Bilinmesi GerekenlerEĞİTİMLERRC TuningÜRÜN KULLANIMI VE BAKIMI

RC Tuning Temel bilgiler: Süspansiyon nasıl ayarlanır?

1.3kviews

Traxxas RC Süspansiyon Ayar Kılavuzu: Bölüm 1 Kamber & Ayak

Traxxas Aracınızdan En Yüksek Performansı Nasıl Alabilirsiniz?

Traxxas Süspansiyon Ayarlama Serisine hoş geldiniz. Bu makalede ve takip edilecek serilerde, viraj alma kabiliyetini geliştirmek, çekişi artırmak, farklı arazi türleri için optimize etmek ve arabanıza veya kamyonunuza tercih ettiğiniz kullanım hissini vermek için RC modelinizde yapabileceğiniz tüm ayarlamaları açıklayacağız. Başlamak için, lastiklerin sürüş yüzeyiyle nasıl temas ettiğini kontrol eden iki kritik ayara bir göz atalım: kamber ve ayak.

RC temel bilgiler: Süspansiyon ayarı – Kamber ve Ayak

Önemli RC Tuning İpuçları

Önce Lastikler!

Pist performansı için ayar yapıyorsanız, arabanızda veya kamyonunuzda uygun lastikler olduğundan emin olun. Süspansiyon ayarı, çekişi işe koymakla ilgilidir. Modelinizin lastikleri, ayar değişikliklerinizi işe koymak için yeterli tutuş sağlamıyorsa, yaptığınız ayarlamaların çok az etkisini göreceksiniz.

Her Seferde Sadece Bir Şeyi Değiştirin

Etkili ayarlama, bilimsel deneylere çok benzer, çünkü değişkenleri kontrol etmek anahtardır. Bir ayarı yapın, test edin, performanstaki değişikliği değerlendirin, ardından yeniden ayarlayın ve faydalı bir etki görmeyi bırakana kadar tekrar test edin. Ancak o zaman bir sonraki ayara geçmelisiniz. Aynı anda birden fazla ayarlama yaparsanız, hangilerinin yardımcı olduğunu ve hangilerinin canınızı yaktığını anlayamazsınız.

Küçük Değişiklikler Yapın

Kötü yol tutuşlu bir arabanın veya kamyonun ayarlarındaki farklılıklar ve en iyi performans için iyi optimize edilmiş bir ayar, yalnızca birkaç derece ve milimetre cinsinden ölçülür, bu nedenle ayar değişiklikleriniz her zaman kademeli olmalıdır. Yarım derecelik bir kamber, iki milimetrelik sürüş yüksekliği veya tek delikli bir konum değişikliği yeterli. Arabanızı büyük darbelerle ayarlarsanız, çok azdan çok fazlaya gidebilir ve aradaki ideal ayarı kaçırabilirsiniz.

Kendinize Yeterli Test Süresi Verin

Bir değişiklik yaptıktan sonra, sonuçları beğenip beğenmediğinize karar vermeden önce on tur veya birkaç dakikalık sabit sürüş süresi koyun. İki turda idealden daha az görünen şey, değişime uyum sağladıkça, kazanan bir kurulum olduğunu gösterebilir.

Kolay Kullanım için Ayarlayın

Ters Dönmekten veya çarpmaktan daha yavaş bir şey yoktur, bu nedenle birincil hedefiniz modelinizi sürmeyi kolaylaştıran bir kurulum bulmak olmalıdır. Hatasız turlar, ne kadar “yavaş” hissedilirse hissedilsin, her zaman en hızlınız olacaktır. Sürekli olarak maksimum hızda hatasız turlar dönebildiğinizde, tur sürelerinizi kısaltmak için arabayı “rahatlatmak” için çekişi azaltan ayarları deneyebilirsiniz.

Kamber Ayarı

“Kamber” terimi, önden bakıldığında ve derece olarak ölçüldüğünde tekerleklerin sürüş yüzeyine göre açısını ifade eder. Bir tekerlek şasiye doğru eğilirse, negatif kambere sahiptir. Bir tekerlek şasiden uzağa eğilirse, pozitif kambere sahiptir. Ve tekerlek tamamen dikey ise, sıfır kambere sahiptir. Kamber açısı dinamiktir, yani süspansiyon hareketiyle değişir. Tezgahta eğimi ölçerken, kesin terim “statik bombe”dir—statik hareketsiz duruyor demektir. Ancak, genellikle basitçe “kamber” olarak adlandırılan tekerlek açısını görürsünüz.

Çoğu model, dört tekerleğin tümü için 1° veya 2° negatif kamber ile ayarlanmıştır. Pozitif kamber neredeyse hiç kullanılmaz.

Kamberin sıfıra ayarlanması mantıklı görünüyor (tekerlekler tamamen dikey), bu nedenle lastikler sürüş yüzeyi ile en fazla teması sağlıyor. Ve düz yolda sürüş için bu çok mantıklı. Kamber’in devreye girdiği dönüşlerde. Modeliniz bir dönüşe girerken, atalet şasinin dönüşün dışına doğru eğilmesine neden olarak ağırlığı dış lastiklere aktarır. Tekerlekler şasi ile birlikte eğilerek kamber açısının değişmesine neden olur. Süspansiyon geometrisi, süspansiyon hareketi boyunca sıfır kamberi koruyacak şekilde ayarlansaydı, şasi eğimi, iç tekerleklerin negatif kamber açısı geliştirmesine ve dış tekerleklerin pozitif kamber oluşturmasına neden olarak, en fazla lastik yüzeyine ihtiyaç duyduğunuz anda lastiklerin temas alanını azaltacaktı.

Şasi virajlarda eğildikçe kamber açısı değişir.

Tekerlekleri negatif kamber ile ayarlamak, viraj alırken kamber değişikliğini telafi etmeye yardımcı olur. Şasi eğildikçe dış lastiklerin negatif kamberi azalır. İdeal olarak, model maksimum viraj alma kuvveti üretirken ve maksimum çekiş gerektiğinde dış lastikler sıfır kambere sahip olacaktır. Tabii ki, her dönüş aynı derecede keskin veya aynı hızda alınmıyor, bu nedenle kamber ayarları her zaman bir uzlaşmadır. Yarışçılar, çoğu zaman virajların çoğu için ideale en yakın kamber ayarını bulmak için test eder ve ayarlar.

Tekerlekler yana yattığında lastiklerin temas yamalarının nasıl daraldığına dikkat edin.
Bir dönüşte pozitif kamber geliştirmek yerine, negatif statik kambere sahip bir lastik “ayağa kalkacak” ve sıfır kambere daha yakın kalacaktır.

Kamber Nasıl Ayarlanır

Kamber, kamber bağlantısının (veya bazı modellerde üst kol) uzunluğunu değiştirerek ayarlanır. Kamber baklası bir gerdirmedir ve onu çevirdiğiniz yöne bağlı olarak gerdirme, kamber bağlantısını kısaltmak için rot uçlarına daha derinden diş açar veya bağlantıyı uzatmak için kendisini rot uçlarından dışarı doğru açar. Gerdirme donanımlı tüm modellerde bir gerdirme anahtarı bulunur.

Kamber bağlantıları, gerdirmelerin modelin önüne doğru çevrilmesi onları uzatacak (ve tersi) şekilde yönlendirilmiştir.
Oluk, gerdirmenin sol yönlü dişlere sahip tarafını gösterir.
Telefonunuzda açı bulma uygulaması (eğim ölçer) ile kamber ölçümü yapabilirsiniz. Veya aşağıdaki kamber göstergesini yazdırın.
Göstergeyi %100 olarak yazdırın, sert bir kartona veya kartona yapıştırın ve düz kenarlı ve hobi bıçağı kullanarak kesin.
Göstergeyi, seçtiğiniz derece ayarı ile lastiği işaret edecek şekilde tekerleğe yerleştirin, ardından kamber bağlantısını gösterge, lastikle aynı hizaya gelene kadar ayarlayın.

Kamber Kazancı

Süspansiyonun dış lastiklerin temas alanını koruma yeteneğini daha da artırmak için iyi tasarlanmış bir süspansiyon sistemi, süspansiyon sıkıştırılırken kamber kazancı üretecektir. Terimden de anlaşılacağı gibi, süspansiyon hareket aralığı boyunca hareket ettikçe tekerlekler daha fazla kamber açısı kazanır.

Bu süspansiyon, tam sıkıştırmada 8° kamber kazanır.

Kamber bağlantısı için farklı montaj konumları seçilerek tam uzatmadan tam sıkıştırmaya kamber değişikliği miktarı ayarlanabilir. Herhangi bir Traxxas modelinin fabrika ayarı, her yönden en iyi performans için optimize edilmiştir, ancak son derece rekabetçi pist sürüşünde bir avantaj arıyorsanız, kamber kazanımını denemeyi deneyin. Genel olarak, kamber kazanımını azaltmak, viraj tutuşu pahasına düzlüklerde dengeyi ve çekişi iyileştirir ve bunun tersi de, kamber kazanımını artırdığınızda.

Traxxas 4X4 modellerinde, amortisör kulesindeki kamber bağlantı konumu değiştirilerek kamber kazancı ayarlanır. Bağlantılar en içteki deliklerdedir ve bunları dış deliklere taşımak kamber kazancını artıracaktır. Bağlantıları taşımak, statik kamber ayarlarınızı da önemli ölçüde değiştireceğinden, onları sıfırlamanız gerekecek.

Ayak açısı

Ayak açısı, tekerlek konumunu ifade eder, ancak bu sefer yukarıdan bakıldığında. Tekerlekleri, modelin merkez hattına tam olarak paralel olacak şekilde ayarlarsanız (başka bir deyişle, dümdüz ileriyi gösterirseniz), tekerleklerin “sıfır ayak” olur. Tekerlekler merkeze doğru açı yapıyorsa ayak-içeri, dışa dönük olarak yapılıyorsa ayak-dışarı olarak adlandırılır. Ayak açısı derece olarak ölçülür. Ön ve arka tekerleklerin ayak-içeri ile ayarlanması yaygındır. Ayak-dışarı, ön tekerlekler için duyulmamış bir şey değildir, ancak arkada hiç kullanılmamıştır.

Ayak açısı, kasanın merkez hattına göre ölçülür. Toe-in: Ayak içeri / Toe-out Ayak dışarı

Ön Ayak Açısı Nasıl Ayarlanır

Ön ayak açısı, direksiyon bağlantı çubuklarının uzunluğu değiştirilerek ayarlanır. Bağlantı çubukları, ayarlanabilir ayak açısına sahip Traxxas modellerinde gerdirme bağlantılarıdır (çoğunda vardır). Ayak-içeri ayarını artırmak için rot kolunu uzatın, azaltmak için kısaltın. Sıfır ayak açısı, direksiyon tepkisi için idealdir. Bir veya iki derece parmak arası, direksiyon tepkisinin bir kısmını ortadan kaldıracak ve “gevşek” bir arabayı sakinleştirmeye yardımcı olacak ve düzlüklerde çizginizi korumayı kolaylaştıracaktır. Çoğu sürücü ayak açısını ölçmek için zahmet etmez ve bunun yerine sürüş hissi ile ayarlar (yarışçılar, pist koşulları değiştikçe ayarı birden fazla kez değiştirebilir). Ayak açısını ayarlarken her bir direksiyon gerdirme kolunu eşit artışlarla ayarladığınızdan emin olun.

Ön ayak açısı, direksiyon bağlantısının uzunluğu ayarlanarak ayarlanır.

Arka Ayak Açısı Nasıl Ayarlanır

Revo 3.3, E-Revo VXL, Summit ve Slayer Pro 4X4, ön tekerlekler için açıklandığı gibi bir gerdirme bağlantısı aracılığıyla arka ayak açısının ayarlanmasına izin verir. Diğer Traxxas modellerinin arka ayak açısı sabittir, ancak bazı modeller isteğe bağlı arka koçan dingil taşıyıcıları takılarak ayak açısının değiştirilmesine izin verir. Rustler, Stampede, Slash, Hoss ve Ford Fiesta Rally modellerinin Nitro Slash, Nitro Rustler ve 4X4 versiyonları, nasıl yapıldığına bağlı olarak 1,5° ayak açısı ekleyen veya çıkaran alüminyum saplamalı dingil taşıyıcılarla donatılabilir.

1952X alüminyum göbek taşıyıcılarının sol süspansiyon koluna “L” taşıyıcısı ve sağdaki “R” taşıyıcısı ile birlikte takılması 1.5° toe-in ekleyecektir. Taşıyıcıları çevirmek (soldaki “R” yi monte edin ve tam tersi) 1,5° çıkaracaktır.

Arka ayak ayarı düz yolda dengeyi iyileştirir ve bağımsız süspansiyonlu hemen hemen her araç, ister RC ister tam boy olsun, bir miktar arka ayak açısına sahip olacaktır. Arka ayak açısının azaltılması, bir otomobilin yüksek tutuşlu yüzeylerde daha “gevşek” hissetmesine ve dönüşlerde daha fazla hız taşımasına yardımcı olabilir. Arka ayak ayarının içeri girmesini artırmak, ileri çekişi iyileştirebilir, ancak direksiyon tepkisini azaltabilir. Tekerlek başına 5 ° ‘den daha büyük arka ayak-içe ayarları, aşırı ayak açısı nedeniyle verimliliği ve çekişi azaltan lastik yıpranmalarına neden olduğundan hızla azalan verimliliğe neden olur.

Revo 3.3, E-Revo VXL, Summit ve Slayer Pro 4X4’ün tümü, gerdirme bağlantıları aracılığıyla arka ayak ucunu ayarlayarak, sökmeden çok ince ayarlara izin verir.
Jato 3.3’ün arka ayak açısı, isteğe bağlı menteşe pimli bağlantı çubukları aracılığıyla arka süspansiyon kollarının açısı değiştirilerek 3°, 4°, 5° olarak ayarlanabilir.

İlk bölümün sonuna geldik, önümüzdeki haftalarda şokları, süspansiyon pozisyonu ve açısını inceliyor olacağız. Süspansiyon ayarları serimizin devamı için bizleri takip etmeye devam edin.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x