HABERLER

Ultra Kısa Mesafeli Projektörlerin Avantajları

133views

Televizyon ekranları büyüyor. Bu günlerde 65, yeni 55’tir; yani, en popüler TV ekranı boyutu, yalnızca birkaç yıl önce 55 inç iken artık 65 inçtir ve 65 inçlik fiyatı da 55 inçlik ekranla hemen hemen aynıdır. o zamanlar. Şaşırtıcı bir şekilde, 75 ve hatta 85 inç ekranlar daha yaygın ve uygun fiyatlı hale geliyor.

Bu mantıklı. Tüketici içeriğinin çözünürlüğü HD’den 4K’ya çıktıkça, görüntüdeki tüm ekstra ayrıntıların keyfini çıkarmak için daha büyük bir ekrana ihtiyacınız var. Şirketler ölçek ekonomilerinden yararlandıkça üretim maliyetleri de düşmeye devam ediyor. Yine de düz panel TV’nin boyutunun belirli bir noktanın üzerine çıkarılması, maliyetin stratosfere yükselmesine neden oluyor. 90 inç veya daha büyük bir TV istiyorsanız beş rakamı aşmaya hazır olun.

Neyse ki bir alternatif var. Bir projektör, 100 inç ve çok daha büyük bir ekranı, kıyaslanabilir büyüklükte bir düz panel TV’den çok daha ucuza kolaylıkla doldurabilir; üstelik 100 inçten daha büyük düz paneller mevcut bile değildir! (Mikro-LED ekranlar hemen hemen her boyutta üretilebilir, ancak şimdi altı rakamlı veya daha yüksek bir fiyat etiketinden bahsediyoruz.) Bir projektörü kurmak, onu bir dolaptan çıkarmaktan biraz daha fazla düşünce ve özen gerektirir. kutuyu aşağıya indirip açın – ama yine de, eğer ondan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız TV de öyle.

Ön Projektör Sorunları

Çoğu kişi projektörleri düşündüğünde, geleneksel bir sinema salonuna benzer bir kurulum hayal eder: odanın arka tarafında, ışığını odanın ön tarafındaki bir ekrana yansıtan bir projektör (bkz. Şekil 1). Bu sözde ön projeksiyon sistemi ticari sinemada harika çalışıyor, ancak evde bazı dezavantajları var.

Öncelikle, önden projeksiyon sistemlerinin en iyi şekilde görünmesi için genellikle ortam ışığının çok az olduğu veya hiç olmadığı ve ideal olarak karanlık duvarlar ve tavana sahip bir oda gerekir. Özel bir tiyatro için bu iyi bir şey ama ya arkadaşlarınızla maç izlemek için oturma odanızda gerçekten büyük bir ekran istiyorsanız? Kimse bunun için karanlıkta oturmak istemez!

Sonra mesafe sorunu var. Elektronik cihazlarınız (streamer, Blu-ray oynatıcı, AV alıcısı) muhtemelen odanın ön tarafında, projektör ise arka tarafındadır. Bu genellikle oldukça pahalı olabilecek ve 4K içeriği desteklemeyebilecek çok uzun bir HDMI kablosu gerektirir. Ayrıca projektörü tavana monte etmeniz gerekebilir ki bu kolay bir iş değildir.

Ortam ışığına ve/veya açık renkli duvarlara sahip bir odada önden projeksiyon sistemi kullanırsanız, ekrandaki görüntü çok soluk ve sönük görünür. Ortam ışığını reddeden özel bir ekran türüyle durumu iyileştirebilirsiniz. Bir projektörden gelen ışık, ortam ışığını reddeden (ALR) bir ekrana doğrudan çarptığında, görüş alanına geri yansıtılır. Ancak diğer yönlerden (örneğin, tavandaki ışıklardan veya odanın yan tarafındaki pencerelerden) gelen ışık, görüş alanından uzağa yansıtılır.

ALR ekranlarda bile önden projeksiyon sistemlerinde başka bir sorun daha var. Birisi projektör ile ekran arasına girerse ekrana gölge düşürebilir, görüntüyü bozabilir ve izleyicilerin “Önden aşağı!” diye bağırmasına neden olabilir. Ayrıca projektörden gelen ışığa doğrudan bakarlarsa gözlerine zarar verebilirler.

Kurtarıcı: Ultra Kısa Mesafe

Ultra kısa mesafeli (UST) projektörler tüm bu sorunları çözer. Bir UST projektörü odanın karşı tarafında olmak yerine, duvardan sadece birkaç inç uzakta, bir credenza veya başka bir platform üzerinde doğrudan ekranın altına yerleştirilir (bkz. Şekil 2). Işığı, bu ışığı görüş alanına yansıtacak şekilde özel olarak tasarlanmış ekrana doğru yukarı doğru ateşlenir.

Bu, UST projektörlerinin kurulumunun hızlı ve kolay olduğu anlamına gelir. Karmaşık bir tavan montajıyla uğraşmanıza gerek yoktur ve kullanışlı bir tip değilseniz profesyonel kurulum maliyetinden kurtulabilirsiniz. Ayrıca projektör odanın ön kısmında yer aldığından, onu AV alıcınıza bağlayan HDMI kablosu oldukça kısa olabilir; bu, uzun bir kablodan çok daha ucuzdur ve özellikle 4K içerik için önemlidir.

AV alıcınız yoksa kaynak cihazlarınızı kısa kablolarla doğrudan projektöre bağlayabilirsiniz. Oturma odasında dıştan takmalı bir ses sistemi istemiyorsanız, projektör, neredeyse tüm TV’lerin yerleşik ses sistemlerinden çok daha üstün olan entegre bir ses çubuğu içerebilir.

Resim kalitesi açısından, bir UST ekranı genellikle diğer yönlerden gelen ortam ışığını reddeder, dolayısıyla ışıklar açıkken resim soluklaşmaz. Ayrıca, yansıtılan ışığın odanın içinde dolaşması gerekmiyor, dolayısıyla görüntü, uzun mesafeli projektörlerle karşılaştırıldığında daha yüksek bir algılanan parlaklığa sahip oluyor. Ayrıca kimsenin projektör ile perde arasına girmesi, gölge oluşturması veya kör etmesi tehlikesi de yoktur.

Vankyo Vista Lazer projektör, kolay kurulum, yüksek parlaklık, entegre ses çubuğu ve sözde “akıllı TV” işlevselliği sunan yeni UST modelleri arasında yer alıyor. Ve düşük $ fiyatıyla bugün mevcut olan en uygun fiyatlı modellerden biridir. Projektörün yanı sıra ihtiyacınız olan tek şey, kolayca temin edebileceğiniz, 100 ila 150 inç arası bir UST ALR ekranıdır.

Özel, karanlık bir insan mağarasında devasa bir ekran istiyorsanız, önden projeksiyon sistemi gayet iyi çalışır. Ancak oturma odasında herkesin ışıklar açıkken ve dıştan takmalı ses sistemine ihtiyaç duymadan keyfini çıkarabileceği devasa bir ekran istiyorsanız, entegre ses çubuğuna sahip bir UST projektör, bundan çok daha ucuza dev bir düz panel TV’ye eşdeğerdir. bir TV’nin maliyeti olacaktır.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x