Drone ve Instagram
Drone ve Instagram
EĞİTİMLERHAVA FOTOĞRAFÇILIĞI

Drone İle Çektiğiniz Fotoğrafları Instagram’a Hazır Hale Getirmenin 6 Yolu

3.8kviews

Instagram en harika hava fotoğraflarının ve videolarının buluşma yeridir. Peki bu insanların nasıl bu kadar güzel görüntü üretebildiklerini hiç düşündünüz mü ? Bazen kendi kendimize “Neden bu kadar güzel fotoğraf çekemiyorum?” diye sorarız. İşte çekimlerinizi Instagram’a hazır hale getirebilmeniz için kaçınmanız gereken 6 çekim hatası.

1.Uygun Mekan Seçmeme

Bu özellikle de acemi drone pilotlarının sık yaptığı hatalardan biri. Birinci sınıf çekimin %70’i doğru yer seçimi, %30’u da havadan görüntü çekiminin kendisidir. Eğer çekiminiz için en iyi yeri seçmiyorsanız oyunu baştan kaybediyorsunuz. Hava fotoğraflarınızı ve videolarınızı çekmek için uygun bir yer bulmak çok önemli.

Kötü Örnek (üstteki görsel)

Photographer: Panvelvet; Shot on the Phantom 4 Pro; Source: SkyPixel

2.Kötü Zamanlama

Şimdi uygun yeri seçtiğinize göre çekiminizin zamanlamasına odaklanabilirsiniz. Ancak daha çekiminizi gerçekleştirmediniz o yüzden kendinize fazla güvenmeyin. Hedefinize geç ulaşbilirsiniz ve bu da karanlık fotoğraflara sebep olabilir. Kendinize yeterince zaman verdiğinizden emin olun.

Kötü Örnek (üstteki görsel)

Photographer: Manish Mamtani; Shot on the Phantom 4 Pro;  Source: SkyPixel

 

Photographer: Felix von Schwanewede (@fevonos); Shot on the Phantom 4; Source: SkyPixel

3.Hatalı Pozlama

Pozlama, fotoğraf çekimindeki en önemli öğelerden biridir. Aşırı pozlama veya yetersiz pozlama bir fotoğrafın detaylarını ve güzelliğini doğrudan etkiler ve ciddi durumlarda hataları post-prodüksiyonla bile düzeltmek zordur. Bu durumdan kaçınmanız için Auto Exposure(Otomatik Pozlama) modunu kullanmanızı tavsiye ederiz.

Kötü Örnek (üstteki görsel)

Photographer: Boyan Ortse; Shot on the Phantom 4 Pro; Source: Skypixel

4.Hatalı Kompozisyon

Kompozisyon bir fotoğrafın karesindeki öğelerin yerlerini ayarlamadır. Hatalı kompozisyon her fotoğrafın ardındaki temayı dengesizleştirir ve bozulmasına sebep olur. Mükemmel bir yerde ve zamanda çekim yapsanız bile kötü kompozisyon çekimlerinizi mahveder. Kompozisyon tekniklerini öğrenmek hava fotoğrafçılığında başarılı olma şansınızı arttırır. İşte bazı yaygın kompozisyon teknikleri:

 

Kötü Örnek (üstteki görsel)

 

Üçleme kuralı: Görüntünüzü iki yatay ve iki dikey çizgiyle dokuz parçaya ayırın. En önemli obje bu çizgilerin çevresinde veya kesiştikleri yerde olmalıdır.

Photographer: cmventi20; Source: SkyPixel

Diyagonal Çizgi: Görüntünün diyagonal çizgisi manzarayı eşit çizgilere böler.

Photographer: Manish Mamtani; Shot on the Phantom 4 Pro; Source: SkyPixel

Simetri: Görüntünün bir yarısı diğer yarısını yansıtır.

Photographer: Petra Leary; Shot on the Mavic Pro; Source: SkyPixel

Merkez: En önemli obje görüntünün ortasına yerleştirilir.

Kareleme: Öznenin bir kısmının kapatılarak daha iyi kareleme sağlanması.

Photographer: Séa; Shot on the Mavic Air; Source: SkyPixel

İpucu: Yamuk ufuk çizgisi gibi hataları önlemek için kalkıştan önce gimbalin roll eksenini ayarlayın.

 

5.Post Prodüksiyonu İhmal Etmek

Sosyal medya çağında editlenmemiş görüntülerle insanların ilgisini çekmek zor. Gördüğümüz çarpıcı fotoğraflar hep güzel editlenmiştir. Dahası, JPEG fotoğraflar genelde RAW fotoğraflar kadar detay yakalayamazlar. Ancak post-prodüksiyon renk, beyaz dengesi ve kontrast gibi öğeleri geliştirebilir.

Kötü Örnek (üstteki görsel)

Photographer: Ramon Rubin; Shot on the Phantom 4 Pro; Source: SkyPixel

6.Fazla Post Prodüksiyon

Post prodüksiyon başarıya giden yolda bize yardımcı olsa da aşırıya kaçmak tehlikelidir. Mesela satürasyonu ve kontrastı fazla ayarlamak fotoğrafın sert ve sahte görünmesine sebep olur. Satürasyon, kontrast ve netlik ayarlandığında benzersiz efektler sunabilse de genelde bunların hepsini aynı anda kullanmak fotoğrafa yarardan çok zarar verir.

Eğer yapabiliyorsanız fotoğraf dosyasını işlenmemiş ve sıkıştırılmamış RAW dosyasına ayarlayarak maksimum detay ve uygun pozlama sağlayın.

Sonuç olarak zamanlama, mekan, pozlama, kompozisyon ve post prodüksiyon gibi öğelerin hepsi hava fotoğrafçılığınızı etkiler. Acemiler ne kadar pratik yaparlarsa hataları o kadar azalır ama bu hataların farkında olmak süreci hızlandırır.

Kötü Örnek (üstteki görsel)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x