Bilinmesi GerekenlerPervanelerRC HELİKOPTERLERÜRÜN KULLANIMI VE BAKIMI

RC Helikopter Nasıl Uçulur ?

7.8kviews

RC helikopteri uçmak zor olabilir. Sanat ve ustalıkla uçma becerisine hakim olmak genellikle birkaç hafta sürer; kolaylıkla uçurana kadar her hafta adım adım geliştirirsin. Görev göz korkutucu olsa da, inanılmaz eğlenceli . Birkaç beceriyi edindikten sonra, helikopterinizi her yöne ve her hava koşulunda manevra edebileceksiniz. Uygun güvenlik önlemlerini aldığınız ve her gün helikopterinizle çok fazla pratik yaptığınız sürece, helikopterinizi uçuracaksınız!

Bölüm 1 : RC Helikopterini Ayarlama

  1.  
    Radyo vericinizle oynayınBu, helikopterin kendisi kadar önemlidir, çünkü helikopteri kontrol edeceğiniz şey budur. Tüm çubukların kontrol yüzeylerini doğru yönde hareket ettirdiğinden emin olun. Örneğin, ileriye doğru döngüsel bir komut verirseniz, swashplate’inizin yanlara veya geriye doğru değil, öne doğru eğildiğinden emin olun.
    • Çubuklarınızı sola ve sağa eğin ve swashplate’in komutlara sırasıyla yanıt verip vermediğine bakın.
    • Gaz kolunu arttırın. Bu, swashplate üzerindeki hem motor devrinde hem de kolektif adımda bir artış göstermelidir.
    • Sağ kuyruk rotor komutunu verin ve helikopterinizin nasıl tepki verdiğini görün. Kuyruk rotor kanatlarının eğimi, sağa doğru hava üfleyecek şekilde değişmelidir, bu da kuyruk kolunu sola doğru iter. Benzer şekilde, bir sol kuyruk rotor komutu soldan dışarı hava üflemeli ve kuyruk bomunu sağa doğru itmelidir.
     
  2.  
    Ağırlık merkezini (CG) kontrol edinHelikopteri, rotor kanatlarının ortasından tutunuz. Bıçakların her ikisin de doğrudan yukarı bakacak şekilde döşeyin. CG üst ağır ise, kuyruk kolu yukarı doğru dönecektir. CG alt ağırsa, burun yukarı doğru döner. Mükemmel bir CG, helikopterin gövdesinin, rotor kanatlarınınkine kusursuzca dik oturmalıdır.
    • Kullanmak için başka bir yöntem, helikopterinizi tutma çubuğunun (eğer varsa) tutmasıdır. Helikopter ileri geri dönmeye başlayacaktır. Kalıcı olarak geriye veya öne eğilmeye başlarsa, CG kapalıdır.
    • CG’niz kapalıysa, pil takımını daha eşit bir konumda çıkarmanız ve yerleştirmeniz gerekir. Bu, pil takımınızın nasıl takıldığına bağlı olarak bir tornavida veya bir çift pense ile çıkarılması anlamına gelebilir.
    • Gazla çalışan bir helikopter kullanıyorsanız, CG’yi tutarlı bir şekilde kontrol etmek daha da önemlidir. Yakıt miktarındaki küçük değişiklikler ağırlık merkezini büyük ölçüde değiştirebilir.
     
  3.  
    Rotor bıçaklarını sıkın. Tek cıvata ve somun, ana ve kuyruk rotor bıçaklarını bir arada tutar. Bu bıçakları fazla ya da aşağısı sıkarsanız, helikopterinizin düzgün çalışmamasına neden olabilir. Sızdırmazlığı kontrol etmenin basit bir yolu, helikopterinizi yere dik olarak dik tutmaktır. 
    • Cıvatalar, bıçaklar yerçekimi tarafından aşağı doğru dönmeyecek şekilde yeterince sıkı olmalıdır, ancak helikoptere küçük bir sallama yaptığınızda hareket edebilecekleri kadar gevşek olmalıdır.
    • Helikopteriniz büyüdükçe rotor kanatlarını daha güvenli yapmak isteyeceksiniz. Bu, özellikle bıçak boyutu 750 mm‘nin üzerine çıktığında geçerlidir. Küçük helikopterler daha gevşek bıçaklara ihtiyaç duyacaktır.
    • Helikopterinizin boyutuna bağlı olarak emniyet cıvatasını sıkmak veya gevşetmek için anahtarınızı kullanın.

      Bölüm 2 : Başlangıç ​​Egzersizleri

      1. 1
        Helikopterine güç verBunu çok yavaş yapmanız gerekir, çünkü çok fazla gaz uygulamak, helikopterinizin devrilmesine ve düşmesine neden olabilir, bu da hasara neden olur. Bu başlangıçtaki güç dalgalanmasına biriktirme denir. Düzgün biriktirdiğinizde, bıçaklar dönecektir ve bazı titreşimler hissetmeye başlamalısınız.
        • Helikopter kaldırılınca ve yerden çıkmak istediğinde hemen biriktirmeyi bırakın. Bu sadece torku yavaşça indirerek yapılır.
        • Helikopteriniz açıkken, gözlerinizi üzerinden ayırmamanız lazım. Bakalım helikopteriniz biriktiğinde sola mı yoksa sağa mı kayıyor? Kulaklarınızla motora kulaklarınızı dinleyin. Sporadik bir pompalama sesi değil, tutarlı bir koşu sesi çıkarması gerekir.
        • Helikopteriniz yerdeyken, herhangi bir döngüsel kesim eklemeyin. Bu, swashplate’inizin emrinize doğru eğilmesine ve helikopterinizi zemine doğru göndermesine neden olacaktır.
         
      2.  
        Bıçaklarınızın izini ayarlayınRotor bıçaklarınızın her biri bir açıda oturur. Çoğu helikopter 4,5 ila 5,5 derece pozitif adım arasında ilerleyecektir. Her bıçağın açıları diğerinden uzaksa, bir bıçak daha yükseğe kalkar ve helikopterinizin çarpmasına neden olur. Bunu, bıçakların eşit açılı olmasını sağlayacak şekilde ayarlamak için, önce her rotor bıçağının ucunu farklı bir renkli bant parçası ile işaretlemelisiniz.
        • Sonra, helikopterinizi açın, öyle ki bir ya da iki  kaldıralım. Güvenlik gözlüklerinizi takın ve eşinizin (varsa) gözlük taktığından emin olun. Çalışan helikopterle aynı hizada olacak şekilde aşağı doğru bükün. Bunu yaparken helikopterden en az 10-20 metre uzakta olmalısınız.
        • Bıçak izlemesi doğru ayarlanmışsa, her iki bant rengi de birbiriyle çakışacaktır. Ancak, izleme kapalıysa, hangi rengin daha yüksek ve hangisinin daha düşük olduğunu ayırt edebilirsiniz.
        • Bıçaklar kateterden düşerse, helikopteri durdurun ve kapatın. Yüksek bıçağın yüksekliğini azaltmak, aynı zamanda alt bıçağın yüksekliğini artırmanız gerekir. Helikopter talimatına göre perdeyi değiştiren top bağlantısını ayarlayın (top bağlantıları, RC helikopterlerinin tipleri ve markaları arasında büyük farklılıklar gösterir).
        • Bu yapıldıktan sonra, helikopterinizi tekrar açın, yere geri dönün ve renklerin çakışıp çakışmadığını görün. Bu işlemi iki veya üç kere deneme isteyebilir.
      3.  
        Döngüsel triminizi ayarlayınHelikopteri üzerinde uçacağınız alanın ortasına yerleştirin. Herhangi bir rüzgâr varsa, helikopterin ön tarafının kendine dönük olduğundan emin olun. Helikopterinize, yaklaşık 10 metre mesafede dururken başlayın (daima gözlüklerinizi takın). Helikopteriniz kızaklarında hafif olana kadar gaz kelebeğinizi açın. Eğer sürüklenmeye başlarsa, sadece gaz kelebeğini aşağı indirin. 
        • Sinek çubuklu bir makineyle, helikopterinizin sürüklenmeye başlamasına bağlı olarak.
        • Örneğin, saat yönünde dönen rotor kanatlarına sahipseniz, helikopter neredeyse mutlaka sola yaslanacaktır. Uçlu çubuklu makinenizle birlikte bazı sağa yuvarlak kesim uygulayın.
        • Uçan çubuklu makinenizdeki kontrollere erişmek için, bağımsız kontrol cihazınızı veya swashplate üzerinden erişilen kanalı almanız gerekir.
         
        4.
        Helikopterin kontrollerine alışHelikopteri tekrar çalıştır ve başlangıç ​​konumunda durmasına / kaymasına izin ver (referans noktası). Helikopter referans noktasında stabil hale geldiğinde, gazı yavaşça ileri doğru yavaşça artırabilirsiniz. İleri komutunu yavaşça azaltmadan önce, helikopteriniz yaklaşık 3 metre ileri hareket etmelidir. 
                 –    Helikopter hafifçe zemine doğru kayarken, helikopteri bu konumda sabitleyin. Ardından gaz kolunuzu geri konuma çevirin. Helikopterini ilk referans noktasına getir.
        • Kelebeğinizi sola ve / veya sağa hareket ettirmek dışında, helikopterinizi referans noktasının sola ve / veya sağına hareket ettirmek dışında, önceki gibi yapın. Her seferinde helikopterinizi 3 metre hareket ettirin, dengeleyin, daha sonra helikopterleri başlangıçtaki referans noktasına geri getirmek için gaz kelebeğinizi ters yönde çevirin.
        • Helikopterinizi hareket ettirirken, yere oldukça yakın durması gerekir. Helikopterinizin burnu daima öne ve rüzgara dönük olmalıdır.
         
      4.  
        Helikopterini havaya kaldırHelikopterinizi açın ve ilk referans noktası üzerinde sabitleyin. Gaz kelebeği (kolektif) gücünü yavaşça artırırken helikopteriniz kızaklarının üzerinde zıplıyor olmalıdır. İlk önce, kollektifinizi, helikopteriniz yerden yaklaşık 7-8 cm yukarıda olana kadar arttırın. Bu noktaya ulaştıktan sonra, kolektifi azaltarak helikopterleri yere doğru yavaşça indirmeye başlayın.
        • Bir dizi artışla bu adımı tekrarlayın. Havada 7-8 cm giderek başlayın. Bununla kendinizi rahat hissettiğinizde, 15 cm kadar gidin, sabitleyin ve yavaşça referans noktasına geri getirin. Sırasıyla 30 cm – 40 cm şeklinde yükselmeye devam edebilirsiniz.
        • Referans noktası üzerinde daha yüksek irtifalarda gezinmeye hakim olduğunuzda, yön kontrolleri eklemeye başlayabilirsiniz. Helikopteriniz havada yükselirken gazınızı ileri doğru hareket ettirin. Bunu yavaşça yapın ve referans noktasından 3 mt uzağa  uzağa ilerlettikten sonra helikopteri sabitleyin. Sonra gazı yavaşça geriye doğru hareket ettirin, böylece helikopterinizi tekrar referans noktasına ulaşana kadar geriye doğru hareket ettirin.
        • Bunu sol, sağ ve çapraz kontrollerle de yapabilirsiniz. Herhangi bir zamanda kendinizi rahatsız hissederseniz, önce helikopterinizi havada sabitlemeyi deneyin . Sonra, helikopteri kızaklarına dayanana kadar yavaşça indirin.

          Bölüm 3 :Daha Zorlu Helikopter Hareketleri Öğrenin

          1.  
            Sekiz hareketli figür kombini. Bu hareket için açık bir alana, ancak çimenli bir çiftlik gibi daha yumuşak bir yüzeye geçmek isteyeceksiniz. Bir kez daha, helikopterinizi açın, yavaşça gezdirin ve temel kontroller için bir fikir edinin. Hareketin ilk kısmı kollektif gücü açmaktır, böylece helikopteriniz üç aya kadar havada yavaşça yükselir. Helikopteriniz üç ayak konumunda havaya sabitlendiğinde, devam edebilirsiniz. 
            • Helikopteri çapraz açıyla ileri ve sağa hareket ettirmeye başlayın. Bunu, gaz kelebeği ile yön kontrolü yaparak yapın. Helikopter referans noktasından yaklaşık 6 metre uzakta olduğunda, onu yalnızca sağa, sonra da geriye doğru bir sağ köşeye, sonra geriye, sonra geriye sol köşeye, sonra sola ve son olarak ileri sol köşeye doğru hareket ettirmeye başlayın.
            • Bu yönler karmaşık görünse de, temel olarak referans noktasında durmaya başlayacağınız, daha sonra helikopterinizi saat yönünde bir daire içinde hareket ettireceğiniz ve en sonunda başlangıç ​​referans noktasında geri döneceğiniz anlamına gelir.
            • Referans noktanızın sol tarafına geçtiğinizde önceki yönleri tersine çevirin. Temel olarak, referans noktanıza gidin, saat yönünün tersine sola bağlı bir daireye gidin ve ilk referans noktasında tekrar bitirin.
            • Hem sol hem de sağ daireler için ayrı bir his elde ettiğinizde, hareketi bir sürekli hareket halinde birleştirerek sekiz rakamı elde edebilirsiniz.
          2.  
            Helikopterinin burun yönünü değiştirŞimdiye kadar, tüm ihtiyati tedbirler ve temel manevralar, helikopterinizin referans noktanıza göre yöne doğru ileriye dönük olduğunu varsaydılar. Ancak bunun, özellikle dar noktalar, köşeler ve / veya engeller etrafında uçmanız gerektiğinde değişmesi gerekir. Normal gibi, helikopterinizi açın, helikopterinizi üç ayağa kaldırın ve itme gücünü dengeleyin. 
            • Başlangıç ​​noktanızda sona erecek şekilde, saat yönünde sağa bağlı bir daire çizerek referans noktanızdan başlayın. Ancak, helikopterinizi sürekli olarak ileriye dönük tutmak yerine, helikopterinizin burnunun konumunu değiştirmek için iticiniz üzerindeki yön kontrollerinizi kullanacaksınız.
            • Helikopteriniz doğru hareket ederken, pervanenizin yön kontrolünü, burun sağa bakacak şekilde değiştirin. Gücü azaltmadan ve helikopterleri dengelemeden önce, helikopterinizin 5-6 metre boyunca sağa doğru hareket etmesine izin verin. Ardından, iticinizin yönünü sola doğru çevirin, böylece burun sola bakar.
            • Helikopteri ilk referans noktasına getirin ve havada havada sabitleyin. Artık referans noktasından sola doğru ilerleyerek başa dönüp doğru şekilde başlayabilirsiniz. Burun yönünü değiştirerek daha iyi hale geldikçe, her dönüşte dengeyi sağlamak zorunda kalmazsınız ve bunun yerine doğal olarak akmaya başlar.
             
          3.  
            Helikopterinizi saatin tersi yönde daire içine alınBu hem helikopter hem de fiziksel hareketi içerir. İlk önce, helikopterinizi çalıştırın, yerden en az 3 metre kaldırın ve havada dengeleyin. Helikopter her zaman rüzgâra bakacak şekilde başlamalı (burnu ona dönük olmalıdır) ve verici, helikoptere bakacak şekilde 10-15 metre uzakta durmalısınız. Saat yönünün tersine çevrilen daireyi gerçekleştirmek için, helikopterinizi sola doğru hareket ettirerek başlayın; 
            • Helikopterin burnu yönüne bakacak şekilde sola devam edin. Amaç, helikopterle vücudunuzun etrafında saat yönünün tersine bir daire çizmektir. Bu, yalnızca helikopterin sol köşegen hareketini sürdürmekle kalmayacak, aynı zamanda etrafınızdaki tüm mesafeyi aynı tutacaktır.
            • Helikopterinizi saat yönünün tersine bir dairede hareket ettirirken, vücudunuzu da saat yönünün tersine bir dairede hareket ettirmelisiniz, böylece vericiyi her zaman helikopterin karşısında tutarsınız.
            • Daireyi tamamen vücut pozisyonunuzun etrafında tamamladıktan ve helikopteri başlangıçtaki referans noktasına getirdikten sonra, saat yönünde bir daireye geçebilirsiniz. Temelde aynı teoridir, vücudunuzu helikopterden uzakta konumlandırır, ancak her zaman vericinize bakar. Tek fark, daireyi tamamlamak için sürdüreceğiniz yöndür (sola değil sağa doğru çapraz).
             
          4.  
            Translasyonel kaldırma ile yeteneklerinizi arttırınBu temel fiziğin bir ürünüdür. Hareketli hava ile üretilen ekstra kaldırma, rotor diskine verilir. Bu fenomen göreceli olarak yaya destekli bir helikopter alabilir ve onu daha güçlü bir cihaza dönüştürebilir. Örneğin, rotor hızınız 32 km hızla gidiyorsa ve helikopteriniz 32 km  rüzgar hızıyla karşı karşıya geliyorsa, helikopterinizin efektif kaldırması, helikopterinizin rotor kanatlarının 64 km hızla döndüğü kadar yüksek olacaktır.
            • Translasyonu en üst düzeye çıkarmak için, önce rüzgârın hangi yönde ve hızda ilerlediği konusunda biraz araştırma yapmanız gerekecektir. 25-55 km arasındaki hızlar daha yüksek asansörlere çevrilebilirken, yaklaşık 65 km hızları aslında helikopterinizin kontrolünü kaybetmenize neden olabilir.
            • Helikopterinizi açık bir alanda açmak, yükseltmek ve dengelemek için normal adımlarınıza başlayın. Ancak bu sefer, helikopterinizi dengelemeden önce yerden yaklaşık 3 mt daha yükseğe çıkaracaksınız.
            • Normal dönüşlerinizi ve yön değişimlerinizi iticinizle yapmaya başladığınızda, bunu çok yavaş yapın. Örneğin, helikopterinizi sola doğru hareket ettirirken, kolektif gücü arttırmadan çok yavaşça hareket edin ve rüzgarın helikopterinizi taşımasına izin verin. Helikopteriniz sadece kontrolünüzde bir yön kayması sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda 8 -15 mt  yüksekliğe kadar yükseltilecektir.
            • Helikopterinizi bu tür yüksek irtifalardan aşağı indirdiğinizde dikkatli hareket edin. Çok yavaş gitmek istiyorsun. Helikopterinizi ilk kez aşağı indirmenin en iyi yolu, helikopterinizi bir dizi dairede (daha önce uygulandığı gibi) düşürmektir. Sonunda helikopteri daha düz bir çizgide indirebileceksiniz.
 

           Bölüm 4 :RC Helikopterinizin En İyi Uçuşunu Sağlama

  1.  
    Bir alan bulun. Çevresinde bina veya ağaç olmayan geniş bir açık alana, tercihen bir alana ihtiyacınız vardır. Bir RC helikopterinin çalışması son derece tehlikeli olabileceğinden, bölgedeki sayı veya insanlar da sınırlandırılmalıdır. İhtiyacınız olan alanın boyutu, helikopterinizin boyutuna bağlı olarak değişecektir. 
    • Ya kendi başınıza dışarı çıkabilir ya da başka bir kişiyle gidebilirsiniz. Şakalar, oyunlar veya kahkahalar gibi dikkat dağıtıcı şeyler, helikopterinizi uçurmaya odaklanma yeteneğinizi azaltabilir.
    • Köpekler ve diğer evcil hayvanlar da evde bırakılmalıdır. Evcil hayvanların düşen uçaklar tarafından öldürüldüğü birçok korku hikayesi var. Bunun evcil hayvanlarından birine olmasına izin verme.
    • Alan büyüklüğü en az 20 metre kare olmalıdır. 
     
  2.  
    Helikopter eğitim ekipmanı satın alın veya yapın.Eğitim ekipmanı tipik olarak, uçlarında küçük lastik toplarla “T” şeklinde çaprazlanmış iki ahşap veya karbon fiber çubuktur. Bunun dışında ihtiyacınız olacak tüm aksesuar ve ekipmanlara  hem çevrimiçi siteden hem de mağazamızdan satın alabilirsiniz.
     
  3.  
    Son dakika önlemlerini kontrol edin. RC helikopterinizi uçmadan önce alıcınızın pillerinin, helikopterinin ve radyonun tamamen şarj olduğundan emin olmanız gerekir. Dışarı çıkmadan önce hava durumunu da kontrol etmeniz gerekir. Eğer hava 25 km rüzgarın  veya hafif yağmurun üzerinde bir şeyse, helikopterinizi uçurmaktan kaçınmalısınız.
    • Ayrıca uçarken dışarıya çıkarken koruyucu gözlük getirmelisiniz.
    • Açık bir alanda, özellikle sonbahar veya kış aylarında dışarı çıkacaksanız, sıcak tutacak giysiler giydiğinizden emin olun.
3 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x