Bilinmesi GerekenlerDJIEĞİTİMLERSTABİLİZASYON GİMBAL

Tilt, Roll ve Pan : Açıklama

6kviews

Günümüzde en pahalı kameralarla yapılan çekimlerde bile önüne geçilmesi güç olan ortak bir şikayet var. Sarsıntı. Özellikle hareketli çekimlerde görüntüde veya video oluşan titreme görseli çekilmez bir duruma getirebiliyor. İşte tam da bu noktada teknoloji harikası gimballar ortaya çıkıyor. Horoz kafası ve tavuk kafası olarak da bilinen bu cihaz, bu ismi, adının geldiği hayvanların hareketlerinden almaktadır. Horozların hareket halinde kafalarının sabit kalmasından yola çıkılarak oluşturulan bu teknoloji, hareket halinde sarsıntı etkisinin ortadan kaldırılması için kullanılmaktadır. Peki bu bu sistem yön algısını nasıl sağlar ve bu yönlerin isimleri nelerdir ?

Yalın özelliklere bakarken anlamanız gereken üç önemli kelime vardır: Eğme (tilt), yuvarlama (roll) ve kaydırma. Bu üç kelime, sırasıyla perde, yuvarlanma ve yalpalama olarak da bilinir. Her kelime,  belirli bir eksen etrafında bir dönme olduğunu gösterir . Gimbal özellikleri okurken, bu rotasyonlar derece cinsinden açı aralığı olarak sağlanır, 

Anlaşılabilmesi için 3 eksenli (üst, yan ve ön) bir kamera şeması sağladık:

  • Bir eğim (perde) hareketi , kameranın Yan ekseni etrafında yukarı, aşağı veya aradaki herhangi bir açıyla işaret etmek üzere döneceği anlamına gelir. Eğim hareketinin menzili, dronun üstünde veya altında çekim yapma yeteneğinizi kontrol ettiği için çok önemlidir.
  • Bir yuvarlanma hareketi , Ön eksen etrafında bir dönme olduğunu gösterir.
  • Bir tava (yalpa) hareketi  Üst eksen etrafındaki dönüşü gösterir. Bu, kameranın sola, sağa ve aralara işaret etmesini sağlar.

Bu üç hareket (rotasyonlar) kameranın platformundan bağımsız olmasını sağlar (drone veya bir kulp) ve sarsıntısız videolar ve net görüntüler sağlar.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x