Bilinmesi GerekenlerEĞİTİMLERRC ARABALAR

Ekstra Hızlı RC Arabalar

3.6kviews

Radyo kontrollü araçlar, kutudan çıkarır çıkarmaz saatlerce sürülesi bir zevk sağlayabilir, ancak hızları genellikle arzulananın altında kalabilir. Neyse ki, hepsini daha da heyecanlı hale getirmek, birkaç küçük ince ayara bakar. Otomobille birlikte gelen standart akü yerine güçlü bir lityum iyon akü kurarak, tekerleklerin voltajını artırabilir ve aracı bir roket gibi gönderebilirsiniz. Tek tek motor dişlilerinin kapatılması, lastiklerin yükseltilmesi ve şasiden aşırı ağırlık kaldırılması gibi diğer değişiklikler de RC aracınızın hızını ve hızını ciddi şekilde etkileyebilir.

Yöntem 1 : Motor Değişimi

1.a  Yüksek performanslı fırçasız bir motora yatırım yapın.

Fırçasız motorlar, çoğu tüketici sınıfı RC otomobili ile birlikte gelen standart fırçalı motorlardan daha az sayıda tur için derecelendirilmiştir. Bu, daha hızlı ve daha verimli çalışmalarını sağlar. RC araç ve aksesuarlarının satıldığı fırçasız motor sistemleri için alışveriş yapabilirsiniz. 

  • Bölgenizde bir RC mağazası yoksa, çevrimiçi özel tedarikçilere göz atın.
  • Fırçasız motorlar ayrıca “motor hız sabiti” (Kv) olarak da değerlendirilebilir – sayı ne kadar yüksek olursa, motor o kadar güçlüdür. 
1.b RC arabanın gövdesini açın.
Arabanın alt tarafını kaplayan plakadaki vidaları gevşetin, ardından plakayı çıkarın ve bir kenara koyun. Artık arabanın iç çalışmalarına erişebileceksiniz.
  • Vidaları yakındaki bir kaba veya küçük bir torbaya koyun, böylece kaybetmezsiniz.
  • Üst seviye modeller genellikle otomobilin her bir mekanik parçasını görmenize izin veren açık tasarımlara sahiptir. Bu tür bir otomobilde, sadece motor bölmesini saran küçük dişli kapağını çıkarmanız gerekebilir. 
1.c Motoru bulun.

Çoğu yeni RC otomobilinde, motor şasinin arkasındaki silindirik bir ünitedir. Aracı kontrol etmek için kullanılan elektronik hız kontrol (ESC) ünitesine bir dizi renkli kabloyla bağlanır. 

  • Aracın iç düzenini yakından inceleyin, böylece her bir bileşeni doğru sırayla tekrar monte edebilirsiniz.
  • Bazı ucuz modellerde, biri ön tekerleği sola ve sağa çeviren ve arkada gerçekte araca güç veren daha büyük bir motor olmak üzere iki ayrı motor bulunur. Bu tip motorların değiştirilmeleri amaçlanmamıştır ve değiştirilemezler.
1.d Motoru rakordan ayırın.

 Motordan çalışan renkli tellerin uçlarındaki konnektörleri serbest bırakmak için sıkıştırın. Konnektörleri dikkatlice dışarı çekin, ardından tüm motor ünitesini tek parça halinde çıkarın. [5]

  • Şimdilik eski motora tutun. Yenisiyle ilgili bir sorun olması durumunda yedek olarak kullanabilirsiniz.
1.e Yeni motoru yerleştirin.

 Yükseltilmiş motoru eski birimin olduğu yuvaya yerleştirin, tüm kabloların ve konektörlerin doğru şekilde hizalanıp hizalandığını iki kez kontrol edin. Konektörleri, tık sesi duyuncaya kadar bağlantı noktalarına kaydırın.

  • Güç kabloları renk uyumludur, bu nedenle her konektörü bağlantı noktasında gösterilen renkle eşleştirdiğinizden emin olun.
  • Çalıştırdığınız modelde daha karmaşık kontroller için çift motor bulunuyorsa, her ikisini de değiştirdiğinizden emin olun, böylece eşit miktarda tork elde ederler.

2. Daha Güçlü Bir Batarya Takma

2.a  Vites oranını değiştirin.

 Arabanın gövdesinde birbirine kenetlenmiş iki dairesel dişli, küçük metal pinyon ve daha büyük plastik mahmuz bulunur. Her iki dişlisi de serbest bırakın ve değiştirilmelerine yer açmak için onları yerlerinden çıkarın. Hız sizin hedefiniz olduğundan, daha büyük bir pinyon (daha fazla sayıda diş ile) ve biraz daha az mahmuz (daha az sayıda diş ile) kullanarak en iyi sonuçları elde edersiniz. 

  • Arabanızın ivmesini, hızını maksimuma çıkarmaktan daha fazla yoğunlaştırmaya odaklandıysanız, daha küçük bir pinyon ve daha büyük bir mahmuz deneyin. Biraz hızdan ödün vereceksiniz, ancak daha hassas viraj alma ve daha soğuk çalışma sıcaklıkları ile telafi edersiniz.
  • Viteslerin boyutunu değiştirmek, aracınızı daha hızlı çalıştırmanın en basit ve en ucuz yollarından biridir.
2.b Motorunuzun ekstra gücü kullanabildiğinden emin olun. 

Yüksek çıkışlı pillerle çalışmak söz konusu olduğunda, küçük bir destek uzun bir yol kat ediyor. Küçükten başlayın – arabanızda tek hücreli bir pil varsa, 2 hücreli veya 3 hücreli bir yere gidin. Ardından, voltajı oradan, motorunuzun atlamayı kaldırabilmesi koşuluyla, artan şekilde artırabilirsiniz. 

  • Bir seanstan sonra aracınız alışılmadık derecede sıcak hissediyorsa, yükseltilmiş akünün motorun üzerinde çok fazla zorlanması olduğu anlamına gelebilir. Bu durumda, sadece bir boyuttan aşağı hareket etmek en güvenli yoldur çünkü zaten ekstra gücü kullanabilmeniz mümkün olmaz.
  • Aracınız için çok güçlü bir akünün kullanılması, motorda veya ESC’de kalıcı hasara neden olabilir. 
2.c Mevcut pili çıkarın.

 Renkli tellerin ucundaki konektörleri sıkıştırın ve bunları bağlantı noktalarından dışarı kaydırın. Pili çıkarın ve bir kenara koyun. Yedek güç kaynağı olarak depoya koyabilir veya üstün paketler için araç kitinizde yer açmak için çıkarabilirsiniz.

  • Eski pilinizi tutmaya karar verirseniz, yenisiyle birlikte önce ve sonra bir deneme çalışması yapın. Daha zarif, daha yüksek çıkışlı bataryanın ürettiği farktan şaşıracaksınız.
  • Eski pillerinizi atma zamanı geldiğinde uygun atık bertarafına veya geri dönüşüm sitesine götürdüğünüzden emin olun. Asla şarj edilebilir pilleri çöpe atmayın. 
2.d Yeni pili bölmeye yerleştirin.

Aküyü dikkatlice yerleştirin ve kabloları renge göre ayarlayın. Konektörleri tık sesi gelinceye kadar bağlantı noktalarına kaydırın. Modelinizde bir tane varsa, akü kapağını değiştirin, ardından aracı açıp sıkın.

  • Paketin içinde gevşek bağlantılar veya gereksiz hareket olmadığından emin olmak için pilin uygunluğunu test edin.
2.e Bataryanızı düzenli olarak şarj edin. 

Yeni pilinizdeki hücreleri en iyi performansta tutabilmek için yenilemek konusunda sistematik olmak önemlidir. Her birkaç saatlik kullanımdan sonra, pil takımını özel bir şarj ünitesine takın ve bir miktar enerji verin. Pilleri, daha düşük sıcaklıklara maruz kaldıktan veya bir süre boyunca depoda bulunduktan sonra şarj etmek de iyi bir fikirdir.

  • Bir antrenman seansı veya yarış için çıkarmadan önce RC arabanızın aküsünün tamamen dolu olduğundan emin olun. 
  • Mümkünse, bir veya iki ilave pil alın böylece her zaman elinizde yedek bulundurun.

3. Diğer İnce Ayarları Yapın

3.a Vites oranını değiştirin.

 Arabanın gövdesinde birbirine kenetlenmiş iki dairesel dişli, küçük metal pinyon ve daha büyük plastik mahmuz bulunur. Her iki dişlisi de serbest bırakın ve değiştirilmelerine yer açmak için onları yerlerinden çıkarın. Hız sizin hedefiniz olduğundan, daha büyük bir pinyon (daha fazla sayıda diş ile) ve biraz daha az mahmuz (daha az sayıda diş ile) kullanarak en iyi sonuçları elde edersiniz. 

  • Arabanızın ivmesini, hızını maksimuma çıkarmaktan daha fazla yoğunlaştırmaya odaklandıysanız, daha küçük bir pinyon ve daha büyük bir mahmuz ile gidin. Biraz hızdan ödün vereceksiniz, ancak daha hassas viraj alma ve daha soğuk çalışma sıcaklıkları ile telafi edersiniz.
  • Viteslerin boyutunu değiştirmek, aracınızı daha hızlı çalıştırmanın en basit ve en ucuz yollarından biridir.
3.b Ucuz burçları bilyalı rulmanlar ile değiştirin.

 Tekerlekleri yerinde tutan cıvataları sökün ve tekerlekleri akslardan kaydırın. Yıkayıcıları aksların uçlarından çıkarın, ardından tahrik şaftı etrafındaki muhafazayı açmak ve burçların içine sokmak için bir Phillip tornavida kullanın. Dört adet yüksek kaliteli bilyalı yatak yerleştirin ve tahrik milini ve aksı tekrar takın. 

  • Tüketici sınıfı RC otomobillerin çoğu, tekerleği aks üzerinde döndüren ucuz pirinç burçlarla donatılmıştır. Bu burçlar yüksek performans için tasarlanmamıştır ve aracınızı önemli ölçüde yavaşlatabilir. 
  • Bilyalı rulmanlar, burçlardan daha serbest şekilde dönebilir. Bu, motor gerginliğini azaltabilecek ve akü ömrünü artırabilecek sürtünmeyi ortadan kaldırır.
3. c Tekerlekleri değiştir.

 Tekerlekleri çıkarırken, yeni ve geliştirilmiş bir set için onları takas etmeyi düşünün. Tercih ettiğiniz yarış tarzınıza uygun lastik sırtı olan tekerlekleri seçin. Bu şekilde, en zorlu koşullarda tutulacaklarından ve aracınızın diğer değişikliklerinde sunulan hızın en iyi şekilde kullanıldığından emin olabilirsiniz. 

  • Dolu çiviler çamur ve rutubetli ot gibi düz olmayan yüzeylerde daha fazla çekiş sağlar. 
  • Mini pimler halı, çim ve diğer düz olmayan zeminlerde iyi performans gösterir.
  • Kel, kaygan basamaklar ve daha yumuşak lastik tipleri, asfalt yol gibi sert ve pürüzsüz yollar için en iyi seçimdir.
  • Her yönüyle iyi bir sırt arıyorsanız, mini çivileri deneyin. Hız, kavrama ve manevra kabiliyeti arasında bir denge kurarlar.
3.d Fazla kiloyu alın.

 RC arabanızın stok çerçevesini alüminyum veya grafit gibi hafif bir alternatifle değiştirmeyi düşünün. Bu malzemeler tekerlekler üzerindeki basıncı azaltacaktır, bu da aracı yoğun plastik ve ağır metal parçaları kadar yavaşlatmayacak. Aracınızın ne kadar hafif olduğunu, yön değiştirirken ne kadar az çekiş yapacağınızı unutmayın.

  • Döner bir aletle ustaysanız, pil yuvasının etrafındaki hacimli alan veya hız kontrol tepsisi gibi, gövdenin ve çevresindeki gövdenin gereksiz plastik kısımlarını kesmek için kullanın. 
  • Yükün çoğunluğunu arabanın ön tarafından kesmek, daha aerodinamik olmasına da yardımcı olabilir (ve aynı zamanda yüksek hızda dururken devrilmesinin daha az olası olmasını da sağlar).
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x