EĞİTİMLERGÜVENLİ UÇUŞ

Drone Yasaları ve Yönetmelikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

1.4kviews

Drone Yasaları ve Yönetmelikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sorumlu yeni drone kullanıcılarının sorduğu sorulardan biri “Drone’unumu nerede, nasıl ve ne zaman uçurmam yasaldır?” sorusudur. Yerel drone yasalarını ve düzenlemelerini anlamak, profesyonel İHA pilotları için çok önemlidir. Kullanıcılar devletin İHA kullanımıyla ilgili koyduğu kuralları takip ederek hem drone’larını hem kendilerini hem de başka insanları koruyabilirler. Böyle yapmak hem başka kullanıcılara iyi örnek olur hem de başka insanların gözünde drone’lar hakkında iyi bir izlenim bırakır. Drone yasaları ülkeden ülkeye değişir bu yüzden yaşadığınız yere özel düzenlemeleri öğrenmeniz gerekir. İşte güvenli ve yasal bir şekilde uçuş yaptığınızdan emin olmak için yapmanız gerekenler.

 

Drone’unuzu Kayda Geçirin (Gerekliyse)

Bazı ülkelerde uçuş yapmadan önce kullanıcıların drone’larını kayda geçirmesi gerekir. Kaydettirme işlemi drone’unuzu kaybettiğinizde kolayca yerini tespit edebilmenizi sağlar. Kurallara uygun uçuş yapmayanların da tespit edilip sorumlu tutulabilmesini kolaylaştırır. Bir hesap açtırdıktan sonra drone’unuzun bir yerine işaretlenmesi gereken bir kod alacaksınız. Bu kodu drone’un çalışmasını engellemeyecek bir yerine etiketleyin.

 

Profesyonel Uçuş Yapıyorsanız Sertifika Alın

Eğer hava görüntüleri çeken bir film yapımcısı veya profesyonel fotoğrafçıysanız, uçuş yapmadan önce gerekli sertifikaları edindiğinizden emin olun.

 

Görüş Alanınızın İçinde  Uçuş Yapın

Çoğu acemi drone kullanıcısının sorduğu sorulardan bir diğeri ise “Drone’umu ne kadar uzağa uçurabilirim?” sorusudur. “Drone’umu güvenli bir şekilde ne kadar uzağa uçurabilirim?” asıl sormaları gereken sorudur. Mavic Pro ve Phantom 4 Pro gibi DJI drone’ları 7 km uzağa uçabilir ve genelde görüş alanı da 7 km’dir. Drone’unuzu sürekli izlemek kazaları önlemenin en iyi yoludur.

 

Havaalanları Gibi Hassas Yerlerde Uçuş Yapmayın

Özel izniniz yoksa ticari uçakların uçtuğu yerlerde uçuş yapmayın. Bu bölgelerde uçuş yapmak ciddi güvenlik riski oluşturduğundan DJI’ın GEO Sistemi havaalanları etrafında Yasaklı Bölge sistemi uygulayarak özel izin alınmadığı taktirde uçuşu engeller. Eğer havaalanında uçuş izniniz varsa onay almak için flysafe@dji.com adresine e-posta yollayın. Ayrıca stadyum, askeri üs, hapishane ve enerji santralleri gibi hassas bölgelerde de uçuş yapmaktan kaçının.

 

Güvenli Bir Yükseklikte Uçuş Yapın

DJI drone’ları, kullanıcılar olabilecek kazalardan kendilerinin sorumlu tutulacağına dair bir anlaşmayı kabul ettikten sonra 500 metreye kadar yükseğe çıkabilirler. Büyük hava araçlarıyla etkileşime geçmemeniz için uçuş yüksekliğini 120 metrenin altında tutmanız tavsiye edilir.

 

Bilmeniz Gereken Başka Bir Şey Var Mı?

Elbette ki var. Bu liste evrensel değil. Önceden bahsettiğimiz gibi yerel bölgenizin drone kurallarını bilmeniz gerekir. Bu listede bahsettiklerimiz sadece genel kuralların bazılarıdır. İyi bir örnek olun ve yerel drone yasalarınıza uyun.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x