HABERLER

DRONE ND FİLTRELERİ İÇİN KILAVUZ

2.8kviews

ND (Nötr Yoğunluk) Filtreleri drone kullanan herkesin sırt çantasında olan önemli bir aksesuar olmalıdır. ND filtreleri kullanımı kolay ve güzel görüntüler üretebilir. Aslında, DJI drone’ları , iki set ND Filtresi ile kullanılabilen yeni Mavic 3 dahil olmak üzere bir dizi ND Filtresi ile uyumludur . PolarPro ayrıca Aralık ayında Mavic 3 için yeni filtreler yayınlayacak.

Fakat ND Filtreleri nedir, nasıl çalışırlar ve hava fotoğrafçılığınızı nasıl pinglerler? Ayrıntılı kılavuzumuzda öğrenin. 

ND Filtreleri Nelerdir?

ND Filtreleri kamera merceğinin önüne yerleştirilir (veya bir filtre yuvasına bırakılır). Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi kameraya giren ışık miktarını azaltmak için kullanılırlar.

 

 

Birçok yönden onları bir çift güneş gözlüğü olarak düşünün. Güneş gözlükleri gözünüze gelen ışık miktarını sınırlarken, ND filtreleri merceğe gelen ışığı engeller. 

Önemli olarak, ND Nötr Yoğunluk anlamına geldiğinden, ND filtreleri, kamera ve lens tarafından yakalanan ışığın rengini değiştirmeden ışığı nötr bir şekilde engeller.

Işık miktarını sınırlamanın yanı sıra, ND filtreleri genellikle hareketi vurgulamak (yani bir şelalenin çekimlerini yapmak) veya yoğun görüntülere daha yumuşak, daha sürrealist bir görünüm vermek için kullanılır.

ND Filtreleri – Diyafram ve Deklanşör Hızı

Parlak güneş ışığı denkleme dahil edildiğinde, bir ND filtresi fotoğrafçılara aşırı pozlamayı önlemek için bir diyafram ve deklanşör hızı seçme konusunda daha fazla hareket özgürlüğü sağlar.

Diyafram

ND filtreleri, aşırı pozlama olmadan parlak ışıkta daha büyük açıklıkları desteklemek için kullanılabilir.

Bu, kameranın deklanşör hızı özelliklerini aşan aydınlatma koşulları altındayken daha keskin görüntüler sağlar. Sığ alan derinliğine ve seçici odak efektlerine olanak tanır.

Deklanşör hızı

Lensinize gelen ışığı engellediğinizde, kamerayı daha uzun süre ışığa maruz bırakmanız gerekir. Başka bir deyişle, kameraya doğru miktarda ışığın girmesini sağlamak için deklanşörü daha uzun süre açmanız gerekir.

Bu, deklanşör hızını yavaşlatmanız gerektiği anlamına gelir. Bu düşük deklanşör hızı, çekimde hareket eden her şeyin bulanıklaşmasına izin verecektir. Bu, hareketi vurgulamak istediğinizde özellikle önemlidir.

ND Filtreleri İş Başında

Bunu akılda tutarak, gerçek hayattan bazı örnekler alalım ve pratikte nasıl çalıştıklarını gösterelim.

Aşağıdaki drone fotoğrafı bir ND filtresi olmadan, ancak mümkün olan en düşük ISO ve en küçük diyafram kullanılarak çekildi. Bu durumda, deklanşör hızını azaltmak aşırı pozlama riskini doğurur. Bu ayarlarla, çekim de oldukça statik hissettiriyor.

 

 

Bir sonraki çekim, bir ND16 filtresinin eklenmesiyle çekildi. Objektife giren ışık miktarı azaltıldığından, deklanşör hızı 1 saniye veya daha fazla uzatılabilir. Sonuç olarak dalgaların genel olarak yumuşatılması ve genel bir hareket hissi verir.

 

 

Üçüncü görüntü bir ND32 filtresi kullanılarak çekildi ve bu nedenle deklanşör hızı daha da artırılarak bulanıklık efekti daha da güçlü hale getirildi.

 

Yukarıdaki örnekler, su manzaraları için ND filtrelerinin kullanımını göstermektedir. 

ND Filtreleri – Sayıları ve Anlamları

ND filtreleri farklı güçlerde ve karanlık seviyelerinde gelir. Birçok ND Filtresi, sensöre girdikleri ışık miktarıyla ilişkili olan farklı F Durdurma azaltma seviyelerinde çalışır. Bu nedenle, F-Stop ne kadar büyük olursa, sensöre o kadar az ışık girmesine izin verilir. Bu, aşırı pozlamayla mücadele eder ve zorlu aydınlatma koşullarında bile mükemmel çekimi kadrajlamanıza olanak tanır. Doğru kullanıldığında, bu, fotoğraflarınızın ve çekimlerinizin asla açığa çıkmamasını sağlar.

Aşağıdaki tablo, ND Faktörü ile F-Stop arasındaki ilişkiyi göstermektedir.

 

ND Faktörü F-Durakları
ND2 1
ND4 2
ND8 3
ND16 4
ND32 5
ND64 6
ND128 7
ND256 8
ND512 9
ND1024 (ND1000) 10

 

Bu, ND filtresinin her duruşunda kameraya giren ışık miktarını yarıya indirdiğiniz anlamına gelir. Işık yarıya indirildiğinde, aynı pozlamayı korumak için deklanşör hızınızı iki katına çıkarmanız gerekir. Böylece bu süreç devam eder. Başka bir ND durağı ekleyin; aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi deklanşör hızını tekrar ikiye katlayın.

Orijinal Deklanşör Hızı  Duraklarda ND Filtresi Yeni Deklanşör Hızı
1 saniye 1 2 saniye
1 saniye 2 4 saniye
1 saniye 3 8 saniye
1 saniye 4 16 saniye
1 saniye 5 32 saniye
1 saniye 6 64 saniye
1 saniye 7 128 saniye
1 saniye 8 256 saniye
1 saniye 9 512 saniye
1 saniye 10 1024 saniye (17 dakika)

 

Drone kameralarıyla en çok ilişkilendirilen çekim türlerini yakalamak için, ana üreticilerden karşılaşacağınız standart ND Filtreleri ND4, ND8 ve ND16’dır, ancak f-stop’larını yükseltmek için başka seçenekler de mevcuttur.

 

 

 

Bir DJI Drone’da ND Filtresi Kullanma

Bir ND filtresi kullanırken, kullandığınız belirli DJI uygulaması aracılığıyla drone’nuzun kamerasının manuel olarak ayarlandığından ve istediğiniz özelliklerin (yani ISO ve Deklanşör Hızı) uygulandığından emin olun. Kamerayı manuel olarak ayarlamak, pozlama düzeyini dijital olarak düzeltmemesini ve bunu yaparken de çekim kalitesini düşürmesini sağlar.

 

DJI GO Uygulama Ekranı ND

 

Bu yapıldıktan sonra, seçenekler panelinin altında görüntünün pozlamasını gösteren bir ölçek görmelisiniz. Gördüğünüz gibi, yukarıdaki örnekte +2.0 okunuyor, bu da bir ND filtresi (bu durumda 2 duraklı bir ND4) kullanmanın görüntü aydınlatmasını dengelemeye yardımcı olacağını gösteriyor. Buradan, doğru filtreyi seçip, cihazınıza aktarılan görüntüden memnun kalana ve mükemmel seviyede çekim yapmaya hazır olana kadar uçağın kamera ayarlarıyla oynamanız yeterlidir. DJI ürünlerindeki arayüz, deklanşör hızı, kare hızı ve ISO ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olan aşırı pozlamayı en aza indirmek için doğru ND filtresini seçmeyi kolaylaştırır. Bu, doğru kamera ayarlarını ölçmek ve aydınlatma koşullarından bağımsız olarak her çekim için optimum kaliteyi sağlamak için bu filtreleri kullanabileceğiniz anlamına gelir. Bunların kusursuz çözümler olmadığını ve çok fazla duraklı bir ND kullanmamaya özen göstermeniz gerektiğini, aksi takdirde sensöre çok fazla ışık girmesi kadar sorun olan yetersiz pozlanmış, pis görüntülerle karşılaşacağınızı belirtmekte fayda var. .

ND ile veya ND olmadan (yüksek deklanşör hızları drone fotoğrafçılığına fayda sağlayabilir) drone’nuzun kamerasındaki manuel ayarlarla başa çıkmak için biraz zaman ayırmayı düşünün ve üstün bir sonuçla ödüllendirileceksiniz.

Not:  Gimbale zarar vermemek için kameranın merceğinde herhangi bir değişiklik yapmadan önce hava aracını daima kapatın.  

ND Filtresi ile Havadan Çekim

Drone’nuzla çekim yaparken ND Filtrelerini kullanmak, enstantane hızını esasen manipüle ederek optimum enstantane açısını korumanıza ve dolayısıyla hareket bulanıklığını etkilemenize olanak tanır. Drone’nuzun kamerasından sinema kalitesi elde etmek istiyorsanız, 180° deklanşör açısını korumaya değer, bu 25 fps’de yaklaşık 1/50 saniyelik bir deklanşör hızı alacağınız anlamına gelir. Bu, gerçekten etkileyici sonuçlar sağlamak için genel titreşim ve açık bulanıklık sorunlarını ortadan kaldırarak çekim kalitesi arasında iyi bir denge kurar.

Açı daha büyükse (yani 360°), kareler arasında güçlü bir bulanıklık efektinin taşındığını ve hareketli nesnelerin görüntülerinin yer yer lekeli görünmesini sağladığını ve daha küçükse (yani 45°), videonuzun görüneceğini fark edeceksiniz. Karelerin geçişini yumuşatmak için bulanık olmayan sarsıntılı ve kekemelik, genellikle bir flipbook gibi birbirine dikilmiş görüntülerin görünümünü verir.

ND filtreleri, bu ayarlar üzerinde size daha fazla kontrol sağladıkları için havadan film yapımcıları arasında popülerdir. Dronların sunduğu benzersiz perspektiflerden en iyi şekilde yararlanan pürüzsüz, profesyonel kalitede çekimler yapmanıza olanak tanır.

ND/PL Lensler  

Drone’nuz için ND filtreleri ararken ND/PL filtreleriyle karşılaşabilirsiniz. ND/PL filtreleri – veya Nötr Yoğunluk/Polarizasyon Filtreleri – iki popüler filtre efektini tek bir lenste birleştiren benzersiz bir kamera filtresi türüdür.

 

 

Bir ND/PL filtresi, nötr yoğunluk filtresi özelliklerine sahip olmanın yanı sıra, bir görüntüdeki canlılığı ve kontrastı yakalamanıza olanak tanıyan dairesel bir polarizasyon filtresinin özelliklerini bütünleştirir. Bu polarizasyon özellikleri yalnızca görüntünüzün renklerini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda fotoğraf veya videonuzdaki parlamayı ve yansımaları da azaltır. Sonuç olarak, ND/PL filtreleri, geliştirilmiş kontrast ve renk doygunluğu ile daha yavaş deklanşör hızlarında pürüzsüz fotoğraflar veya videolar elde eder. 

ND/PL filtreleri her iki dünyanın da en iyisini sunar, bu nedenle sahip olunması gereken baştan çıkarıcı bir aksesuardır. Ancak bazı dezavantajlar vardır: Örneğin, ND/PL filtreleri en iyi güneşe 90 derecelik açıyla çekim yaparken çalışır. Yalnızca belirli bir yönde polarize olan ışığı çıkardıkları için geniş açılı lenslerle iyi çalışmazlar.

ND FİLTRE VE SETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x