Lazer ve LiDAR aynı şey midir? Bu, birçok insanın kafasını karıştıran bir sorudur ve insanların çoğu ikisinin de aynı olduğuna inanır. LIDAR ise bir teknik veya süreçtir, oysa lazer bir cihazdır. Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat (AEC) endüstrisinde, LiDAR teknolojisi, binaları taramak ve bunları inşa edilmiş 3D BIM modellerine dönüştürmek için binalarda bir 3D arayıcı olarak kullanılır.
Lazer Teknolojisi
“Lazer”, “uyarılmış radyasyon emisyonu ile ışık amplifikasyonu” anlamına gelir ve ışığı üretmek veya yükseltmek için bu kavram üzerinde çalışan cihazları ifade eder. Günlük olarak kullandığımız ürünlerin çoğu büyük ölçüde lazerlere dayanmaktadır. Blu-Ray ve DVD oynatıcılarda disklerden veri okumak için lazer teknolojisi kullanılır. Barkod tarayıcılar, lazerleri kullanarak verileri işler. Lasik göz ameliyatı gibi cerrahi tedaviler için lazer kullanımı da yaygındır. Kesme, oyma, delme ve işaretleme, lazerlerin genel kullanım alanlarıdır.
LiDAR Teknolojisi
“Işık algılama ve menzil belirleme”, bazen “tarama” veya “3D tarama” olarak da anılan LiDAR olarak kısaltılır. Bir LiDAR sistemi, haritalama için saniyede 1 milyon darbeye kadar ateşleyebilir. Doğrudan tarayıcıya geri yansıtılacak ışığın ölçüsü alınır. Ardından ışık hızı kullanılarak iki nokta arasındaki mesafe belirlenir. Sonuç olarak, ölçülen yerlerin dijital tasviri, tüm çevreyi değerlendirir ve yenileme veya yeni inşaat için planlar geliştirir.
Bir mesafe bulucu, atmosferin organizasyonunu ve yapısını ölçmeyi kolaylaştırmak için delici lazer darbeleri kullanır, lazer ise tek renkli, algılanabilir bir ışık huzmesi üreten bir teknolojidir. Bu, ikisi arasında önemli bir ayrımdır.
Lazer ve LiDAR arasındaki fark nedir?
- Lazer, tek renkli anlaşılır bir ışık demeti üreten bir cihazdır.
- LIDAR, nüfuz eden lazer ışık darbeleri kullanarak ortamın düzenini ve yapısını ölçer.
Lazer bir cihazdır | LiDAR bir teknolojidir |
Lazer LiDAR kullanmaz | LiDAR, Lazer ışını kullanır |
LiDAR Süreci: nasıl çalışır?
LiDAR sensörü binaya darbeli ışık dalgaları yayar.
Bu darbeler binadan seker ve sensöre geri döner.
LiDAR sensörü, gönderildikten sonra her bir darbenin sensöre geri dönmesinin ne kadar sürdüğünü ölçerek her bir darbenin kat ettiği mesafeyi hesaplar.