AirsoftBilinmesi GerekenlerEĞİTİMLER

Airsoft Nedir ? Nasıl Oynanır ?

17.9kviews

Airsoft silahlarının hasar seviyesine değinmeden önce bu silahların temel mantıkta çalışma prensiplerinden bahsetmek isabetli olacaktır. Bu silahlar gerçek silahlar değillerdir. Mühimmat olarak da doğada çözülebilen plastik mermi(BB) kullanırlar. Bu mermiler silahın içinde ki pistonun havayı sıkıştırması yoluyla veya CO2 tüpleriyle harekete geçer. Bu silahlarda gerçek barut veya ateşli sistemler kullanılmaz. Kullanılması da yasaktır. Bu silahlar ile bir insanın ciddi yaralanması imkansızdır. Tek bir istisna dışında : Merminin çıplak göze gelmesi durumunda kılcal damarlara yapılacak olan kinetik baskıdan dolayı hasara yol açar. Bu durum da geçici veya kalıcı görme bozukluklarına sebep olabilir. Gündelik hayatta kullanılan numaralı gözlükler veya güneş gözlükleri ile oynanmamalıdır. Belirli bir kinetik enerjiyle silahın namlusundan çıkan BB mermi gözlüğü kırabilir. Bu durumda az önce belirtildiği üzere göze kalıcı veya geçici hasar verebilir. Bunun önüne geçebilmek adına bu oyunun kurallarından biri de oyunu balistik gözlük ile oynamaktır.

Airsoft Silahları Ne Kadar Hasar Veriyor ?

Airsoft temel mantıkta bilgisayar ve çeşitli sanal ortamlarda oynanan atış-simülasyon oyunlarının gerçek hayata uyarlanmış takım halinde oynanılan ve stratejiye dayanan bir versiyonudur. Paintball ile benzerlik gösterir. Sıklıkla insanlar tarafından karıştırılır. Görünüşte amaçsal olarak birbirlerine benzese de farklıdırlar. Bu oyunda temel amaç rakip takımı boncuklu silahlarda ki gibi plastik mermi atan, gerçek olmayan silahlar ve gerçekçi askeri saldırı/savunma stratejileri ile çeşitlilik gösterebilen oyun senaryoları içerisinde etkisiz hale getirmek. Gerçek kamuflajlar, ekipmanlar ve taktikler gerçekçiliğin boyutunu oldukça etkiliyor.

Kaç Kişi İle Oynanır ?

Kalabalık oyuncu sayılarıyla (40-50 kişi )oynanıyor. Oyun senaryolarına göre 2 veya daha farklı takım seçenekleriyle oynanabiliyor. Bu sayılar tamamı ile tercihe bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Geliştirilebilir nitelikte ki sayılardır. Oyun alanı genellikle size gerçek bir çatışma atmosferini yaşatır. Bunun için alan şehirden uzak yerlerde, terk edilmiş askeri üslerde, nehir/göl kenarlarında oluyor. Oyunun oynanacağı alanda engeller, siperler , stratejik tepeler ve savunma alanları bulunur. Bu yazıda sıklıkla sorulan sorulara çözüm olmaya çalışacağız . Detayları görmek için okumaya devam edin.

Airsoft Silah Çeşitleri Nelerdir ?

Airsoftda kullanılan silahlar gerçek silahların görünüm olarak birer kopyasıdır. Çalışma prensiplerine göre bu silahlar yaylı, elektrikli ve gaz geri tepmeli(GBB) olarak 3 e ayrılır. Bu oyunda kendi ilgi alanınıza ve zevkinize göre kendi silahınızı kendiniz edinirsiniz. Silah tipleri tabanca, otomatik tüfek, pompalı ve keskin nişancı tüfeği olarak çeşitlilik gösterir. Bu silahlar kullanıcı tercihlerine göre farklı modifikasyonlarda olabilir. Hatta oyuncular arasında hiç bir silahın fabrikadan çıktığı şeklinde kullanılmadığıyla alakalı kesin görülen bir kanı bile vardır.  Oyuncular kendi oyun içi ihtiyaç durumlarına ve zevklerine göre silahlarına dürbün, nişangah,tutamak, lazer, fener, Reddot (kırmızı nokta nişangahı) vb. ekleyebilirler. Otomatik tüfekler, tabancalar genel olarak elektrik ile çalışır. El bombaları, RPG, havan topu ve mayın gibi silahlar gaz geri tepmesi ile çalışırlar. Tabi ki namlu uzunluğundan dolayı gaz ile çalışan tabanca seçenekleri de mevcuttur. Elektrikli ekipmanlar pil ile değil, genellikle dipçik veya el tutamağının olduğu kısımda bulunan şarj edilebilir bataryalar ile çalışır.

Temel Oyun Kuralları

Oyun alanı harita bilgisi, oyundan önce tüm takımlara ve oyuncularına verilir. Oyun alanın da Safe Zone ( güvenli bölge ) denilen bir bölge Airsoftbulunur. Oyun sırasında vurulan veya oyun dışı olan oyuncular burada bulunmak zorundadırlar. Safe Zone da bulunması gereken birinin oyun alanında bulunması kesinlikle yasaklanmıştır. Oyuncuların oyunu durdurması ve kendi aralarında sohbet etmesi yasaktır. Taktik, strateji konuşmak için veya mühimmat ve ekipmanları kontrol etmek isteyenler Safe Zone da bu işleri yaparlar. Oyun içerisinde vurulan birisi, oyundan önce dağıtılan kırmızı bezi kafasının üstünde tutarak veya bağlayarak Safe Zone a doğru ilerler.

Vurulan Kişi Nasıl Belli Olur ?

En çok merak edilen konulardan birisi de vurulan oyuncunun vurulduğunun ne şekilde anlaşılacağı. Yani vurulduğu halde vurulmamış gibi hareket edilebilir mi ? Bu sorunun cevabı mevcut teknoloji içerisinde evet ancak bu spora girdiğiniz de sizde göreceksiniz ki oyuncuların yaş ortalaması gayet yüksek. Yani airsoft belli bir olgunluğa ulaşmış kitlelerce oynanan bir oyun. Oyunun akışını etkileyecek bir çocuklukla karşılaşılmaz . Silahtan çıkan mermilerin seyrinin anlık olarak gözle görülebildiğini de unutmamak lazım. Yani siz ne kadar vurulmadığınızı iddia edip oyuna devam etseniz bile oyun sonunda sizi vuran kişi sizi vurduğunu biliyor olacaktır. Airsoftta kör atış yapmak acemice karşılanır ve yasaklanmıştır. Bu demek oluyor ki kolunuzu siperden çıkararak gelişi güzel atış yapamazsınız. Hedefi görerek atış yapılması gerekir. 5 metre içerisinde rakibe atış yapmak tehlikeli olabileceği için yasaktır.

Yaş Sınırlaması

Ülkemizde ve bir çok Avrupa ülkesi de dahil olmak üzere bu oyuna 18 yaş sınırı getirilmiştir. Reşit olmayan bireylerin içerisinde ki şiddet ve zarar verme duygusunu minimal düzeyde tutmak için böyle bir yasal düzenleme olduğunu varsayabiliriz. Oyuna başlamadan önce oyun içi brifing(bilgilendirme) tüm oyunculara verilir. Bu brifingi doğru anlamak oyun içerisinde bilmeden de olsa diskalifiye olup takımızı eksik bırakmama açısından ciddi ve önemlidir.

Airsoft, ekipmanlarınızı satın almak için internette zaping yapmaya başladığınız andan, oyun içerisinde vurulup Safe Zone a yürüdüğünüz ana kadar her dakikasında keyif alacağınız bir spordur. Zaten ne demek istediğimizi başlamaya karar verdikten sonra kademeli olarak anlayacaksınız. Hafta sonlarınıza renk katacak olan bu hobiyle ilgili tüm sorularınızı sitemizin canlı destek hattından bize yönlendirebilirsiniz. Düşüncelerinizi yorum kısmında belirtmekten çekinmeyin.

5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x