BataryalarBilinmesi GerekenlerEĞİTİMLER

Bataryalar ve Değerleri ?

6.8kviews

Lityum Polimer piller (bundan böyle “LiPo” piller olarak anılacaktır), şimdi birçok tüketici elektroniği cihazında kullanılan bir tür pildir. Radyo kontrol endüstrisinde son birkaç yıldır popülerlik kazanıyorlar ve şimdi uzun çalışma süreleri ve yüksek güç arayanlar için en popüler seçim. LiPo piller çok çeşitli avantajlar sunar, ancak her kullanıcı, avantajların sakıncaları aştığına karar vermelidir. Giderek daha fazla insan için yapıyorlar. Benim düşünceme göre, LiPo pillerden korkacak bir şey yok, kurallara uyduğunuz ve pillere hak ettikleri şekilde davrandığınız sürece.

İlk önce LiPo pilleri ile Nikel-Kadmiyum ve Nikel-Metal Hidrit meslektaşları arasındaki farklardan bahsedelim.

LiPo Piller

Artıları

  • Çok daha hafif ağırlık ve hemen hemen her boyutta veya şekilde yapılabilir.

  • Çok daha yüksek kapasiteler, daha fazla güç tutmalarına izin verir.

  • Çok daha yüksek deşarj oranları, daha fazla yumruk atmaları anlamına geliyor.

Eksileri

  • Çok daha kısa ömür; LiPo ortalama sadece 150-250 devir.

  • Pilin delinmesi halinde hassas kimya yangına neden olabilir.

  • Şarj, boşaltma ve depolama için özel dikkat gerekir.


NiMH Piller

Artıları

  • LiPo’ dan daha uzun ömür, genellikle 1000 döngü aralığında

  • Çok daha az hassas ve genellikle yangın riski oluşturmaz

  • Basit şarj cihazları ve rutin kullanım için gerekli.

Eksileri

  • Çok daha ağır ve boyut olarak sınırlı.

  • Daha düşük ortalama kapasite ve genel olarak daha az verimli.

  • Düşük deşarj oranları; muazzam yumrukları yok.

    Tüm sayılar ne anlama geliyor?

    Herhangi bir pili tanımlama yöntemimiz bir derecelendirme sistemidir. Bu, bir akünün özelliklerini karşılaştırmamıza ve eldeki ihtiyaç için hangi akünün uygun olduğunu belirlememize yardımcı olur. LiPo pil ile ilgili bilmeniz gereken üç ana derecelendirme vardır.

Gerilim / Hücre Sayımı

Bir LiPo hücresi, 3.7V nominal gerilime sahiptir. Yukarıdaki 7.4V batarya için, seri olarak iki hücre olduğu anlamına gelir (bu gerilimin bir araya geldiği anlamına gelir). Bu bazen insanların bir “2S” pil takımı hakkında konuştuğunu duyacağınızın nedenidir – bu , S eries de 2 hücre olduğu anlamına gelir . Böylece, iki hücreli (2S) bir paket 7.4V, üç hücreli (3S) bir paket 11.1V vb.

Nominal Gerilim Hakkında

Bunun yanlış bir bilgi olduğunu düşündüm (yanlışlıkla), ancak konuyla ilgili bir sürü e-postadan sonra, nominal voltajın ne olduğunu açıklığa kavuşturmam gerektiği açıktı.

Nominal voltaj bir pil takımının varsayılan voltajdır. Bu, pil endüstrisinin pilleri tartışmaya ve karşılaştırmaya karar vermesinin nedenidir. Bununla birlikte, hücrenin tam şarj voltajı değildir. LiPo piller 4.2V / hücreye ulaştığında tam olarak şarj olur ve daha sonra detaylı olarak tartışacağımız gibi minimum güvenli şarjı 3.0v / hücrelidir. 

LiPo pillerin ilk günlerinde, “2S2P” olarak tanımlanan bir pil takımı görmüş olabilirsiniz. Bu, bataryada aslında dört hücre olduğu anlamına geliyordu; iki hücre seri olarak bağlandı ve ikisi ilk iki bataryaya paralel bağlandı (paralel olarak kapasiteler bir araya getirildi). Bu terminoloji günümüzde pek kullanılmamaktadır; modern teknoloji, tek tek hücrelerin yalnızca birkaç yıl önce alabileceğinden çok daha fazla enerji tutmalarını sağlar. Öyle olsa bile, birkaç yıl içinde bir şeyle karşılaşmanız durumunda, eski terimleri bilmek kullanışlı olabilir.

Bir akü grubunun voltajı, esas olarak aracınızın ne kadar hızlı gideceğini belirleyecektir. Voltaj elektrik motorunun RPM’sini doğrudan etkiler (fırçasız motorlar ‘Volt başına RPM’ anlamına gelen kV cinsinden). Bu nedenle, 3.500kV dereceli fırçasız bir motora sahipseniz, o motor uyguladığınız her volt için 3.500 RPM dönecektir. 2S LiPo bataryada, bu motor 25.900 dev / dak civarında döner. 3S’de, 38,850 devir / dakika hızla dönecek. Böylece ne kadar voltajınız olursa, o kadar hızlı gidersiniz.

Kapasite

Bir bataryanın kapasitesi temel olarak bataryanın ne kadar güç tutabileceğinin bir ölçüsüdür. Yakıt deponuzun büyüklüğü olarak düşünün. Buradaki ölçü birimi miliamp saattir (mAh). Bu, bir saat içinde boşalması için bataryaya ne kadar boşaltma yapılabileceğini söylüyor. Genellikle bir motor sisteminin drenajını amper (A) cinsinden tartıştığımızdan, dönüşüm:

1000 mAh = 1 Amp Saat (1Ah)

Bataryanın kapasitesinin yakıt deposu gibi olduğunu söyledim – bu da kapasitenin şarj olmak için ne kadar süre gidebileceğini belirlediği anlamına geliyor. Sayı ne kadar yüksek olursa, çalışma süresi o kadar uzun olur. Uçaklar ve helikopterler gerçekten standart bir kapasiteye sahip değiller, çünkü birçok farklı boyuttalar, ancak R / C otomobilleri ve kamyonları için ortalama 5000mAh – mağazada en popüler bataryamız. Ancak daha büyük kapasitelere sahip piller yapan şirketler var. Traxxas bile 12000mAh bitti! Bu çok büyük, ama aynı zamanda büyük kapasitelerin dezavantajı var. Kapasite arttıkça, pilin fiziksel boyutu ve ağırlığı da artar. Diğer bir husus, motorda ısı birikmesi ve bu kadar uzun bir süre boyunca hız kontrolüdür. Düzenli olarak kontrol edilmediği sürece, bir motoru kolayca çalıştırmadan yakabilirsiniz. t Soğutması için yeterli zaman verilir ve çoğu kişi motor sıcaklıklarını kontrol etmek için koşu sırasında durmaz. Büyük kapasiteli bir batarya alırken bunu aklınızda bulundurun.

Boşalma Değerlendirme (“C” Değerlendirme)

Gerilim ve Kapasite, ister hız ister çalışma süresi olsun, aracın belirli yönlerini doğrudan etkiledi. Bu onların anlaşılmasını kolaylaştırır. Deşarj Derecesi (bundan böyle C Derecesi olarak bahsedeceğim) anlaşılması biraz daha zor ve bu da LiPo pillerin en aşırı ve yanlış anlaşılmış yönleri olmasına yol açtı.

C Değerlendirme sadece pilin güvenli bir şekilde ve pilin zarar görmeden ne kadar hızlı boşalabileceğinin bir ölçüsüdür . Bunu karmaşıklaştıran şeylerden biri, tek başına bir sayı olmaması; en sonunda güvenli amper çekişini bulmak için pilin kapasitesini de bilmenizi gerektirir (C Reytinginde “C” aslında C kabiliyetini ifade eder). Kapasiteyi öğrendikten sonra, hemen hemen bir tak-çalıştır matematik problemi. Yukarıdaki bataryayı kullanarak, maksimum güvenli sürekli amper çekişini bulma yönteminiz:

50C = 50 x Kapasite (Amper cinsinden)
Örnek bataryanın C-Derecesini hesaplama: 50 x 5 = 250A

Ortaya çıkan numara, aküye güvenle koyabileceğiniz maksimum sürekli yüktür. Bundan daha yükseğe çıkmak, en iyi ihtimalle, bataryanın normal hızda daha hızlı bir şekilde bozulmasına neden olur. En kötüsü, alevlere dönüşebilir. Böylece örnek bataryamız maksimum 250A’lık sürekli bir yükü kaldırabilir.

Günümüzde çoğu pilin iki C Sınıfı vardır: Sürekli Değerlendirme (tartışmakta olduğumuz) ve Bir Seri Çekim. Patlama derecesi aynı şekilde çalışır, ancak sürekli değil, yalnızca 10 saniyelik patlamalarda uygulanabilir. Örneğin, Patlama Derecesi bir aracı hızlandırırken devreye girecekti, ancak derhal sabit bir hızla giderken. Burst Rating, neredeyse her zaman Sürekli Reyting’den daha yüksektir. Piller genellikle Seri Çekim Derecelendirmesi değil Sürekli Değerlendirme kullanılarak karşılaştırılır.

İnternette C Derecesi’nin en iyi olduğu hakkında birçok yorum var. Elinden gelenin en iyisini almak en iyisi mi? Yoksa ihtiyacınızı karşılamak için yeterli bir C Derecesi mi almalısınız? Basit bir cevap yok. Sana verebileceğim tek şey benim konuyla ilgilenmem. LiPo batarya ile bir müşteri kurduğumda, ilk önce uygulamasının alacağı maksimum akımı buldum. Nasıl çalıştığına bakalım.

Örnek müşterimizin bir Slash VXL R / C kamyonu satın aldığını varsayalım. Traxxas’a göre, bu motor maksimum sürekli 65A akım akımına ve 100A patlama gücüne sahiptir. Bunu bilerek, bir 2S 5000mAh 20C LiPo’nun yeterli olacağını ve aslında ihtiyaç duyduğumuzdan daha fazla güce sahip olacağını güvenle söyleyebilirim . Unutmayın, Velineon motorunun çekeceği 65A’yı idare etmek için fazlasıyla 100A maksimum güvenli sürekli deşarj değerine sahip. Benzer şekilde, 150A Patlama Hızı, motorun çekebileceği 100A’yı kolayca kapsar.
 

Ancak, motordaki oylamalar resmin tamamı değil. Forkliftin sürüş şekli, forkliftin kullandığı arazi, lastiklerin boyutu, forkliftin ağırlığı … bunların hepsinin akü üzerindeki son çekişe etkisi vardır. Aküdeki son çekişin maksimum çekişten daha yüksek olması çok olası. Bu yüzden o küçük ek yükü almak çok önemlidir, çünkü kamyonun asla geçmeyeceği zor bir rakamı kolayca çözemezsiniz.

Çoğu uygulama için, 20C veya 25C batarya iyi olmalıdır. Ancak ağır bir kamyon kullanıyorsanız veya yarışa hazırsanız veya 3D uçuş uygulamaları için büyük bir motorunuz varsa, muhtemelen 40C’lık bir pil takımı ile başlamanız gerekir. Ancak bunu çözmenin kolay bir yolu olmadığından, uygulamanız için hangi pil takımının uygun olduğunu belirlemelerine yardımcı olması için yerel hobi dükkanınızla konuşmanızı tavsiye ederim.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x