HABERLER

LiPo Pil Nedir? LiPo Bataryalar ne için Kullanılır?

3.1kviews

Lityum polimer batarya

Lityum polimer pil veya daha doğrusu lityum iyon polimer pil (LiPo, LIP, Li-poly, lithium-poly vd. olarak kısaltılır), sıvı elektrolit yerine polimer elektrolit kullanan, lityum iyon teknolojisinin şarj edilebilir pilidir. Yüksek iletkenliğe sahip yarı katı (jel) polimerler bu elektroliti oluşturur. Bu piller, diğer lityum pil türlerinden daha yüksek özgül enerji sağlar ve mobil cihazlar, radyo kontrollü uçaklar ve bazı elektrikli araçlar gibi ağırlığın kritik bir özellik olduğu uygulamalarda kullanılır.

LiPo Çalışma prensibi

Tıpkı diğer lityum-iyon hücrelerde olduğu gibi, LiPo’lar, sıvı elektrolitin iletken bir ortam sağlamasıyla, bir pozitif elektrot materyalinden ve bir negatif elektrot materyalinden lityum iyonlarının interkalasyonu ve de-interkalasyonu ilkesi üzerinde çalışır. Elektrotların doğrudan birbirine temas etmesini önlemek için, elektrot parçacıklarının bir taraftan diğerine göç etmesine izin vermeyen sadece iyonlara izin veren mikro gözenekli bir ayırıcı vardır.

LiPo Pil Kullanım Alanları

LiPo hücreleri, üreticilere ikna edici avantajlar sağlar. Hemen hemen istenilen her şekle sahip pilleri kolayca üretebilirler. Örneğin mobil cihazların ve notebook bilgisayarların alan ve ağırlık gereksinimleri karşılanabilmektedir. Ayrıca, ayda yaklaşık %5 gibi düşük bir kendi kendine deşarj oranına sahiptirler.

Akü Takviye Cihazı olarak LiPo Kullanımı

Bir araç motorunu çalıştırmak için kullanılan akü tipik olarak 12V veya 24V’dur, bu nedenle taşınabilir bir takviye marş motoru veya akü güçlendirici, acil bir durumda diğer takviyeli marş yerine aracı çalıştırmak için seri olarak üç veya altı LiPo akü (3S1P/6S1P) kullanır. yöntemler. Kurşun asitli takviye marş motorunun fiyatı daha düşüktür ancak benzer lityum pillerden daha büyük ve ağırdırlar ve bu nedenle bu tür ürünler çoğunlukla LiPo pillere veya bazen lityum demir fosfat pillere geçmiştir.

Lityum ve LiPo piller arasındaki fark nedir?

Lityum-polimer ve lityum-iyon piller arasındaki en temel fark, negatif ve pozitif elektrotlardaki biyokimyasal elektrolittir. Lityum iyon pil sıvı elektrolit kullanırken, lityum polimer pil kuru, katı, jel benzeri bir elektrolit kullanır.

LiPo’lar lityumdan daha mı iyi?

Lityum-iyon piller genellikle lityum-polimer pillerden daha uzun süre dayanır. Ortalama bir lityum iyon pil iki ila üç yıl dayanabilirken, lityum polimer pillerin ömrü çok daha kısadır. Bunun nedeni, jel bazlı elektrolitin Li-Po pillerde sertleşmeye başlamasıdır.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x