HABERLER

Uzaktan Kumandalı RC Arabalarda SERVO Hakında Bilmeniz Gereken Herşey

1.3kviews

Servoların Nasıl Çalıştığını ve Ne Yaptıklarını Öğrenin

Servolar, bir uzaktan kumandalı modelin kaslarıdır. Bir RC araba da, ön tekerlekleri yönlendirmek için servolar kullanılır ve nitro ile çalışan bir modeliniz varsa, karbüratörü açıp kapatmak ve freni çalıştırmak için ikinci bir servo kullanılır. Servolar, daha büyük ve daha küçük modellere uyacak şekilde farklı boyutlarda gelir ve bazı servolar diğerlerinden daha fazla tork ve çalışma hızı sunar.

Fırçasız güce yükselttiyseniz, modelinizin ağırlığını aksesuarlarla artırdıysanız veya modelinizi sık sık aşırı arazide çalıştırdıysanız, modelinize daha güçlü veya daha dayanıklı bir servo takmak isteyebilirsiniz.

Bir RC Araba Servonun İçinde Neler Var?

Bir servonun mekaniği basittir. Temelde sadece bir dişli kutusu; içeride bir motor, motorun RPM’ini torka çeviren bir dizi redüksiyon dişlisini döndürür. Tıpkı RC araba nızdaki veya kamyonunuzdaki şanzıman ve güç sistemi gibi, bir servo, tork (kuvvet) veya hız için optimize edilmiş daha güçlü motor ve/veya dişli oranlarına sahip olabilir. Bir servo söz konusu olduğunda “hız”, servonun çıkış kolunu ne kadar hızlı sallayabildiğini ifade eder.

RC Araba Servo Özelliklerini Anlamak

Servo performansı iki özellik ile gösterilir: hız ve tork. Çoğu RC modelleyicisi için tork, hızdan çok daha önemlidir. Tork, “oz.-in” olarak kısaltılmış olarak görebileceğiniz ons-inç cinsinden ölçülür. Ne düşündüğünüzü biliyoruz: “Ons-inç nedir?”

TORK

Bir RC araba nın patlak lastiğini değiştirdiğinizi hayal edin. Bijon anahtarını bijon somunlarından birine yerleştirirsin, ardından somunu gevşetmek için anahtarın ucunda durursun. 100 kilo ağırlığındaysanız ve bijon anahtarı bir metre uzunluğundaysa, bijon somununa 100 kilo/metre tork uyguluyorsunuz demektir. Bir ons-inç aynı kavramdır, yalnızca daha küçük artışlarla: feet yerine bir inç, pound yerine ons. 400 ons inçlik bir servonuz varsa ve çıkış miline bir inç uzunluğunda bir kol takarsanız, bu kol, onu bağladığınız bağlantıya 400 ons kuvvet uygulayacaktır.

HIZ

Servo hızı, çıkış milinin 60 derecelik hareketi için saniye cinsinden süre olarak belirtilir. Örneğin, bir servonun hızı 0,15 sn/60° ise bu, saniyenin bin beş yüzde birinde 60 derece tarayacağı anlamına gelir. Bir yarış pistindeki yetenekli bir sürücü, daha hızlı bir servodan yararlanabilir, ancak çoğu sürücü, servo hızında saniyenin birkaç yüzde biri farkını algılayamaz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x