HABERLER

Yeni Drone Kullanıcıları drone alırken neye dikkat etmeli?

2.9kviews

Drone alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında kullanım amacınızı belirlemek, uçuş menzili, çekim kalitesi, uçuş süresi, yanında verdiği ekipmanlar ve garanti gibi faktörler yer alır. Ayrıca drone modelinin batarya ömrü ve havada kalış süresi de önemlidir. Drone alırken bütçenizi de göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

En popüler drone modelleri arasında DJI Mavic 2 Pro, DJI Mavic Mini Fly Drone, Xiaomi Mi Drone, DJI Ryze Tello Drone, Aden E58 Pro gibi modeller yer alıyor. Ancak hangi modelin sizin için uygun olduğunu belirlemek için kullanım amacınızı ve bütçenizi göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Drone kullanmak için kayıt gerekir mi?

Drone kullanırken Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı “İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı”nda belirlenen kurallara uyulması gerekiyor. Bu talimata göre drone kullanacak kişilerin kayıt, lisans, uçuş izni gibi birtakım yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyor. Ayrıca drone kullanırken bazı kurallara da uyulması gerekiyor. Örneğin; drone’lar yerleşim yerlerinden uzak, uçuşa uygun alanlarda kullanılması gibi.

Drone alırken neye dikkat edelim?

KAYIT GERKTİRİYOR MU? Drone modelinin ağırlığı kayıt ihtiyacını belirler, eğer eğlence amaçlı örneğin sadece tatil için bir drone düşünüyorsanız 500 gr altında yani 499gr’ı geçmeyen bir drone almalısınız.

UÇUŞ ZAMANI. Uçuş süresi, farklı drone türleri arasında değişiklik gösterir ve drone’nuzu nasıl kullanmayı planladığınıza bağlı olarak dikkate alınmalıdır.
PİLLER. Piller uçuş süresini belirleyen temel faktör olsalarda sadece süre önemli değildir, yedek pil maaliyetleri ve kullanım ömrü önemlidir.
UÇUŞ MENZİLİ. Uçuş menzili bir drone modelinin temel özelliklerindendir. Kumanda ile Hava aracı arasındaki iletişimin ne kadar güçlü olduğunu gösterir.
KAMERALAR. Sosyal medya artık hayatımızın doğrudan bir parçası, drone görüntülerinizin paylaşılabilir olmasıda oldukça dikkat edilmesi gereken bir konu.
BİRİNCİ ŞAHIS GÖRÜNÜMÜ. Bir diğer adıyla FPV, Kontrol sırasından drone tarafından görüntünün canlı olarak telefona yada kumanda ekranına aktarılıyor olması, tercihinizde önemli olmalı.
KÜRESEL KONUMLAMA SİSTEMİ. GPS olarakta bilinen konumlandırma sistemleri, droneların akıllı özelliklerinin tamamını çalıştıran sistemlerdir. Bu fonksiyonların en başında ise otomatik eve geri dön gelir. Günümüzde GPS konum tespit teknolojisi santimetre seviyelereni inecek hassasiyetlerde drone modellerinde kullanılmakta (RTK).
TAMİR MASRAFI. Elbette kullanım amacınıza uygun bir kullanım/tamir maaliyeti olduğunuda unutmayın. Pervaneleri, bataryaları, zaman zaman ufak kazalar ve hatta bazen yenileme gereği.

Drone Alırken Hangi Drone Türünü Seçmeliyiz?

En son teknoloji ile donatılmış pahalı modellerden evde ve bahçede uçması eğlenceli olan daha ucuz drone’lara kadar pek çok farklı drone türü var. Endüstriyel dronlar hariç,

» Bu Drone Türlerini Aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

  • Profesyonel Kullanım Drone’ları
  • Gelişmiş Kamera Drone
  • Amatör Kamera Drone
  • Yarış Dronları
  • Temel Kamera Dronları
  • Oyuncak Dronlar

Profesyonel dronlar, kontrollerde biraz deneyime sahip bir pilot tarafından daha iyi kullanılır, ancak dahil edilen bazı teknolojiler, uçmayı inanılmaz derecede kolaylaştırmaya yardımcı olur. Profesyonel fotoğrafçılar, film yapımcıları, site değerlendiricileri ve daha fazlası için tasarlanan bu dronlar, bu dünyanın dışında sonuçlar veren, mevcut en gelişmiş olanlardır. Ulaşılması zor yerlerden görüntü yakalamanın daha kolay bir yolunu sunarlar. Pürüzsüz ve hassas uçuş ayarı sağlayan GPS ve denetleyiciler gibi özelliklerle rakipsiz sonuçlar üretirler. Değiştirilebilir gimballer, kameralar ve lensler, bu dronların istediğiniz hedefe ulaşmanıza yardımcı olacak şekilde ayarlanabileceği anlamına gelir. Ayrıca daha uzun pil ömürleri ve genellikle birden fazla pilleri vardır, böylece daha uzun süre gökyüzünde kalabilirsiniz. Profesyonel dronlar, 4K ve üzeri çekimler sunarak teknolojilerinde ve çekim yeteneklerinde başı çekiyor.

Yeni Başlayan Drone Alırken Neye Dikkat Etmeli?

Fakat yeni başlayacaklara önerimiz deneyiminizi göz önünde bulundurun, amaçlarınızı doğru belirleyin ve ilk dronunuzu amacınıza uygun bir başlangıç seviyesinden seçin.
Örneğin;

  • Fotoğrafçılık amaçlıyorsanız, bir Mavic 3 Pro yerine SJRC F22 Pro ile başlamanızı öneririz, bütçe konusunda rahatsanız eğer Mini 3 Yada Air 2S.
  • Yarış dronları ile ilgileniyorsanız, Bir DJI Avata yerine ilk deneyimlerinizi Dromida gibi uçuş desteği sistemi olmayan dronlarla tamamlayın. Kontrol seviyeniz hızlı bir şekilde artacaktır.
  • Eğlence amaçlı kullanımsa amacınız, Mini 3 Pro ile başlamaktansa SJRC F5s Pro 4K Kameralı Drone Seti ile başlamak, tamir maaliyetinizi önemli ölçüde düşürecektir. Ustalaştığınızda daha büyük yatırımlar yapabilirsiniz.

Fikirlerinizi netleştirdiniz ve bütçenizi nasıl değerlendirmek istediğinizden eminsiniz fakat aynı grupta farklı modeller mevcut ve tercihte zorlanıyor olabilirsiniz.
Genel olarak ülkemizde drone satışı yapmakta olan firmalar uzun yıllardır uzaktan kumandalı araçlar konusunda deneyimli ve dron teknolojisinede hemen geçiş yapmış Oyuncakhobi gibi firmalardır, deneyimli personelleri tecrübeleri ile sizleri hızlıca en doğru tercihe yönlendireceklerdir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x