HABERLER

Lipo Batarya Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

2.7kviews

İnanması zor ama sadece birkaç yıl önce, Lityum-iyon polimer (LiPo) piller sektörde yeniydi. O zamandan beri, LiPo’lar sadece ön plana çıkmakla kalmadı, aynı zamanda elektrikli RC’yi tamamen diriltmekten kısmen sorumlular. Li-Po’lar, yerini aldıkları NiMH teknolojisine kıyasla daha hafiftir, daha fazla doğrusal akım sağlar, daha yüksek kapasiteye sahiptir, çok daha fazla döngüden geçer ve çok daha kullanıcı dostudur. İlk LiPo paketinizi seçiyorsanız veya başka bir LiPo paketine yatırım yapmayı düşünüyorsanız, piyasadaki paketler arasında bulacağınız bazı önemli değişkenleri burada bulabilirsiniz.

Doğru LiPo’yu Seçmek – Sizin İçin En İyisi Nedir?

Lipo Batarya Seçerken kullanım ihtiyacınıza göre doğru tercih yapabilmeniz için aşağıdaki temel konular hakkında bilgi sahibi olmalısınız;

  • Kullanabileceğiniz Voltaj (Hücre sayısı ve Nominal Voltaj)
  • İhtiyaç duyulan deşarj miktarı (Batarya üzerinde bulunan C değeri ile hesaplanır)
  • İhtiyaç duyulan kullanım süresi
  • Bataryanın fiziksel ebatları
  • Bataryanın ağırlığı
  • Bataryanın kabı; Soft pack (Yumuşak korumasız ) yada Hard Case (Sert Korumalı)
  • Bağlantı soketi yada bataryalar konu olduğunda kullanılan isimleri ile Plug / Konnektör

Lipo batarya üzerindeki verileri doğru okuyabilmek için daha önceki yazımızı burayı tıklayarak okuyabilirsiniz. Lipo bataryalar hakkında genel bir bilgi sahibi olmak için bu yazımızı, nasıl şarj edileceği bilgisi için ise bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Voltaj:

Bir LiPo paketi seçerken en önemli değişken, serideki hücre sayısına göre belirlenen voltajdır. En yaygın LiPo uygulaması, eski usul 6 hücreli NiMH paketinde kullanılan voltajı en çok taklit eden 7.4V (2S) paketidir. Bununla birlikte, çılgın hızlara ulaşmaya çalışıyorsanız veya büyük ölçekli bir elektrikli araç kullanıyorsanız, 11,1 V (3S) veya üstü daha uygun olabilir. Çoğu zaman, ESC yetenekleri ve kasadaki yer ile sınırlısınız. Biraz araştırma yapın ve aracınız için voltajı düzeltmeyi seçin.

Deşarj:

Voltaj ve Kapasite, ister hız ister çalışma süresi olsun, aracın belirli yönleri üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Bu verileri anlamak daha kolaydır. Deşarj Derecesini (bundan sonra C Değeri olarak anacağım) anlamak biraz daha zordur ve LiPo pillerin en abartılı ve yanlış anlaşılan yönlerinden biridir.

C Derecelendirmesi, LiPo pilinize zarar vermeden çekebileceğiniz maksimum akımı – amper olarak ölçülür – söyleyen bir güvenlik göstergesidir. Maksimum akım çekişini hesaplamak için kapasiteyi (mAh) de bilmeniz gerektiğinden C Derecelendirmesi tek başına biraz yanıltıcı olabilir. Formül aşağıdaki gibidir:

Maksimum Akım Çekişi = Kapasite x C Derecesi

Drone için LiPo Batarya Seçimi

Profesyoneller, daha uzun uçuş süresi sağlayabileceği için en yüksek kapasiteli bir pil satın alınması gerektiğini önermektedir. Ancak dronunuz için yeni bir pil seçimi yaparken her zaman cihazınızın özelliklerine göre doğru bir boyut seçmeyi tercih edin. Ağırlığı dronunuzun kaldıramayacağı seviyeyi geçmemelidir. Doğru özellikleri ve standart tasarımı sağlayan güvenilir bir üretici seçin.

Rc Kumandalı Model için LiPo Batarya Seçimi

Rc modellerde batarya seçiminizi aracınızın ebatı ve üzerinde bulunan ESC’nin ihtiyaçları belirler. ESC belirli bir aralıkta LiPo batarya desteği sunacaktır, örneğin 3-4 S. Bu durumda kullanabileceğiniz bataryalar iki adet Paralel bağlı 2S batarya, 1 adet 3S batarya yada 4S bataryadır. Yani 6S bir ESC’ye iki adet 3S veya 1 adet 6S bağlayabilirsiniz. Uçak Heli yada drone gibi modellerde ağırlık ve ebat büyük önem kazanacaktır, Mah değeri olabildiğince yüksek ve ağırlığı düşük bataryalar tercih etmeye çalışmalısınız.

Robotikte LiPo Batarya Tercihi

Robotik uygulamalarda lipo bataryalar, özel üretilebilir ebatları ile istenildikleri gibi şekillendirilebilme yetenekleri ile ön plana çıkarlar. Bir diğer avantajları ise yüksek voltaj ve deşarj akımı sağlayabilmeleridir. Özellikle seperatif modüllerde eğer şarj imkanıda sağlanılıyorsa verimli kullanılırlar. Özellikle uzaktan kumandalı sistemlerde alıcılar,iletişim modüller ve servolara güç sağlama amacıyla yoğun tercih edilirler.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x