HABERLER

RC Araba Temel Bakımı ve RC Temizliği

253views

Her RC araba nın, optimum performansını korumak için kullanımlar arasında düzenli servis ve incelemeye ihtiyacı vardır. RC arabaları sağlam bir tasarıma sahip olsalar da yine de uygun ve düzenli bakım gerektirirler. Bir RC arabanın temel bakımı, temizlemeyi, vidaları sıkmayı (özellikle yeni bir araba ile ilk birkaç çalıştırmadan sonra çok önemlidir), yatakların durumunu kontrol etmeyi, yağlamayı ve aşınmış veya hasarlı bileşenleri değiştirmeyi içerir.

En önemli şey sürüşten sonra arabayı temizlemektir. Tozlu koşullarda araç kullandıktan sonra arabanızı temizlemenin kolay bir yolu basınçlı hava kullanmaktır. Basınçlı hava yoksa, başka bir iyi seçenek de yumuşak bir fırça (örneğin 25 mm boya fırçası) ve bir temizlik bezi kullanmaktır. Tozu büyük oranda temizledikten sonra işlemi tamamlamak için nemli bir bez (su ve hafif deterjan) kullanın. Rulmanların etrafındaki alanları çok dikkatli bir şekilde temizleyin çünkü kir ve toz, rulmanların daha hızlı aşınmasına neden olur.

Kir çok hızlı yapışırsa, çıkarmak için yumuşak bir deterjan (örn. Muc-off) ve bir diş fırçası kullanabilirsiniz.

Kir çıkarıldıktan sonra nemli bir bez kullanarak tüm yüzeyleri silin.

Tekerlek yataklarını temizlerken, aksların etrafına dolanmış saman veya çimleri temizlediğinizden emin olun. Saman genellikle jantlar ile dış tekerlek yatağı arasına girerek yatağa zarar verebilir ve aktarma organlarını sıkıştırabilir. Bu nedenle temizlerken tekerlekleri çıkarmak ve yatakların etrafında saman dönmediğinden emin olmak iyidir.

Not! Arabayı akan su altında temizlemeyin.

Arabayı temizlemeyi bitirdiğinizde hiçbir bileşenin gevşek olmadığından emin olun. Özellikle servo kolundaki, direksiyon bağlantısındaki, amortisörlerin alt ucundaki, süspansiyon kollarındaki ve üst bağlantılardaki vidaları kontrol edin. Bu vidalar çalışma sırasında dönme hareketine maruz kalır ve bu da gevşemelerine neden olabilir. Uygun bir aletle orta derecede sıkmak yeterlidir. Çok fazla sıkma vidaların dişlerine zarar verebilir.

Daha sonra yatakların durumunu kontrol edin. Tekerlek yatağının durumunu kontrol ederken ne kadar boşluk olduğuna dikkat edin. Fazla oynama lastiklerin sallanmasına neden olacaktır. Koşulardan sonra boşluk artarsa bu, yatakların aşınmaya başladığının işaretidir. Aşınmış bir yatak, ağırlık altındayken tekerleğin dönmesini yavaşlatacak, dolayısıyla motora aşırı yük binecektir. Doğru bakım ve düzenli temizlik ve yağlama ile (özellikle ıslak koşullarda sürüşten önce ve sonra) yatakların ömrünü kolayca uzatabilirsiniz. Yatakları yağlamak için birkaç damla yağ yeterlidir. Özellikle dış yataklar çabuk yıpranmaya eğilimli olduğundan, bunların mümkün olan en kısa sürede yenileriyle değiştirilmesi önemlidir.

Aktarma organı yataklarının durumu, dış tahriki hareket ettirerek ve yataklar arasındaki boşluğa bakarak kontrol edilebilir. Düzgün yuvarlandığından emin olmak için kasayı masanın üzerinde yuvarlayın. Araba her zaman ses çıkarmadan serbestçe hareket etmelidir.

Elektrikli bileşenlerde yüzeysel temizlik ve inceleme yeterlidir. Hız kontrol cihazının fanının çalıştığını ve serbestçe dönebildiğini kontrol etmek iyidir. Ayrıca tüm bileşenlerin gevşemediğini kontrol edin. Tüm kabloların hasarsız olduğundan ve aktarma organlarının önüne geçmediğinden emin olun.

Gövde temizliğinde dış yüzeyine su ve gerekiyorsa sünger kullanabilirsiniz. Gerekirse iç yüzeydeki kiri nazikçe fırçalamak için bir fırça kullanabilirsiniz.

RC arabala temizlemek için ipuçları

  1. Adım: Pilleri çıkarın

Arabanızı temizlemeden önce, araca zarar gelmesini veya yaralanmayı önlemek için tüm elektrikli güç kaynaklarını çıkarmak zorunludur. Pilleri çıkardıktan sonra, kasadaki kiri ve döküntüleri gevşetmek için bir hava kompresörü veya konserve hava ve yumuşak bir fırça kullanın.

  1. Adım: Lastikleri çıkarın ve temizleyin

Bu, aracı daha iyi idare etmenize olanak tanıyacak (ve o çamurlu lastiklere çok ihtiyaç duyulan TLC’yi kazandıracaktır). Kiri ve diğer kalıntıları gidermek için lastikleri düşük basınçlı bir hortum ve yumuşak bir fırça ile dikkatlice yıkayın ve fırçalayın. Arabanın altını temizlerken de aynı prosedürü izleyin. Lastikleri ve alt takımı mikrofiber bir bezle kurulayın.

Profesyonel ipucu: Suyun içeri sızmasını önlemek için lastiklerdeki nefes alma deliklerini kapatın!

3.Adım: Çok amaçlı temizleyiciyi püskürtün ve silin

Piyasada birkaç RC araba temizleme spreyi seçeneği vardır, ancak çok amaçlı bir sprey işin yapılmasını sağlayacaktır. Aracınız su geçirmezse, gevşek kalıntıları temizledikten sonra tercih ettiğiniz temizleyiciyi bol miktarda püskürtün. Fazla kiri fırçalamak ve çıkarmak için yumuşak fırçanızı dairesel hareketlerle yavaşça kullanın. RC arabanızı yeniden monte etmeden önce mikrofiber bir bezle tamamen kurulayın.

4. Adım: Parlatın

Yıkamanızı bir sonraki seviyeye taşımak istiyorsanız, aracınıza kutudan çıktığı gibi taze bir his vermek için cam temizleyici ve kuru bir mikrofiber bezle cilalamanız yeterlidir.

5.Adım: Bağlantı noktalarını ve hareketli parçaları yağlayın

Arabanızı temizledikten sonra, her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlamak için gereken yağlamanın bir kısmını istemeden kaldırmış olabilirsiniz. Endişelenme! Her şeyi eski haline döndürmek için hareketli bileşenleri WD40 yağı veya benzer sertifikalı yağlayıcılarla yağlamanız yeterlidir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x