Pozlama telafisi “exposure ompensation” nedir? oyuncakhobi.com blog.oyuncakhobi.com
EĞİTİM VİDEOLARIEĞİTİMLERHAVA FOTOĞRAFÇILIĞI

Pozlama telafisi “exposure compensation” nedir?

4.7kviews

Mağazalarımızdan satın aldığınız ürünleri daha ayrıntılı bir şekilde tanımanız, keyifli bir şekilde kullanmanız için fotoğrafçılıkta pozlama telafisi kavramına biraz giriş yapalım. İngilizce exposure compensation kelimesinin karşılığı olarak Türkçe’de kullanılan pozlama telafisi  kullandığınız fotoğraf makinesinin otomatik pozlamasının yanıldığı durumlarda kullanabileceğeniz aslında makinenin ışığa aldanıp hatalı ölçüm yaptığı durumlarda yapılan otomatik ölçüme müdahale edilmesine denir.

Pozlama telafisi “exposure ompensation” nedir?  oyuncakhobi.com blog.oyuncakhobi.com

Exposure compensation genelde EV ile ifade edilir. EV teriminin karşılığı ise “exposure value” yani pozlama değeridir. Başlangıçta pozlama telafisi için EV değeri tüm makinelerde “0” sıfır olarak bulunur. Pozlama telafisi için makinenin kendi ölçümlerine ne kadar karışılmak isteniyorsa + veya – yönde düzeltmeler yapılır. Kompakt fotoğraf makinelerinde EV değeri +3 ile -3 arasında değişirken, DSLR fotoğraf makinelerinde bu değer +5 ile-5 arasında değişebilmektedir.  1/2 veya 1/3 basamaklarla pozlama telafisi yapılabilir.

Pozlama telafisi nasıl yapılır?

Çekeceğiniz fotoğrafların aydınlık durumunu önceden görmemiz için DSLR kameralar üzerinde görseldeki gibi poz/pozlama göstergesi bulunur. İsteğinize göre sonuçlar almak üzere buradan poz telafisi yapabilirsiniz. Aynı zamanda yarı otomatik modlarda + veya – yönde poz telafisi yaparak kameramızı yönlendirebilir, pozlama üçgenine dokunmadan fotoğraflarımızın daha aydınlık veya karanlık çıkmasını sağlayabiliriz.

Pozlama telafisi göstergesi

Pozlama telafisi yapmak demek, bu göstergedeki ibreyi eksi (–) veya artı (+) yönde ilerletmektir. Böylece ibre “–” yönde ilerletildiği zaman o düzeyde daha karanlık veya + yönde ilerletildiği zaman ise o düzeyde daha aydınlık fotoğraflar elde edersiniz.