HABERLER

Metan seviyesinde artış – Dünya İklimi Geleceği ile ilgili neler söylüyor?

186views

Metan seviyeleri yükseliyor mu?

2006’dan bu yana, Dünya atmosferindeki ısıyı hapseden metan miktarı hızla artıyor ve karbondioksitteki (CO₂) artışın aksine, metanın son zamanlardaki artışı fosil yakıtların yakılmasından değil, biyolojik emisyonlardan kaynaklanıyor gibi görünüyor.


Yükselen metan, Dünya ikliminin ‘sonlandırma düzeyinde geçiş’ sürecinde yarı yolda olduğunun bir işareti olabilir (theconversation com)

2006 yılından bu yana, Dünya atmosferindeki ısıyı hapseden metan miktarı hızla artıyor ve karbondioksitteki (CO₂) artışın aksine, metanın son zamanlardaki artışı fosil yakıtların yakılmasından değil, biyolojik emisyonlardan kaynaklanıyor gibi görünüyor. Bu, El Niño gibi doğal iklim döngülerinin bir sonucu olan sıradan bir değişkenlik olabilir. Veya Dünya ikliminde büyük bir geçişin başladığının sinyali olabilir.

Molekül molekülü olarak metan, CO₂’den çok daha güçlü bir sera gazıdır ancak CO₂ için yüzyıllara kıyasla atmosferde on yıldan biraz daha az kalır. Metan emisyonları, insanlığın ısınmayı nispeten güvenli seviyelere sınırlama yeteneğini tehdit ediyor. Daha da rahatsız edici olanı, atmosferdeki metanın artış hızının son zamanlarda hızlanmış olmasıdır. Buna benzer bir şey daha önce de yaşanmıştı: Metandaki ani yükselişler, soğuk buzul çağlarından sıcak buzullar arası iklimlere geçişe işaret ediyordu.

İnsanlar fosil yakıtları yakmaya başlamadan önce havada yaklaşık 0,7 parça/milyon (ppm) metan vardı. Şu anda 1,9 ppm’nin üzerinde ve hızla artıyor. Emisyonların yaklaşık beşte üçü fosil yakıt kullanımı, tarım, çöp depolama alanları ve atıklardan kaynaklanıyor. Geriye kalan kısım ise doğal kaynaklardan, özellikle de tropikal ve kuzeydeki sulak alanlardaki bitki örtüsünün çürümesinden kaynaklanmaktadır.

Metan iklim değişikliğinin hem itici gücü hem de habercisidir. Şimdi neden bu kadar hızlı yükseldiğini bilmiyoruz, ancak 2006’nın sonlarından bu yana görülen büyüme modeli, metanın uzak geçmişte Dünya’nın iklimindeki büyük değişimler sırasında nasıl davrandığına benziyor.


Yükselen metan seviyeleri iklim geri bildirim döngüsünün habercisi mi? (ekonomist com)

Buzul çağının sonu korkutucu ve karmaşık bir şeydir. Buz tabakaları çöküyor; okyanus akıntıları değişiyor; hava koşulları ters gidiyor; alçak araziler sular altında kalıyor. Her değişiklik, çoğunlukla dünyayı daha da sıcak hale getirecek şekilde daha fazla değişikliği tetikler.

Bu tür “sonlanmalar” jeolojik kayıtlarda görülebilir. Londra Üniversitesi Royal Holloway’den Euan Nisbet, buzul çağları sona erdiğinde havadaki metan seviyelerindeki ani yükselişin “değişimlerin habercisi, tam da başlangıcında olduğunu” söylüyor. Buzun erimesi binlerce yıl alır. Ancak atmosferik değişim… onlarca yıl sürebilir.” Ve Dr Nisbet bugünün atmosferik verilerine baktığında endişe verici derecede sonlanmaya benzeyen bir şey görüyor.


2020’de Metan Neden Arttı (earthobservatory nasa gov)

NOAA, atmosferik metan için 2020 rakamlarını açıkladığında birçok bilim insanı şaşırdı.

Ekonomik veriler, COVID-19 ile ilgili karantinaların hava kalitesinde iyileşmelere ve karbondioksit emisyonlarında azalmalara yol açtığını gösterse de atmosferik metan hâlâ yükselerek milyarda 1900 parçanın üzerine ve sanayi öncesi seviyelerin neredeyse üç katına çıktı. 2020’deki yıllık büyüme oranı, bilim insanlarının sistematik yıllık metan ölçümlerinin başladığı 1983’ten bu yana kaydettiği en yüksek orandı; bu, milyarda 15 parçalık bir artıştı ve 2021’de tekrar aşıldı.

İklim bilimciler metanın karbondioksitten sonra ikinci en önemli antropojenik sera gazı olduğunu düşünüyor. 100 yıl boyunca karbondioksitten 28 kat daha güçlü olan bu gaz, Dünya’nın 1880’den bu yana yaşadığı 1,1°C (2°F) ısınmaya yüzde 15 ila 45 oranında katkıda bulunmuştur. Gaz aynı zamanda troposferik ozon oluşumuna da katkıda bulunur. insan sağlığına ve tarıma zarar verebilir.

NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden yer bilimcisi Ben Poulter, “2020’de büyüme oranındaki artış büyük, beklenmedik ve endişe vericiydi” dedi. Metan konsantrasyonları 2000 ile 2006 arasında sabit bir seviyedeydi, ancak 2007 ile 2019 arasında artmaya başladıkça yıllık büyüme oranı yılda milyarda 9 parça civarında seyretti.

Bilim adamları, kısmen gazı kaç farklı prosesin ürettiği ve kısmen de uzaklaştırma proseslerinin ölçülmesinin zor olması nedeniyle, atmosferik metan konsantrasyonlarının neden bu kadar hızlı arttığını tam olarak açıklamakta yıllarca uğraştılar. Sulak alanlardaki organik maddenin çürümesi, fosil yakıtların çıkarılması ve kullanılması, geviş getiren hayvanların sindirimi, biyokütlenin yangınlarla yakılması, permafrostun çözülmesi, çöplüklerdeki malzemelerin parçalanması, okyanus ve tatlı su göllerindeki sızıntılar ve hatta termitler gazın birçok kaynağı arasındadır.


Atmosferdeki metan konsantrasyonu ppm (Wikipedia – Atmosferik metan)

Atmosferdeki metan konsantrasyonu 2011’den bu yana artmaya devam ederek 2022 itibarıyla ortalama 1911,8 ± 0,6 ppb küresel konsantrasyona ulaştı. Mayıs 2021’deki zirve 1891,6 ppb iken Nisan 2022’deki zirve %0,9 artışla 1909,4 ppb oldu.

Atmosferik metan, Dünya’nın atmosferinde bulunan metandır.[1] Metan emisyonları nedeniyle atmosferik metan konsantrasyonu artıyor ve iklim değişikliğine neden oluyor.[2][3] Metan en güçlü sera gazlarından biridir.[4]: 82  Metanın iklimi ışınımsal zorlaması (RF) doğrudandır,[5]: 2  ve tarihsel dönemde insan kaynaklı iklim zorlamasına en büyük ikinci katkıda bulunandır.[ 5]: 2  Metan, oksidasyon yoluyla stratosferdeki su buharının ana kaynağıdır;[6] ve su buharı, metanın ışınımsal zorlama etkisine yaklaşık %15 katkıda bulunur.[7] Metanın küresel ısınma potansiyeli (GWP), 20 yıllık bir zaman dilimindeki etkisi açısından yaklaşık 84’tür.[8][9] Bu, birim kütle başına karbondioksitten (CO2) 84 kat daha fazla ısıyı hapsettiği ve aerosol etkileşimleri hesaba katıldığında 105 kat daha fazla etki anlamına gelir.[10]

https://en.wikipedia.org/wiki/Atmospheric_methane#:~:text=The%20atmospheric%20methane%20concentration%20has%20continued%20to%20increase%20since%202011,ppb%2C%20a%200.9%25%20increase.


Biyojenik Karbon nedir? (ifecycleinitiative.org)

Biyojenik karbon, biyokütle büyümesi sırasında atmosferden ayrılan karbonu ifade eder. Bu karbon, ağaçlar, bitkiler ve diğer biyokütle formları gibi çeşitli doğal materyallerde bulunur ve topraktaki organik karbon gibi havuzlarda birikir. İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için atmosferik karbondioksit seviyelerinin düzenlenmesinin gerekli olduğu düşünüldüğünde biyojenik karbon, küresel karbon döngüsünün önemli bir bileşenidir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x