EĞİTİMLERHABERLERRC TuningÜRÜN KULLANIMI VE BAKIMI

RC Tuning Temel bilgiler: Şoklar – Amortisörler nasıl ayarlanır?

1.9kviews

Traxxas RC Süspansiyon Ayar Kılavuzu: Bölüm 2 Amortisörler

Traxxas Aracınızdan En Yüksek Performansı Nasıl Alabilirsiniz?

Süspansiyon Ayarlama Serimizin 1. Bölümü, kamber ve ayak tekerlek açılarının yol tutuşunu nasıl etkilediğini ele aldı. Bölüm 2’de, amortisörlerin oynadığı rolü ve bunların sadece arabanızın veya kamyonunuzun sürüşünü yumuşatmak için değil, aynı zamanda şasi ve süspansiyon ilişkisini değiştirmek için şasi ayar cephanenizde nasıl güçlü araçlar olabileceğini inceleyeceğiz.

Amortisörler / Şoklar Nasıl Çalışır?

Herkes bir “amortisörün” ne yaptığını bilir, adından da anlaşılacağı gibi peki ama aslında şokları nasıl azaltır? Herhangi bir amortisörün iki temel parçası vardır:

Yaylar
Hemen hemen her RC araba ve kamyon, sarsıntıları emen, enerjiyi depolayan ve ardından süspansiyonu başlangıç noktasına döndürmek için serbest bırakan süspansiyon bileşeni olarak geleneksel helezon yayları kullanır. Tam ölçekli dünyada, yaprak yaylar da yaygındır ve hatta bazen yay olarak basınçlı hava kullanılır. Ancak RC arabalar için her şey helezon yaylarla ilgilidir. Bir yayın sertliğine oranı denir ve daha yüksek (sert) ve daha düşük (daha yumuşak) oranlara sahip isteğe bağlı yaylar mevcuttur.

Damper
Arabalar ve kamyonlar sadece yaylarla donatılsaydı, her çarpmada sürekli olarak aşağı yukarı sallanır ve her dönüşte yuvarlanırlardı. Bu sallanma ve yuvarlanma için bilimsel terim salınımdır ve salınımı azaltmak veya kısıtlamak için kullanılan terim ise sönümlemedir. Bu nedenle, yayların salınım yapmasını engelleyen süspansiyon sisteminin parçasına amortisör denir. Her Traxxas modeli için, bir silindirdeki yağı hareket ettiren bir piston tarafından sönümleme kuvveti yaratılır – çoğumuzun “amortisör” kelimesini duyduğumuzda hayalini kurduğumuz klasik cihaz.

Yaylanma hızı ve sönümleme kuvveti bir araba veya kamyona uygun şekilde eşleştirildiğinde, süspansiyon aracı çok sert (engebeli bir sürüşe ve düşük çekişe neden olur) veya çok yumuşak (aşırı şasi yuvarlanmasına ve “dipten kaymaya neden olur) olmadan destekleyecektir. “çok kolay). Süspansiyonun bir tümsek veya sıçramalı inişi emmesi gerektiğinde, iyi ayarlanmış şoklar sarsıntıyı emmek için hızla sıkışacak, süspansiyonu normal konumuna geri döndürmek için uzayacak ve bir sonraki tümsek gelene kadar daha fazla salınımlara direnecektir. Traxxas, her model için özel olarak yayları ve sönümleme ayarlarını özenle seçer ve her türlü arazide çok yönlü performans için optimize edilmiştir. Ancak, ihtiyaç duyuyorsanız (veya denemeyi seviyorsanız), arazinize ve sürüş tarzınıza uyacak şekilde sönümleme ve yay oranını değiştirebilirsiniz.

Sönümleme Nasıl Ayarlanır

Bir şoktan yayı çıkarırsanız ve mili dışarı doğru hareket ettirirseniz, amortisörün içindeki piston ve yağın oluşturduğu sönümleme kuvvetini hissedebilirsiniz. Sönüm kuvveti miktarını değiştirmek için iki şeyi değiştirebiliriz:

Piston Açıklıkları
Şok pistonu, yağın geçmesine izin veren deliklere sahiptir. Daha fazla delikli veya daha büyük delikli pistonların takılması, yağın pistondan daha kolay akmasını sağlayarak şokun sönümleme kuvvetini azaltır. Daha az veya daha küçük delikler, sönümleme kuvvetini artıracaktır. Traxxas Ultra Shocks, sönümlemeyi ayarlamak için 2 delikli veya 3 delikli pistonlarla donatılabilir. GTR şok pistonları iki deliğe sahiptir ve 0,95 ile 1,6 mm arasında değişen çeşitli açıklıklara sahip pistonları seçebilirsiniz.

Yağ Viskozitesi
“Viskozite”, bir sıvının akmaya karşı direncini ifade eder. Bir sıvının viskozitesi ne kadar yüksekse, o kadar yavaş akar. Örneğin bal yüksek viskoziteli bir sıvıdır ve su ise düşük viskozitelidir. Bir şoku daha yüksek viskoziteli bir yağla doldurmak, sönümleme kuvvetini artıracaktır ve eğer daha düşük viskoziteli bir yağ seçerseniz, bunun tersi de geçerlidir. Çoğu Traxxas modelinin şoklarında 30 ağırlıklı silikon yağı bulunur ve optimum sönümleme sağlamak için her model için özel olarak seçilen pistonlar kullanılır.

Daha Az yada Daha Fazla Sönümleme ?
Tüm süspansiyon ayarlarında olduğu gibi, sönümleme bir uzlaşmadır. Optimum ayar, süspansiyonun daha hızlı tepki vermesine ve daha yumuşak bir sürüş sağlamasına olanak tanıyan, ancak aynı zamanda gövdenin yuvarlanmasını artıran ve süspansiyonun “dipten dışarı çıkmasını” kolaylaştıran hafif sönümleme ile şasinin yuvarlanmasını azaltan ve ağır sönümleme arasında bir yerdedir. Daha yumuşak koşullarda yol tutuşunu iyileştirebilir, ancak daha engebeli arazide daha az dengeli bir sürüş sağlar. Modelinizin fabrika ayarları her zaman başlamak için en iyi yerdir ve oradan deneme yapabilirsiniz. Piston boyutunda bir adımdan daha büyük bir değişikliğe veya yağ viskozitesinde ağırlıkça 10’dan fazla bir değişikliğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, muhtemelen yayları da değiştirmeniz gerekecektir.

Yay Oranı

Yay hızı, bir yayın sertliğinin ölçüsüdür. Hız sayısı ne kadar büyük olursa, yay o kadar sert olur. Pound olarak adlandırılan yay sertliğini de duyabilirsiniz; örneğin, “4 kiloluk” bir yay. Bu aynı zamanda yay hızına da bir referanstır, çünkü oran bir yayı bir inç sıkıştırmak için kaç pound kuvvet gerektiğinin bir ölçüsüdür. Üzerine 4 kiloluk bir ağırlık koyarsanız, “4 kiloluk” bir yay bir inç sıkıştırır. Bir yayı bir inç sıkıştırmak için ne kadar fazla ağırlık gerekiyorsa, o kadar sert olmalıdır. Ancak hatırlamanız gereken tek şey “daha büyük oran sayısı = daha sert yay”.

Hangi Yay Oranı En İyisidir?
Yay oranı ve sönümleme el ele gider. Amortisörlerinizin sönümlemesini yayların hızla üstesinden gelebileceğinin ötesine yükselttiyseniz, şoklar engebeli arazide “toplanacak” ve telafi etmek için daha sert yaylar takmadığınız sürece süspansiyon hareketini sınırlayacaktır. Veya tercih ettiğiniz amortisör o kadar hafifse, süspansiyon her darbede sekiyorsa, kontrolü yeniden sağlamak için daha yumuşak yaylar takmanız gerekir. Yayların ve sönümlemenin en iyi kombinasyonu, her piste ve koşula göre değişir; bu nedenle, çeşitli yaylar ve amortisör yağları, herhangi bir yarışçının pit kutusunun önemli bir parçasıdır. Ancak Traxxas modelinizin stok ayarları birbirine yakın olacak ve iyi bir başlangıç noktası olacaktır.

Sürüş Yüksekliği ve Yay Ön Yükü

Bir modelin sürüş yüksekliği, model hareketsizken şasi ile koşu yüzeyi arasındaki mesafedir. Tüm Traxxas modelleri, yay tutucunun üzerine ara parçalar yerleştirerek veya yay tutucuyu amortisör gövdesinde yukarı ve aşağı vidalayarak amortisörler aracılığıyla sürüş yüksekliğini ayarlamanıza olanak tanır. Modelin ağırlığını desteklemek için yayların birkaç milimetre sıkıştırılması veya “önceden yüklenmesi” gerektiğinden, bu ayarın “yay ön yükü” olarak anıldığını da duyabilirsiniz. Bunun ötesinde, ara parçaların eklenmesi veya bileziğin amortisör gövdesinden aşağıya doğru açılması, yalnızca şasiyi koşu yüzeyine göre yükseltmeye yarar.

Sürüş Yüksekliği Nasıl Ayarlanır
Pek çok yeni sürücü, bir süspansiyon sisteminin tümsekleri emmek için yalnızca tekerleklerin yukarı hareket etmesine izin vermesi gerektiğini varsayıyor ve bunun “en fazla süspansiyonu” sağlayacağına inanarak süspansiyonu maksimum sürüş yüksekliğine “kaldıracak”. Ve bu gerçekten de askıya alma işlemine en fazla “yukarı hareketi” verecektir, ancak bir askıya alma aynı zamanda “aşağı hareket”e de sahip olmalıdır. Model bir tümseğe çarptığında tekerleklerin yukarı hareket etmesine izin vermenin yanı sıra, süspansiyon ayrıca model bir çukura çarptığında, bir eğimden yuvarlandığında veya bir çıkıntıdan düştüğünde tekerleklerin aşağı düşmesine de izin vermelidir. Bu nedenle, sürüş yüksekliği en iyi süspansiyon hareketinin ortasına yakın olarak ayarlanır.

Yumuşak ve/veya yüksek yol tutuş koşullarında maksimum performans için, daha düşük sürüş yüksekliği ayarları modelin ağırlık merkezini düşürür ve viraj alma performansını iyileştirir. Pistte veya pist dışında daha engebeli arazi ve daha gevşek koşullar için, daha yüksek sürüş yüksekliği ayarları yerden yüksekliği artıracak, büyük darbeler ve zıplamalı inişler için daha fazla yukarı seyahate izin verecek ve virajlarda dış lastiklere daha fazla ağırlık aktaracaktır. Çoğu arazi sürücüsü, sürüş yüksekliğini şasi ile koşu yüzeyi arasındaki mesafeyi ölçmek yerine süspansiyon kolu açısına veya tahrik mili açısına göre ayarlar. Tüm süspansiyon ayarlama seçeneklerinde olduğu gibi, deneme ve test etme çok önemlidir. Ayarlayın, test edin ve tekrarlayın.

“Tahrik mili seviyesi” ve “kol seviyesi” tipik sürüş yüksekliği ayarlarıdır ve yarışçılar en iyi ayarı bulmak için her birinden birkaç milimetre yukarı veya aşağı gidebilir. Tekerleklerin kamber açılarının da değiştiğini unutmayın; bunu Bölüm 1’de ele aldık.

“Ön sürüş yüksekliğini arka sürüş yüksekliğinden 1-3 mm daha alçak ayarlamak yaygın bir uygulamadır. Bu, direksiyon hakimiyetini iyileştirmeye yardımcı olur ve hızlanma sırasında şasinin arkaya yaslanma ve ağırlığı arkaya kaydırma eğilimini ortadan kaldırır.


İkinci bölümün sonuna geldik. Süspansiyon Ayarlama Kılavuzu serimizin diğer bölümlerini yakında sizlerle paylaşacağız.

İlk Bölümü: Traxxas RC Süspansiyon Ayar Kılavuzu: Bölüm 1 Kamber & Ayak

İkinci Bölüm: Traxxas RC Süspansiyon Ayar Kılavuzu: Bölüm 2 Amortisörler [Bu yazıdasınız]

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x