Bilinmesi GerekenlerGimbalKameralarSTABİLİZASYON GİMBAL

Nedir bu “GİMBAL” ?

15.1kviews

Dijital iletişimin ve elektronik gelişmelerin sonucunda, kamera çekim teknikleri buna bağlı olarak sinematografi de imkanlar dahilinde ilerlemeye devam ediyor. A-Z ye tüm kameralar anı yakalamak için mükemmel buluşlar kabul ediyoruz. Ancak tek başına kamera biraz yetersiz kalabiliyor. Benzersiz görüntüyü elde etmek için bir takım ekipman ve aksesuara ihtiyaç duyuluyor. İşte bunlardan birisi de Gimbal sistemi. Bu sistem temel mantıkta bir sarsıntı önleme sistemi. Tahmin ettiğiniz üzere daha çok video çekimlerinde kullanılıyor. Video sırasında harekete bağlı olan sarsıntıyı en az seviyeye getirerek görüntüde ki bozulmaların önüne geçme felsefesiyle tasarlanmış. DSLR veya SLR gibi ağır kameraları taşıyabilecek teknolojiye sahip olanlarla da vardır. Daha küçük kompakt makinelerle, akıllı telefonlarla veya GoPro gibi aksiyon kameralarıyla da kullanılabilen modeller de mevcuttur. 400 tl den 40.000 tl ye kadar çeşitli fiyat aralıklarında gimbal bulabilirsiniz. Fiyatları taşıma ağırlıklarına,kamera uyumluluklarına, hareket sensörlerine veya yazılım gibi özelliklere göre değişkenlik gösterebilir. Detayları öğrenmek için okumaya devam edin.

“Gimbal” Kelime Anlamı

Gimbal
Gimbal

Gimbal kelimsi dengeleme halkası anlamına geliyor. Horoz kafası veya tavuk kafası olarak da adlandırılan bu sistem, adını hayvanların kafa hareketlerinden alıyor. Horozların hareket halinde kafalarının sabit kalmasından yola çıkılarak oluşturulan bu teknoloji, hareket halinde sarsıntı etkisinin ortadan kaldırılması için tasarlanmıştır. Tarihin tozlu raflarında sinematografi dışında da kullanılmıştır. İkinci Dünya Savaşında denizaltıları, savaş gemileri ve uçaklarda, Jirosjkoplar ile birlikte kullanılmışlardır.

Gimbal Çalışma Mantığı

Bu cihazlar üstlerinde bulunan 2 veya 3 düzlemsel motorlar sayesinden titreşimi ve sarsıntıyı yok etmeye çalışırlar. Üzerlerine sabitlenmiş DSLR/SLR makinelerin kendi ağırlıklarından kaynaklanan görüntüde ki titremeyi, titremenin tersi yönüne bir hareketle dengelemeye çalışır.

Bu aksi yönde hareketi algılama buna bağlı olarak motorların hareketinin hangi yönde olacağı kararına üzerinde bulunan algılayıcılar karar verir. Hareket yönünü hisseden algılayıcı, Gimbal’ın üzerinde bulunan motorlara ters yönde hareket etmeleri talimatını gönderir. Bu mekanik hareketin sağlanması için ek bir güce ihtiyaç vardır. Bu güç bütün modellerde bulunan pil/batarya sayesinde sağlanır.

Portatif 3 eksenli sarsıntı önleyiciler, kamera operatörüne kamera titremesi veya titremesi olmadan elde yapılan çekimin bağımsızlığını vermek üzere tasarlanan stabilizasyon sistemlerinde kullanılır . Bu tür stabilizasyon sistemlerinin mekanik ve motorlu olmak üzere iki versiyonu vardır.

Üç fırçasız motor ile çalışan motorlu sistemler , kamera operatörü kamerayı hareket ettirirken kamera seviyesini tüm eksenlerde dengede tutma yeteneğine sahiptir. Hareketi ölçen birim üç ayrı motora da denge konumunu korumak için benzersiz sinyaller gönderir. Algoritmaların rehberliği ile stabilizatör istenmeyen sarsıntıların giderilmesi için çalışır. Bu, kameranın  havada süzülüyor gibi görünmesini sağlar.

Kullanım Alanları

Günümüzde daha doğru bir tanımla gündelik hayatımızda daha çok sinematografi alanında son kullanıcıya hitap etmektedir. YouTuberlığın meslek olduğu bir dönemde , yayıncıların bir çoğunun temel ekipmanlarından biri haline gelmiştir. Bunun yanı sıra en küçük kameradan, en büyük uzay fotoğrafçılığı için kullanılan kameralara kadar bir çok farklı çekimlerde sarsıntı önleyici sistemler kullanılabilir.

Bu sarsıntı önleyiciler, bilimsel optik ekipmanlarda da kullanılmaktadır. Örneğin, optik özelliklerin açısal bağımlılıklarını incelemek için bir malzeme numunesini bir eksen boyunca döndürmek için kullanılırlar.

Gimbal
Gimbal

Bunun yanı sıra günümüz teknolojisinde üretilen dronların hemen hemen hepsinde kamera ve gimbal sisteminin tümleşik bir şekilde olduğunu görmekteyiz. Bu drone kamerasından alınan görüntünün daha net ve pürüzsüz olmasını sağlar.

Jiroskopik bombardıman uçakları ayrıca hava kuvvetleri, boru ve elektrik hattı muayenesi, haritalama ve istihbarat dahil olmak üzere havadan görüntüleme sistemleri için kullanılır . Sensörler, termal görüntüleme , gün ışığı, düşük ışık kameralarının yanı sıra lazer mesafe bulucu ve aydınlatıcıları içerir. Gimbal uzay teknolojisine de hizmet etmektedir. Uzay roketinin fırlatılma esnasında dengede ve eşit bir güçle itilmesine imkan verir.

Kendinden kameralı olan modellerde mevcuttur. Bu kameralı gimballar taşınabilirlik açısından son derece kullanışlıdır. Son kullanıcıyı ağır kameralar taşıma zorunluluğundan kurtarır. Cepte rahatlıkla taşınabilecek kadar küçük modelleri de mevcuttur.

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x