DRONEÜRÜN İNCELEME

DJI Zenmuse X5’in popüler video formatı ProRes incelemesi

1.1kviews

DJI Zenmuse X5 video formatı ProRes incelemesi ile multikopterlere bağlanan yeni nesil kameraların video formatlarına yakından bakalım. Adobe Media Encoder Apple ProRes, tam adı “Apple Pro Res 422 Codec Family” olan Apple tarafından geliştirilen video sıkıştırma codec formatıdır. ProRes 2007’de Final Cut Studio 2 ile birlikte ortaya çıktı. Apple Pro res son kullanıcı için de kullanılabildiği gibi aslen video editleme, düzenleme, kurgu ve sinema-TV sektöründeki profesyoneller için hazırlandı. Prores, daha yüksek video kalitesini daha az sistem dosyası harcayarak sağlıyor.

1- Apple ProRes hakkında bilmeniz gereken ilk şey formatları

Apple ProRes’in toplamda 6 tane formata desteği var. Bu formatlar en yüksek sıkıştırma oranından en aza doğru sıralanıyor. Apple Prores SD, HD, 2K, 4K ve 5K gibi video boyutlarını destekliyor.

Zenmuse X5 Apple Prores

2- Prores değişken bit hızları ile kodlama yapıyor

Prores xq codec (VBR) teknolojisi ile birlikte görüntülerinizin kalitesine zarar vermeden daha az depolama alanı kullanabilir.

 3- Apple ProRes ve Raw formatı arasındaki farklar

ProRes, H.264 formatından daha fazla yer tutuyor ancak Raw formatına göre biraz daha ekonomik kalıyor. Burada video düzenleme profesyonellerinin bir önerisi var. Eğer uzun zaman alacak ve sürekli geri dönerek tekrar üzerinden geçmeniz gereken bir projenin içerisinde yer alıyorsanız tercih etmeniz gereken format ProRes değil Raw olmalı. Böyle bir projede ProRes 4444 dahil olmak üzere alacağınız imaj kalitesi Raw’ın gerisinde kalacaktır.

 4- ProRes’i Final Cut dışında da kullanabilirsiniz

Apple ProRes’i Premiere Pro, Avid Media Composer, Lightworks gibi video düzenleme uygulamalarında da kullanabilirsiniz.

Zenmuse x5 Pro res Apple

5- Apple ProRes 10 bit codec renk aralığı sağlıyor

Basit bir mantıkla ne kadar çok bit o kadar çok renk diyebiliriz. Canon 5D Mark III gibi popüler DSLR makinaları 8 bit renk aralığına sahipler. ProRes size 10 bit düzenekleme imkanı sunuyor. İsterseniz 8 bit formatındaki görüntülerinizi ProRes’e çevirerek 10 bit yapabilirsiniz.