HABERLER

Lipo Batarya Kullanma Rehberi

682views

Lipo Pillerde Nelere Dikkat Edilmeli

Lityum Polimer (LiPo) piller, kendinden önceki tüm pilleri inkar edilemez bir şekilde geride bıraktı. Ancak, bir dezavantajı var: güvenlik. Alev alabilecekleri ve hatta patlayabilecekleri için, LiPo ile uğraşırken ekstra dikkat ve disiplin gerekir. Sorumlu bir şekilde kullanıldığında, kaza riski ve büyüklüğü büyük ölçüde azalır.

Lityum Polimer (AKA “LiPo”) piller, artık birçok tüketici elektroniği cihazında kullanılan bir pil türüdür. Son birkaç yıldır radyo kontrol endüstrisinde popülerlik kazanıyorlar ve artık uzun çalışma süreleri ve yüksek güç arayan herkes için en popüler seçim haline geldiler. LiPo piller çok çeşitli avantajlar sunar, ancak her kullanıcının faydaların dezavantajlardan ağır basıp basmadığına karar vermesi gerekir. Kurallara uyduğunuz ve pillere hak ettikleri saygıyı gösterdiğiniz sürece LiPo pillerden korkacak bir şey yok.

LiPo Batarya üzerindeki Rakamları ve Harfleri Anlamak

LiPo bataryalar ile uğraşırken en önemli ama gözden kaçan ön koşul, bunları okuyabilme ve anlayabilmektir. Nihayetinde tanınması gereken dört derecelendirme vardır: Kapasite (mAh), Voltaj (V), Hücre Sayısı (S) ve Deşarj Hızı (C).

Yukarıdakilerin her birinin ne anlama geldiğini anladıysanız, o zaman zaten bir adım öndesiniz. Bunu yapmadıysanız, bir şarj cihazının yanına gitmeden önce lütfen LiPo’nuzdaki Rakamları ve Harfleri aşağıda detaylı okuyunuz.

Voltaj / Hücre Sayısı

Bir LiPo hücresinin nominal gerilimi 3,7 V’tur. Yukarıdaki 7.4V pil için bu, seri olarak iki hücre olduğu anlamına gelir (bu, voltajın birbirine eklendiği anlamına gelir). Bu nedenle bazen insanların “2S” pilden bahsettiğini duyacaksınız – bu, Seride 2 hücre olduğu anlamına gelir. Yani iki hücreli (2S) paket 7.4 V, üç hücreli (3S) paket 11.1V vb.

Nominal voltaj nedir?

Nominal voltaj, bir pil paketinin varsayılan dinlenme voltajıdır. Pil endüstrisi, pilleri karşılaştırmaya bu şekilde karar verdi. Bununla birlikte, hücrenin tam şarj voltajı değildir. LiPo piller 4.2V/hücreye ulaştıklarında tamamen şarj olmuş olurlar ve daha sonra detaylı olarak tartışacağımız minimum güvenli şarjları 3.0v/hücredir. 3.7v hemen hemen ortadadır ve bu hücrenin nominal yüküdür.

Lipo Bataryalarda Kapasite (mAh)

Bakmanız gereken ilk şey, pilin mAh (Miliamp Saat) cinsinden ölçülen kapasitesidir. Kapasite, size LiPo pilinizin ne kadar güç tutabileceğini söyler. Örneğin, 5000 mAh’lik bir pil, tamamen boşalana kadar 1 saatte 5000 miliamper çıkış verebilir. Akım tahliyesi (Yani yükü) 20 amper (20.000 miliamper) olan bir RC uçağınız varsa, o zaman 15 dakika uçmayı bekleyebilirsiniz. – (5000mAh ÷ 20, 000mAh) x 60 dakika – pilinizi tamamen biteceği süreyi verir.

Deşarj Oranı (“C” Derecelendirmesi)

Voltaj ve Kapasite, ister hız ister çalışma süresi olsun, aracın belirli yönleri üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Bu verileri anlamak daha kolaydır. Deşarj Derecesini (bundan sonra C Değeri olarak anacağım) anlamak biraz daha zordur ve LiPo pillerin en abartılı ve yanlış anlaşılan yönlerinden biridir.

C Derecelendirmesi, LiPo pilinize zarar vermeden çekebileceğiniz maksimum akımı – amper olarak ölçülür – söyleyen bir güvenlik göstergesidir. Maksimum akım çekişini hesaplamak için kapasiteyi (mAh) de bilmeniz gerektiğinden C Derecelendirmesi tek başına biraz yanıltıcı olabilir.

LIPO PİLLER NASIL ŞARJ EDİLİR

İki Konnektörü Ayırt Etmek

Tüm LiPo‘lar (tek hücreli olmadıkça) iki konektörle gelir: denge konektörü ve pil konektörü.

Balans konektörü, pilinizi şarj etmek ve izlemek için kullanılır.

LiPo Batarya Balans Konnektörü

Pil konektörü şarj etmek ve boşaltmak için kullanılır.

LiPo batarya Ana Könnektörü

Doğru Şarj Cihazını Seçmek

Bugün piyasadaki çoğu RC şarj cihazı, farklı pil türlerini şarj etme kapasitesine sahip olacaktır. Farklı pil türleri farklı kimyasal özelliklere ve şarj gereksinimlerine sahip olduğundan, uyumsuz bir şarj cihazının kullanılması sonuçta bir kazaya yol açabilir.

Bir şarj cihazı ararken, “Uyumlu Piller” bölümünü iyice kontrol ettiğinizden emin olun. Bu kılavuz için İmax B6 Digital Lipo Pil Batarya Şarj Cihazı‘yu kullanacağız.

Dijital Pro Lipo Şarj Cihazı

Lipo Şarj Parametrelerinizi Belirleme

LiPo’larınızı fiilen şarj etmeye gelince, yapılandırmanız gereken yalnızca üç değişken vardır. Bu üç değişken Pil Tipi, Hücre Voltajı (V) ve Akım Ayarıdır (A).

Pil Tipi açıklayıcıdır, şarj cihazınızda LiPo seçeneğini seçmeniz yeterlidir. Hücre Voltajı, sahip olduğunuz LiPo tipine bağlı olarak değişebilir ve genellikle kendi hücrenizin maksimum voltajına ayarlanmalıdır. Normal LiPo’lar için bunu 4,2V’a, LiFes için 3,6V’a ve LiHV için 4,35’e ayarlayın.

Geçerli Ayar, pilinizi ne kadar hızlı şarj ettiğinizi belirlediğinden biraz yanıltıcı olabilir. Tavsiye edilen şarj oranını aşarsanız, LiPo’nuz aşırı ısınabilir ve alev alabilir. Genellikle yeni başlayanların LiPo’larını 1C’de şarj etmelerini öneririz. 1C, pilinizi her 1000 mAh için 1A’da şarj etmek anlamına gelir. Yani 3000 mAh pil için 3A’da, 5000 mAh pil için 5A’da şarj edersiniz.

Örnek olarak 2700mAh 3S 30C LiPo alarak, parametreleri şu şekilde ayarlayacağız:

  • Pil Tipi: LiPo
  • Hücre Voltajı: 4.2
  • Mevcut Ayar: 2.7A

LiPo pili şarj etmek için :

Şarj cihazı için uygun bir duvar adaptörü seçin, çıkışın 11-18V aralığında olması ve diğer ucunda B6 şarj cihazına takılacak bir DC varil konektörünün olması gerekir. (Not: Şarj cihazının çıkış akımı değeri, pilin şarj hızını belirler; bu nedenle, pili yüksek bir şarj hızında şarj etmek istiyorsanız duvar adaptörünüzün bu göreve hazır olduğundan emin olun.

Şarj cihazı açıldığında şarj cihazının LiPo şarj modunda olduğunu görmelisiniz. Pili bu modda şarj etmeyin, bu LiPo piller için geçerli değildir. INC düğmesine bir kez bastığınızda şarj cihazı LiPo dengeli şarj moduna geçmelidir.

Her pil, bir pil monitörü kullanarak pilin durumunu izlemek için kullanılan bir JST-XH konektörüyle birlikte gelir. B6 şarj cihazının yan tarafında bu konektörü barındırabilecek portları görebilirsiniz. B6 şarj cihazı, 2S’den 6S’ye kadar derecelendirilmiş pilleri şarj etme kapasitesine sahiptir. Pilin JST konektörünü şarj cihazına takın.

Kutuyla birlikte gelen konnektörü kullanarak akünün artı ve terminallerini şarj cihazına bağlayın. Her zaman önce negatif terminali bağladığınızdan emin olun. Artı kutbu bağlarken ufak kıvılcımlar çıkabilir ama endişelenmeyin.

Bağlandıktan sonra START tuşuna bir kez girin, şarj hızının yanıp söndüğünü göreceksiniz, şarj hızını uygun şekilde ayarlayın (Örneğin adaptörünüz 1A sağlıyorsa 0,5A şarj hızını aşmayın). Bu ayarlandıktan sonra, BAŞLAT düğmesine tekrar basın, bu akü voltajının yanıp sönmesini sağlayacaktır. INC ve DEC düğmelerini kullanarak bunu artırın veya azaltın ve uygun şekilde ayarlayın. İşiniz bittiğinde, BAŞLAT düğmesine uzun bastığınızda bir uyarı sesi duyabilirsiniz ve pil şarj olmaya başlayacaktır (Not: Bağlantıda herhangi bir hata varsa hata görüntülenecektir).

Bireysel hücre şarjını kontrol etmek için pil şarj olurken INC düğmesine bir kez basın.
Şarj ederken daima aküyü izleyin ve STOP düğmesi kullanılarak herhangi bir zamanda durdurulabilir.

Lipo Batarya Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz 

Lipo Batarya Seçerken kullanım ihtiyacınıza göre doğru tercih yapabilmeniz için aşağıdaki temel konular hakkında bilgi sahibi olmalısınız;

  • Kullanabileceğiniz Voltaj (Hücre sayısı ve Nominal Voltaj)
  • İhtiyaç duyulan deşarj miktarı (Batarya üzerinde bulunan C değeri ile hesaplanır)
  • İhtiyaç duyulan kullanım süresi
  • Bataryanın fiziksel ebatları
  • Bataryanın ağırlığı
  • Bataryanın kabı; Soft pack (Yumuşak korumasız ) yada Hard Case (Sert Korumalı)
  • Bağlantı soketi yada bataryalar konu olduğunda kullanılan isimleri ile Plug / Konnektör
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x