını değiştirerek çalışır . Bir kanat yukarı doğru hareket ettiğinden kanat yüzeyindeki pürüzsüz hava akışını bozar ve asansör bu kanatta hafifçe azalır. Diğer kanatta, aşağı doğru hareket eder ve hafifçe yükseltir. Sonuç olarak, uçak yana yatmakta ve bu yüzden daha az asansör bulunan tarafa doğru yuvarlanmaktadır.
Yükselticiyle aynı anda uygulandığında, uçak sıralı bir sıraya çekilir; kanatçıkalar uçağın yuvarlanmasına neden olur ve yükselen yükseltici, burnun o yönde dönmesine neden olur.
Kanatçıklar, yuvarlanma hareketi içeren tüm akrobasi manevralarında kullanılır.
Dümen
Dümen, uçağın arkasındaki yüzgecin menteşeli kesiti veya dikey dengeleyicidir.
Dümenin uygulanması uçağın burnunu sola veya sağa işaret eder, ancak dümen, uçağın kanatçıkları gibi yuvarlanmasına neden olmaz. Aslında dürbün veya dümen uygulandığında uçağın yuvarlanmasına neden olan önden bakıldığında kanadın yukarı ‘V’ açısı; Çok az veya hiç bir katedrali olmayan bir uçak, dümen uygulandığında çok daha düz bir dönüşe sahip olacaktır. Bu, Dihedral Effect adlı doğal bir kuvvetle ilgili .
Kanatları olan uçaklar, uçağı yuvarlarken, dönüş için yalnızca bir dümene dayanan uçaklardan daha az katedrali gerektirir.
Dümen aynı zamanda zeminde de çok önemlidir, eğer uçağınıza yönlendirilebilir bir burun ya da kuyruk tekerleği takılı değilse, rc uçağınızın kalkış kalkış veya iniş sırasında düz olarak takip edilmesini sağlayan tek kontroldür.
Diğer RC uçak kontrolleri
Daha karmaşık rc uçaklarda bulunan diğer önemli kontroller, flaplar ve geri çekilebilir iniş takımlarını içerir
Flepler
Kanatlar, her bir kanadın arka kenarında, kanat ve gövde arasında bulunur. Yavaş uçan hızlarda daha fazla asansör oluşturmak ve aşırı sapmalarda aşırı sürüklemeye neden olarak uçağı inişe yakın yavaşlatmak için kullanılırlar.
Soyronlardan farklı olarak, kanatlar, yerleştirildiklerinde uçağın yuvarlanma tutumunu bozmamak için her ikisi de aynı miktarda düşecek şekilde bağlanır.
Kanatlar tipik olarak vericideki bir açma / kapama düğmesi veya döner kadran ile çalıştırılır. Bir kadran daha iyi bir seçenektir çünkü bu duruma göre pilotun istediği kadar küçük veya çok fazla kanat kullanmasına izin veriyor. Tek pozisyonda çalıştırılan flaplar (açma / kapama) açma / kapama düğmesi tamamen ya da hiç olmaz.
Daha az miktarda kanat kullanıldığında (örneğin, 10 ° ya da öylesine), kanatlar indirilir düşmez uçağın yukarı doğru fırlaması oldukça yaygındır. Bu, fazladan asansörün üretilmesinin bir sonucudur ve pilotun flapları harekete geçirmeden önce bunun olduğunu bilmesi gerekir.
Buradaki hile, manuel olarak asansör telafisini kullanmak veya telsizde karıştırmasını sağlamaktır, böylece kanatlar indirildiğinde asansör, uçağın yolunu korumak için asansör otomatik olarak hafifçe düşer.
Bölünmüş kanatlar , birçok savaş uçağında tipik olarak bulunan bir kanat türüdür. Bölünmüş kanatlarla, kanatlar, kanadın üst yüzeyinin altından aşağıya, yani üst ve alt kanat yüzeyleri, her bir kanadı oluşturmak üzere bölünmüştür.
ÇEKİLME
Geri çekilebilir iniş takımı (şasi), uçak kalktıktan sonra uçağın kanatlarına veya gövdesine katlanan iniş takımıdır.
Geri çekilmeler, daha büyük rc uçaklarda, özellikle de gerçek uçağın geri çekilebilir şasiye sahip olduğu ölçekli modellerde kullanılır. Daha büyük ölçekli olmayan uçaklarda da geri çekilmeler olabilir, özellikle havadaki düzlemde sürüklenme miktarını azaltmak için gerekli olan rakip rc uçaklar. Belli ki altında iniş takımı bulunmayan bir uçakla olandan daha az sürtünme yaşanıyor.
Retrikler, basınçlı hava veya daha yeni elektrikli sonsuz tahriklerle tahrik edilen bir servo ile mekanik olarak çalıştırılabilir. İniş takımının geri çekilmesi, tipik olarak 5. veya 6. kanalda, verici üzerindeki tek bir anahtarın çevrilmesiyle çalıştırılır.