Bilinmesi GerekenlerDRONEGÜVENLİ UÇUŞ

RTH Modu: Komple Kılavuz

2.3kviews

RTH veya RTH modu nedir?

RTH, uçağı en son kaydedilen Başlangıç ​​Noktasına otomatik olarak geri götürmek için kullanılan insansız dronlar için güvenli bir fonksiyondur.

Ayrıca, dronunuzun eve özerk olarak geri uçmasını istediğinizde manuel olarak da tetiklenebilir.

RTH ne anlama geliyor?

RTH, Eve Dönüş anlamına gelir.

RTH Türleri

  • RTH, drone kritik derecede düşük pil seviyesine ulaştığında tetiklenir . (DJI için Düşük Pil RTH olarak bilinir).
  • RTH, drone kontrolör ile bağlantısını kaybettiğinde tetiklendi . (DJI için Failsafe RTH olarak bilinir).
  • RTH manuel olarak tetiklendi . (DJI için Smart RTH olarak bilinir).

Farklı olan durumlar bunlardır, ancak çoğu insan için Eve Dönüş süreci aynı kalır.

Düşük pil seviyesi RTH belirli bir eşik pil seviyesine sahip değil. Düşük pil uyarısı, Uçağın rakımına ve Uçağın Ana Noktadan uzaklığına bağlı olarak otomatik olarak belirlenir.

Uygulamada ekranınızda “Düşük Pil Uyarısı” göründüğünde, drone otomatik olarak RTH yüksekliğine yükselmeye ve Başlangıç ​​Noktasına geri dönmeye başlayacaktır. Pilin gücü kritik derecede düşükse, drone otomatik olarak kendiliğinden inecektir ve bu pilot tarafından iptal edilemez.

RTH Süreci.

RTH düğmesine bastıktan sonra. Aşağıdaki işlem sırası gerçekleşir.

  • Drone’un işlemcisi ya da istihbarat sistemi RTH komutunuzu algılar.
  • Drone RTH rakımına çıkar.
  • Drone burnunu Home Point’e ayarlar.
  • Drone Home Point’e doğru uçar.
  • Drone iner.

Yuneec Drones’deki RTH.

Yuneec uçağı, RTH fonksiyonu , RTH süreci, sayılardaki küçük bir değişiklikten farklıdır.

Home Mod’da, GPS bağlantısı uçağı geri uçuracak ve otomatik olarak pilotun 10 metre uzağına inecektir. Home Mode’a geçmeden önce doğru RTH yüksekliğini veya ana irtifa ayarını yaptığınızdan emin olun.

RTH Şartı.

RTH tuşuna bastıktan sonra, belirli koşullara göre Eve Dönmenin farklı yolları vardır. İlk şart, eğer Uçağınız 20 metre yarıçapı içindeyse, kayıtlı Ev Noktanız merkez ise, uçağınızın otomatik olarak inmesi  muhtemeldir.

İkinci şart, Drone’unuz kayıtlı Ev Noktanızdan 20 metreden daha uzak olduğunda ve drone’unuz RTH rakımının altında uçuyorsa. Daha sonra drone otomatik olarak mevcut irtifadan RTH rakımına çıkacak ve RTH rakımından eve ​​dönecektir.

Son olarak, Drone’nuz kayıtlı Ev Noktanızdan 20 metreden daha uzaksa ve drone’unuz RTH rakımına veya üzerinde uçuyorsa, drone mevcut rakımda Home’a ​​geri dönecektir. Ev noktasına ulaştıktan sonra drone alçalıp iniş yapacaktır.

GPS sinyali zayıf olduğunda dronlar eve geri dönemez. Bu durumda ATTI modunda nasıl uçulacağını bilmek yardımcı olacaktır.

RTH rakımı nedir?

Burası çoğu insanın yanlış anladığı yer. RTH rakımı, dronunuzun ortalama deniz seviyesinden gerçek rakımı değildir. Dronunun rakımdan yüksekliği.

Örnek : Deniz seviyesinden 50 metre yüksekte olduğunuzu ve dronunuzun deniz seviyesinden 60 metre yüksekte olduğunu varsayalım. Bu RTH rakımınızı 60m yapmaz. RTH yüksekliğiniz veya RTH rakımınız, hangisi söylerseniz söyleyin, 10m olacaktır (yani kalkış noktanızdan yükseklik / rakım). Ve bu irtifa, RTH işlevi etkinleştirildiğinde dronunuzun kullanacağı şeydir.

Varsayılan RTH Yüksekliği.

Çoğu uçağın varsayılan RTH irtifaı 20 m’dir. Drone’nizin kullanım kılavuzunu daha fazla iş için incelemenizi tavsiye ederim.

Varsayılan RTH rakımı nasıl değiştirilir?

DJI Uçağı için, önceden ayarlanan RTH rakımını Uçuş Kontrol Ayarları> Gelişmiş Ayarlar> RTH veya MOD> Gelişmiş Ayarlar> RTH altında değiştirebilirsiniz.

Yuneec Drones için RTH rakımını, doğru görev sütunundaki Ayar Kalibrasyonu düğmesinin altında değiştirebilirsiniz. Home Rakım’ı seçin ve istediğiniz rakım olarak bir yükseklik ayarlayın ve ardından Home Modu etkinleştirilebilir.

RTH çökmesini önlemek için 6 ipucu .

1. Home Point’in en az 10 uydu GPS bağlantısıyla doğru şekilde kaydedildiğinden emin olun .

2. Doğru RTH rakımını uygun bir şekilde, uçmakta olduğunuz alandaki herhangi bir şeyden daha yükseğe ayarlayın .

3. Uçağınızın burnunun nereye işaret ettiğini bilmek için haritayı görün .

4. Uçağınız görüş alanı dışında olduğunda RTH’ye çarptığınız durumlarda . İstenmeyen senaryolardan kaçınmak için RTH’yi iptal etmek ve LOS’a (Line Of Sight Line) girdikten sonra tekrar kontrol etmek daha sağlıklıdır.

5. Sabır .

Bir diğer önemli şey, dronunuz LOS’tan uzaktayken RTH’yi etkinleştirdikten sonra, dronun LOS’a girmesini sabırla beklemeniz gerekir. Pilotlar süreci bekletip manuel olarak döndürmeye çalıştığı için çok fazla çarpışma yaşandı.

6. Numaraları okuyun .

Sadece gözlerinize bağlı olmayın. Herhangi bir çubuk hareketi yapmadan önce, uzaktan kumandadaki ekrana bakın ve sayıları kontrol edin. Mesafe, yükseklik, hız vb. Olabilir.

Örnek : Uçağınız sürükleniyorsa yatay hızı görebilirsiniz. Ya da iniş yatay hızı 0 olmalıdır. Veya drone’unuzu size geri götürürken, mesafe ve yükseklik sayıları çubuk girişlerinize göre düşüyorsa, drone size yaklaşıyor demektir.
Bu şekilde, görüşünüzü sayılarla ilişkilendirmek daha iyidir. Hızlı bir karar vermeden önce sayıları kontrol etmek sadece birkaç saniye alır

RTH eve dönmek için nasıl kullanıp , manuel indirme 

RTH’yi etkinleştirmek için uzaktan kumandadaki RTH düğmesine basın veya Drone uygulamasındaki RTH simgesine dokunun. Ev Noktasına ulaştığında ve otomatik inişe geçtiğinde,  kontrolü elinize alabilir ve karaya çıkarabilirsiniz.

RTH işlevi nasıl iptal edilir.

Bazılarınızın merak ediyor olabileceğini biliyorum, “RTH işlevini iptal edebilir miyiz”. Evet yapabilirsin.

  • Ekranda iptal ederken tekrar RTH düğmesine basabilirsiniz.
  • RTH’yi iptal etmenin bir başka yolu, uçuş modu anahtarını ATTI moduna çevirip tekrar açmaktır.
  • RTH dahil olmak üzere otomatik eylemleri iptal etmek için Duraklat düğmesini veya spor modu düğmesini de kullanabilirsiniz .

RTH modunu iptal etmenin bir başka yolu, çubukları hareket ettirerek dronun kontrolünü ele geçirmektir. İnerken hızlı bir gaz yükselmesi, dronu bulunduğu yerde durdurur. Bunu, drone Ev Noktasına ulaştığında otomatik iniş sürecinde kullanabilirsiniz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x