Havaalanında drone uçurmanın yarattığı kaos
HABERLER

Havalanında drone uçurmanın yarattığı kaos

1.6kviews

Havaalanına yakın drone uçurmanın yarattığı kaos sonucunda İngiltere’de yer alan Gatwick Airport’un 14 dakika boyunca iniş izni iptal edildi. 2 Haziran 2017 yılında gerçekleşen olay, hassas ve yasaklı bölgeler arasına giren ve çevresinde drone uçurulması yasak olan havaalanlarında insansız hava aracı uçurulması sonucunda gerçekleşti. Aşağıda NATS tarafından yayınlanan video bu durumun gökyüzünde nasıl bir kaos yarattığını gözler önüne sürüyor.

Havaalanında drone

Havalimanına inişlerin yasaklanması hava kontrol ekibinin hava sahasında drone uçuşusunun gerçekleştiğini gözlemlemesi sonrasında gerçekleşti. Potansiyal felaket senaryolarını andıran bu durumun sonuçları çok ciddi olabilirdi. Videoda, Gatwick Havaalanı’na inmeye çalışan ancak uygulanan yasaktan dolayı limanı pas geçerek etrafında dönmeye başlayan uçakların rotasını gösteriyor.

Gatwick drone incident – 2 July from NATS on Vimeo.

Video, NATS tarafından raw şeklinde kaydedilerek, havaalanında drone uçurmanın ne kadar tehlikeli durumlara sebep olabileceğini göstermek adına çeşitli platformlarda ve dev ekranlarda halkın görmesi için bir süredir yayınlanıyor. Yakıt ikmali yapması gereken uçakların içinde de kısa süreli bir panik ortamının ortaya çıktığı bildirildi. Uçurulan drone tespit edilmesi ile birlikte Gatwick Havaalanı’ndaki yasak 9 dakika sonra kaldırıldı ve 5 dakika sonra havadaki uçaklar iniş yapmaya başladı. Yakın zamanda Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump’ın yaptığı açıklamalar ve ortaya çıkan uçuş yasaklarının ciddiyeti göz önüne alındığında, uçuşu yapan drone pilotunu kısa süreli bir hapis cezası ya da yüklü bir miktar para cezasının beklediğini söylemek mümkün.

Geçtiğimiz günlerde DJI drone takibi yapabilen Aeroscope adında sistem duyurmuştu. Bu sistemle birlikte DJI  gerektiği durumlarda uçuş yapan droneların anlık verilerini devletler ile payşacağını da söyledi.