EĞİTİMLERGÜVENLİ UÇUŞÜRÜN KULLANIMI VE BAKIMI

Drone kullanırken kaza yapmamak için 15 adım !

4.2kviews

Drone Kullanırken Kaza Yapmamanız İçin Bilmeniz Gereken 15 Şey

Havadan fotoğraf ve video çekerken güvenli uçmak, sınırlarınızı bilmek ve drone’unuzun nasıl çalıştığını öğrenmek önemlidir.

1.Uçuş yapmadan önce DJI GO simulatöründe pratik yapın! Kontrollere alışın ve drone’un hangi yöne baktığına dikkat edin.Eğer drone size dönükse sola yöneltmeye çalıştığınızda drone sağa gider.Bu yüzden drone’u, burnu size bakmayacak şekilde kullanmanız daha iyi bir fikirdir.

2.Kullanım kılavuzunu iki defa okuyun!

3.Başlangıçta 30-40 metreden yukarıya uçmayın ve kontrollere alışın.Kamerayla ve fotoğraf çekmeyle uğraşmayın.Drone’u kontrol etmeyi öğrenirken en önemli şey kamerayı görmezden gelmektir.

4.Return-to-Home (Eve Dönüş) sistemiyle alıştırma yapın.Kullanım kılavuzunda bu sistemin nasıl çalıştığıyla ilgili bölümü okuyun, H butonuna uzun basın ve nasıl çalıştığını kendiniz görün.Bu fonksiyonun çalışması için kalkıştan önce GPS sinyaline ihtiyacınız olduğunu anlayın ve haritanızda yeşil bir H arayın.

5.DJI GO uygulamasından Return-to-Home (Eve Dönüş) yüksekliğini, drone geri dönerken ağaçlara veya binalara çarpmaması için 100 metrenin üzerine ayarlayın.Maksimum menzili ve yüksekliği, izin verilen değerlerin altında bir değere ayarlayın.

6.Uçuş sırasında güç hatlarına, kablolara ve ağaç dallarına dikkat edin.Engelden kaçınma sistemi ince nesneleri tespit edemez o yüzden bu nesnelerden kendiniz kaçınmanız gerekir.Özellikle ilk uçuşlarınızda siz akıllı telefonun ekranına odaklanırken drone’a göz kulak olabilecek bir arkadaşınızdan yardım almanız iyi bir fikirdir.

7.Kalkış yapacağınız zaman, automatic take off (otomatik kalkış) fonksiyonunu kullanarak drone’un 1m yükseklikte 30 saniye kadar hover yapmasına izin verin.Bu bataryanın ısınmasını ve eğer bataryada sorun varsa farketmenizi sağlar.1 metreden kaza yapmak 100 metreden kaza yapmaktan iyidir.

8.Kışın dışarıda sıcaklık 10° Celcius’un altına düştüğü zaman rotorları açın ve bataryayı 25° C’nin üstüne çıkana kadar çalıştırın.Batarya sıcaklığını DJI GO uygulamasından kontrol edebilirsiniz.

9.Geri uçuş yapmayın yada yapmaktan mümkün olduğunca kaçının.P4P’in arka sensörleri bile ağaç dalları ve tellerden kaçınamayacaktır.

10.Engel sensörlerine çok güvenmeyin.Bazı durumlarda çok kullanışlı olsalar da herşeyi tespit edemezler ve düşük ışıkta çalışmazlar.

11.Güçlü bozulumlu alanlarda uçmayın (örneğin büyük metal objelerin yakınında)  ve yüksek voltaj güç hatları altında kalkış yapmayın.

12.İki kontrol çubuğunu aynı anda alt iç yada dış köşelere çekmeyin.Bu bir acil durum fonksiyonudur ve bir saniyeden fazla tutulduğunda motorları durdurur.Bu çubuk kombinasyonunu sadece kaza yapacağınız an kullanın.Bu kombinasyon Combination Stick Command (CSC) olarak bilinir ve Phantom 3 ve Phantom 4 drone’larının eski yazılım versiyonlarında çalışır.Yeni yazılımlar ve ürünler acil durum kombinasyonunu değiştirdiler.Drone’unuzun kullanma kılavuzundaki acil durum motor durdurma bölümünü okuyun.

13.Rüzgarlı havalarda uçuş yapmaktan kaçının.Her küçük drone rüzgarda denge kurmakta zorluk çeker ve DJI drone’ları eve dönüş süresini hesaplarken rüzgar hızını hesaba katmazlar.Eğer çok uzaktaysanız, güçlü rüzgarlar yüzünden ev noktasına zamanında dönemeyebilirsiniz.

14.Bazı kuş türleri drone’lardan rahatsız olurlar.Bazıları bölgelerini korumak için drone’lara saldırırlar bile.Youtube’da martıların ve yırtıcı kuşların drone’lara saldırdıkları birçok video mevcut.Bu yüzden kuş sürülerinin yakınında uçmayın ve elinizden geldiğince rahatsız etmemeye çalışın.

15.Ticari havacılıkta olduğu gibi, drone’lar için de kalkışlar ve inişler uçuşun en riskli aşamalarıdır.Özellikle iniş yaparken, iniş noktanızın engelsiz ve düz olduğundan emin olun.Rüzgarın ne tarafa doğru estiğine dikkat edin ve drone’un da o tarafa doğru sapabileceğini hesaba katın.Kuma veya su birikintilerine iniş yapmaya çalışmayın.Elinizle yakalamanız mümkündür ancak yeni kullanıcılar için  biraz risklidir.Elle yakalamaya çalışmadan önce Youtube’da bunun nasıl yapılacağını gösteren videoları izleyin.

Bunlar elbette usta bir drone pilotu olmanız için bilmeniz gereken herşey olmasa da oldukça iyi bir başlangıçtır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x