İnsansız hava teknolojilerinin günden güne gelişmesiyle birlikte drone ve drone ehliyeti kullanımı artmaktadır. Dronlar teknolojide ki mevcut gelişmelere entegre olmasıyla bir çok farklı fonksiyon kazanmaktadır. Takdir edersiniz ki ilk gün ki havalanan insansız hava araçları ile bugün son kullanıcıya hitap eden cihazlar arasında bazı ekstra farklılıklar bulunmaktadır. Bu ekstra özellikleri doğru bir şekilde anlamak ve doğru uygulamak için bir kullanıcılar kendilerine nitelik kazandırmak adına bir takım desteğe ihtiyaç duyabiliyorlar. İşte tam bu nokta da eğitim talebi doğuyor. Bu eğitim sonunda bir drone ehliyeti alınması ve yeterliliğin bu şekilde sağlanması doğal bir süreç haline dönüşüyor. İnternette ve çeşitli sosyal mecralarda konuyla ilgili bilgi kirliliği en az dronlar kadar popüler. Bununla birlikte ülkemizde ticari ve şahsi alanda uçuş güvenliğini sağlama, mevcut durumlarla ilgili karar verip, düzenleme yapma yetkisi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne(SGHM) aittir.Tek ve asli kaynak gücünü anayasal düzenlemeden alan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüdür (SGHM). Bu yazı da SGHM den alınan bilgiler ışığında drone ehliyeti ve drone eğitimi konusuna bir aydınlatma getirmek istedik.
Her ne kadar İHA (İnsansız Hava Aracı ) olarak tanımlansalar da tamamen insandan arınmış bir sistem düşünülemez. Burada insan faktörü uçuş sırasında aracın içinde değil zemin ekibinde yer alır. İnsan faktörünün olduğu yerde, hele ki havacılık gibi ciddi bir alanda insan hatası faktörü de yadsınamaz bir gerçektir. Bu hususta ihtiyaç duyulan eğitimin asıl ve temel amacı uçuş kurallarına, üç boyutlu düşünme yetisini kazanmaya , havacılık terminolijisini kavrama ve uçuş/insan güvenliğini sağlamaktır.
İHA ve Dronların Sınıflandırlıması
Azami kalkış ağırlıkları referans alınarak İHA’lar 4 ayrı sınıfa ayrılır:
a) İHA0: Azami kalkış ağırlığı 500 gr (dâhil) – 4kg aralığında olan İHA’lar,
http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/mevzuat/sektorel/talimatlar/SHT-IHA_12062017.pdf sf4
b) İHA1: Azami kalkış ağırlığı 4 kg (dâhil) – 25 kg aralığında olan İHA’lar,
c) İHA2: Azami kalkış ağırlığı 25 kg (dâhil) – 150 kg aralığında olan İHA’lar,
ç) İHA3: Azami kalkış ağırlığı 150 kg (dâhil) ve daha fazla olan İHA’lar.
Ülkemizde şimdilik 500 gr altı dronlar hava alanları, askeri alanlar, meskün mahaller, kalabalık insan gruplarının olduğu yerlerde ve bölgenin en yetkili mülki amirinin (Vali, kaymakam vs )konuyla ilgili ekstra bir emri olduğu alanlar dışında herhangi bir kayıt ve drone ehliyeti gerektirmeden uçurulabilir. Bu sebeptendir ki burada bahsedeceğimiz husular 500 gr ve üzeri dronlar için geçerlidir.
500 Gr Üzeri Drone Ehliyeti Şart Mı ?
Eğer 500 gr ve üzeri drone sahibiyseniz ve ticari amaçla kullanıyorsanız SGHM tarafından yönlendirilmiş kurumlardan eğitim almanız şarttır. Eğer 4 kg altında bir dronununuz varsa yukarda belirttiğimiz sınıflandırma ışığında almanız gereken eğitim İHA0 eğitimidir. 4- 25 kg aralığında bir drone ile ticari uçuşlar yapma gibi bir niyetiniz varsa da İHA1 eğitimini almanız gerekecektir.
Ancak bu eğitimlerin sonunda sanılanın aksine bir drone ehliyeti veya bir pilot lisansı alınmaz. Sadece eğitimi aldığınız kurum tarafından zorunlu olarak yapılan sınavdan sonra başarı gösterilmesi durumunda tarafınıza bir yeterlilik sertifikası ve kare kodlu bir numara verilir. Bunu sizin dronunuzun plakası gibi düşenebilrsiniz. Bu kodlu numarayı dronunuza yapıştımanız mecburidir.
Drone Ehliyeti mi ? SGHM Kaydı Mı ?
500 gr üzeri bir drone sahibiyseniz ve ticari amaçlı kullanmıyorsanız eğitim alma şartınız yok ancak sivil havacılık kaydı gerekir. Sivil havacılık kaydı SGHM sitesine kayıt bölümüne dronu ithal eden/üreten kurum ve kuruluşlar tarafından yapılması zorunludur. Kullanıcılar bu kayıt üzerine kendi cep numaralarına gelecek olan şifre ve yönlendirmelerle bu kaydı doğrulayarak dronu üzerine alırlar.
İHA3 ve İHA4 kategorisinde yer alan dronlar için mevzuat biraz daha farklıdır. Bu grupta bulunan dronların uçuş sırasında bulundurması gereken daha farklı sistem(transponder vs gibi ) ve teçhizatları vardır. Bu bağlamda daha en az iki kişiden oluşan bir yer ekibi ile uçuş gerçekleştirilir. Eğitim süreçleri ve lisanslamaları farklı olup eğitim süreci sonucunda drone ehliyeti sahibeliği zorunludur.
Drone Ehliyeti Olsa da İzin Şart mı ?
Eğitim sonucunda drone ehliyeti gibi düşünebileceğiniz bir uçuş sertifikası sahibisiniz. Ticari amaçlı bir uçuş yapmak isterseniz uçuş yapacağınız yeri, saati ve irtifayı SGHM sitesinde bulunan formu doldurarak 5 gün önceden bir talep oluşturmanız gerekecektir.
Ticari bir drona ve sertifikasına sahip olmanız tabi ki hobi amaçlı uçmayacağınız anlamına gelmez. Bu hobi uçuşlarında drone görüş açınızda ve 50 m yarıçaplı alan içerisinde insan veya bina olmaması şartı ile uçuş izni almanız gerekmez . Bunun dışında yapacağınız tüm ticari uçuşlarda uçuş iznine tabi olacaksınız.