Bilinmesi GerekenlerRC ARABALAR

Temel Hız Kontrol Ayarları – RC Arabalar

3.1kviews

Elektrikli rc arabaların doğru çalışması için bir ESC’ye (elektronik hız kontrol cihazı) ihtiyacı vardır. ESC, elektrik motorunuzun hızını ve kopma gücünü düzenler. ESC’ye verilen sinyaller genellikle PWM’dir ve vericinizden gelen girişlere dayanır.

ESC’ler günümüzde 15 yıl öncesine göre daha gelişmiş. Artık araçların hız kontrol cihazının birkaç yönünü ince ayarlayabiliyorsunuz.

Kalibrasyon

Kalibrasyonun amacı, ESC’nizin vericinizin sahip olduğu girişleri tam olarak anlayabilmesidir. Bu adımı tamamlamazsanız, kontrolünüz azalır veya hiç kontrol olmaz.

ESC’nizle yapmanız gereken ilk şey vericinize göre kalibre etmektir. Seçtiğiniz ESC’ye dayanarak bunu yapmanın farklı yolları olacaktır, ancak temel bilgiler aynı kalır. RC arabanızı bir tuğlaya ya da tekerlekleri yerden kaldıracak bir yere koymanızı öneririm. Tekerleklerin serbestçe dönmesine izin vermeniz gerekir, böylece kalibrasyon düzgün şekilde çalışmaz. Kalibrasyon başarısız olduğundan arabaları daha önce tam gaz kullandı.

Tam fren / geri, tam gaz ve nötr kalibre etmeniz gerekecektir. Bunu yapmak için ESC’nizdeki kalibrasyon moduna geçin. Genellikle bu moda, yanıp sönen ışıklar görene kadar mod / ayar düğmesini basılı tutarak girersiniz. Ardından nötr pozisyonu ayarlayın ve reset / set butonuna basın. Bundan sonra tam gaz ve tam fren ayarlayacaktır. Vericiniz üzerindeki tam gaza ve ayar / sıfırlama düğmesine bir kez daha basın. Ardından tam freni basılı tutun ve son kez set / reset düğmesine basın. Kalibrasyon modunun ayarlandığını belirten son bir bip sesi veya yanıp sönen ışık duymalısınız.

Hız kontrol cihazınızdaki tam yöntem için ESC’nizle birlikte verilen kullanım kılavuzuna bakmanızı tavsiye ederim.

Şimdi ESC’niz kalibre edildi ve bazı özelliklere ve seçeneklere bakabiliriz. Daha pahalı olan yarış spec hız kontrolörleri daha fazla seçeneğe sahip olacak, ancak çalışmaya hazır sürümlerde iyi bir seçim elde edeceksiniz.

Koşu Modu

  • FWD / BR – Bu, ESC’nizin ivmeyi kontrol edeceği ve yalnızca kırılacağı anlamına gelir. Bu, geri kullanmanıza izin verilmediğinden, rc araba yarışları için ideal ayardır. Bunu yarış pisti için ayarlamanın diğer nedeni, ileriye devam ederken geriye doğru aktif hale getirebilmenizdir. Hızlı bir şekilde ileri geri geri gitmek, viteslere zarar verebilir.
  • FWD / REV / BR – bu ayar ileri mola ve geri olacaktır. Normalde mola vermek için mola bastınız ve durduktan sonra mola tekrar bastığınızda aracınız geriye doğru gider.
  • FWD / REV – bu seçenek çok nadirdir! Hız kontrol cihazında bu ayar varsa, zarar görmemesi için kullanmamanızı tavsiye ederim.

Hücre Sayımı

Bu daha çok Lipo pilleri için geçerlidir. Çoğu hız kontrol cihazı, kullanışlı olabilecek bir otomatik algılama ayarına sahiptir. Ancak, pilinize tam olarak uyması için ayarlamanızı öneririm. 1 / 8’inci ölçekte yarışıyorsanız, 4’lü bir batarya kullanıyor olacaksınız. Hücre sayınızı 4s veya 14.4v olarak ayarlayın.

Bunun nedeni lipo pillerin bazen doğru şekilde şarj olmamalarıdır. Ayrıca kötü veya dengesiz bir hücreye sahip olabilirler. ESC’nizi otomatik olarak algılamaya ayarladıysanız, pili 4 s yerine 3 saniye olarak alabilir. 4 s olarak algılanan bir 4s ile araba kullanıyorsanız, daha fazla bataryaya zarar vereceksiniz. Bu, pilin şişmesine, patlamasına veya alev almasına neden olabilir.

Gerilim Kesintisi

Bir lipo pilin hücre başına 3,0 v’nin altına deşarj olmaması önerilir . Hücre başına 3.0v’de bile, limitleri alıyorsunuz. Bu eşiğin altındaki bir lipo pili deşarj ettiğinizde,% 99’u onarımın ötesinde hasar görür. Lipo pil şarj cihazları, pilin çok düşük olup olmadığını tespit edebilir ve pilleri eşiğin altında şarj etmeyebilir.

RTR ESC’ler düşük, orta ve yüksek 3 seçeneğe sahip olacak En fazla çalışma süresini elde etmek için düşük ayarı seçmelisiniz. Düşük ayarın hücre başına kaç volt olduğunu ölçmek zordur. Tecrübelerime göre, 3.3 – 3.1 civarında bir yerde hücre başına 3.0v’nin üzerindedir.

Daha gelişmiş ESC’lerde, istenen voltajı 0,1v’lik artışlarla ayarlayabilirsiniz.

ESC Termal Koruma

ESC monitörünüzün sıcaklığı, eşik değerin üstüne çıkarsanız, ESC’nizi kapatır. Şahsen ESC’lerimi genellikle 125 ° C / 257 ° F olan en yüksek ayara getirdim  . Bu ayarı sadece soğutmaya yardımcı olacak bir fan bulunduğunda seçiyorum.

Sensörlü hız kontrol cihazları, motor sıcaklığını sensör kablosundan geçirebilir. Bu kablo ESC’ye rotor konumunun tam olarak nerede daha iyi zamanlama ve daha düzgün çalışma için olduğunu da söyler.

Gaz Kelebeği / Başlangıç ​​Zımbası

Basit bir ifadeyle, gaz kelebeği zımbası, gaz kelebeği çeker çekilmez motorun kullanabileceği tork miktarıdır. Bunu, tetikleyici ile aracın nasıl tepki vereceği arasındaki küçük bir gecikme gibi düşünün. gaza bastığınız anda düşük bir ayar varsa, aracınız daha yüksek bir ayardan daha yavaş hızlanmaya başlar. Bu, örneğin seviye 1 – seviye 7 veya yüzde 20, yüzde 25 vb . Yüksek son sürat kontrolörleri ayrıca ince ince ayarlamalar için çeşitli delme aşamalarına sahip olabilir.

Öyleyse en yüksek ayara getirelim mi? – hemen yapabildiğimiz kadar hızlı gidelim. Çok yüksek bir kavrama izi yüzeyine sahipseniz, bu iyi bir fikir olabilir. Düşük kavrama yüzeyinde koşuyorsanız, tekerlekleriniz sadece dönecek ve hiç bir yere gidemeyeceksiniz. Pürüzsüzlükle pistte çok daha hızlı olabilirsiniz.

Gaz Kelebeği Eğrisi.

Bunu gaz dağıtımını düzeltmek için kullanırsın. Çoğu ESC bu özelliğe sahip olmaz ve varsayılanı yaptıklarında her zaman doğrusaldır. Gaza uygularken, tam gaza ulaşılana kadar büyür ve büyür. Eğriyi başlangıçta daha anlık ve daha sonra başlangıçta daha yavaş veya daha yavaş olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Bu ayarın büyük olasılıkla ize özgü olması ve anında ayarlanması zor olacaktır. Birkaç değişik kombinasyonu test etmeniz ve her değişiklikle birlikte tur sürenizi kontrol etmeniz gerekir.

Ters Kuvvet

Yukarıda da belirtildiği gibi rc araba yarışırken tersine izin verilmez. Bununla birlikte, ters kullanım kullanıyorsanız, bu ayar istediğiniz hızın ne kadar olacağını belirlemenizi sağlar. Genellikle yüzde 25’lik artışlarla,% 50,% 50,% 75 vb.

Nötr Aralığı

Nötr aralığın ne kadar büyük olduğunu belirleyebilirsiniz. Bu, ileri ve en yüksek ayarı kırma arasındaki boşluk normalde% 8’den fazla değildir. En düşük% 4 civarında olan daha düşük ayarlarda gaz kelebeği ve daha hassas kırılır.

Motor Dönüşü

Kullanışlı özelliği olması. Fırçasız bir motor, bir ESC’ye 3 telli A, B & C ile bağlanır, 3 telin 2’sini değiştirerek motorunuzun dönüşünü değiştirebilirsiniz. Fırçalı bir motorda 2 tel vardır ve bu telleri değiştirerek rotasyonu değiştirebilirsiniz. Madde işareti bağlaçlarınız varsa bu daha hızlı bir seçenektir. Ancak, motor bağlantılarınızı lehimlemek için biraz zaman harcadıysanız, bu ayar hızla en iyi arkadaşınız olur.

  • CW – saat yönünde döndürme.
  • CCW sayacı saat yönünde döndürme.

Bu seçenek ileri veya geri olarak listelenmeyecektir.

BEC Gerilimi

BEC (akü giderme devresi) anlamına gelir. Bütün hız kontrol cihazlarında yerleşik bir BEC yoktur. BEC, akülerinizin yüksek voltajını 6.0v veya 7.4v gibi daha düşük bir voltajla kaplar. Bu, rc arabanızdaki alıcının, servonun ve transponderin gibi diğer elektronik cihazlara güç sağlar.

UYARI – Bu ayarı değiştirmeden önce diğer elektronik cihazlarınızın yüksek voltaj kapasitesine sahip olduğundan emin olun. Servo, alıcı ve transponderinizin 7.4v’de çalışabilmesi gerekir. Değilse, onları çok çabuk yakabilirsiniz.

ESC’nizin yerleşik bir BEC’si yoksa (çoğunda yapar), diğer elektronik cihazlarınızı çalıştırmak için bir UBEC satın almanız gerekir.

Kırılma Kuvveti

Bu, mola verdiğinizde mevcut kopma mukavemeti miktarıdır. Gaz kelebeği punch’ına benzer şekilde farklı ayarları denemek ve en iyi sonucu görmek istersiniz. Bu genellikle yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 vb . üst seviye ESC’lerde daha ince artışlar var.

Düşük kavrama yüzeyindeki% 100 tam kopmalar arabanızın gevşemesine ve kontrolden çıkmasına neden olur. Yüksek kavrama pistinde% 100 tam molalar aracınızın devrilmesine neden olabilir ve sürüş treninize büyük baskılar verebilir.

Arayı Sürükleyin

Vericiniz nötr pozisyondayken sürtünme kırması gerçekleşir. Sürükleme aralığını% 2,% 5,% 7 vb . Yüzde olarak ayarlayabilirsiniz. Bunu % 7 olarakayarladığınızı varsayalım. Bu, pistte her turda gaz kelebeği bıraktığınızda, kırılma kuvvetinin% 7’si anında uygulanır.

Hala bu ayarla oynamam gerekiyor. Şahsen aralarımı girdilerim aracılığıyla manuel olarak kontrol etmeyi tercih ediyorum. Kapalı 1/10 ölçekli pistlerde drag break kullandım. Köşelere yüksek hızda yaklaşırken, ekstra hızlı kırma kuvveti aracınızı köşe girişinde dengelemeye yardımcı olabilir. Ayrıca burnu inişe hazır hale getirerek zıplamaya yardımcı olabilir.

İlk Mola

İlk mola genellikle daha gelişmiş ESC’lerde sadece bir özelliktir. Bu, molalara bastığınızda ve nötr değilken ilk mola yürürlüğe girmesi dışında, sürükleme molasına benzer. Varsayılan ayar genellikle sürükleme sonu ile aynıdır. Sürükleme sonu yalnızca boşta çalışır, bu kırma konumunda çalışır. Bu aynı zamanda  % 20,% 30,% 40, vb. Artışlarla belirlenir.

Diyelim ki% 7 sürükleme aralığınız var ve bunu varsayılan ayarda bırakıyorsunuz, bu da% 7 olarak ayarlanacak. Hızlı bir köşeye yaklaştığınızda tam gazdan tam kırılmaya geçin. İlk kırılmanız% 7 olacak, daha sonra kırılma gücünüz devreye girecek.

Bunu anlamak biraz zorsa, bu ayarı kırma kuvvetinizi düzeltmek için kullanırsınız.

Kırılma Eğrisi

Sadece molalar hariç gaz eğrisi ile aynı. Kopma eğrisini doğrusaldan değiştirebilme olanağına sahipsiniz. İstediğiniz ayar için daha fazla kopma mukavemeti yumuşatır veya daha keskin bir kırma kuvveti ile daha yumuşak bir şekilde kırılır. Bu, ideal ayarı elde etmek için çok sayıda test ve ince ayar gerektirecek, parçaya özel bir ayardır.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x