HABERLER

Projektör satın alma rehberi

205views

Ev sineması veya iş ihtiyaçlarınızı karşılamak için bir projektör satın almak mı istiyorsunuz? Tam olarak doğru yere geldiniz.
Zorlukla kazandığınız parayı bir projektör satın almak için harcamadan önce dikkat etmeniz gereken bir projektörün çeşitli özellikleri ve özellikleri vardır. Çoğu zaman bu süreç kafa karıştırıcı olabilir; bu nedenle aşağıdaki kılavuzumuz, bir projektör satın almadan önce bilmeniz gereken her şeyi size tanıtacaktır.

Bu cihazın temel tanımıyla başlayalım.


A- Projektör nedir?

Ters çevrilmiş bir kameraya benzeyen projektör, bir görüntüyü genellikle bir projektör ekranına yansıtmak için kullanılan optik bir cihazdır.
Bu görüntü, ışık ışınlarının küçük şeffaf bir mercekten veya daha yeni varyantlarda doğrudan lazerler aracılığıyla yansıtılmasıyla oluşturulur. Bir projektör satın alma konusunda bilinçli bir karar vermeden önce sekiz şeye aşina olmanız gerekir:

Projektör satın alırken dikkat edilmesi gereken 5 şey

1. Uygulama

Projektörlerin çeşitli uygulamaları vardır. Bu yüzden bir proje satın almayı düşünürken kendinize sormanız gereken ilk şey “ne için ihtiyacım var?” olmalıdır. Mesela ev sineması ihtiyaçlarınız için 16:9 uyumlu bir projektör aramanız gerekiyor. Çoğu filmin mevcut olduğu format olduğundan format çözünürlüğü. Hem full HD projektörler hem de 4K projektörler bu çözünürlüğü sunar.
Tam tersine iş ihtiyaçlarınız söz konusu olduğunda mobil kullanım için taşınabilir bir projektöre ve toplantı odanıza sabitlenecek bir kurulum projektörüne ihtiyacınız var.

2. Parlaklık

Bir projektörün parlak bir görüntü oluşturabilmesi için yeterli ışık çıkışı sağlaması gerekir. Bir projektörün ANSI Lümen derecesi, ne kadar ışık yayıldığını gösterir. Ancak odanızdaki çeşitli çevre koşulları, projektörden gereken lümen miktarını etkileyebilir. Örneğin, projektör ışığı ekrana ilerledikçe parlaklık azaldığından, geniş mesafeli bir projeksiyon için ANSI Lümen derecesinin de yüksek olması gerekir. Size bir fikir vermek için, 2,8 m genişliğinde bir görüntüye sahip, iyi aydınlatılmış bir toplantı odası için, yaklaşık 4000 lümen yeterince iyi

3. Çözünürlük

Çözünürlük veya piksel yoğunluğu, bir görüntüyü oluşturan piksel sayısıyla ilgilidir. Bir görüntünün çözünürlüğü ne kadar yüksek olursa, o kadar ayrıntılı olur. Aramanız gereken çözünürlük, uygulamanıza bağlıdır. Özel kullanımlarıyla birlikte farklı çözünürlük türlerinin bir listesi:

  • HD Ready (1280 x 720 piksel, 16:9 formatı) – büyük ekranlardaki DVD’ler için uygundur.
  • WXGA (1280 x 800 piksel, 16:10 formatı) – İş sunumları için idealdir.
  • Full HD (1920 x 1080 piksel, 16:9 formatı) – ev sineması ve oyun (PS4, Xbox) ihtiyaçları için mükemmel.
  • WUXGA (1920 x 1200 piksel, 16:10 formatı) – üst düzey iş toplantıları için idealdir.
  • 4K (3840 x 2160 piksel, 16:9 formatı) – üst düzey ev sineması ihtiyaçları için mükemmel.

Henüz 4K’da çok fazla içerik bulunmamasına rağmen, iyi bir yükseltici kullanarak 4K kalitesinde çeşitli full HD içeriklerin keyfini çıkarabileceğinizi unutmayın.

4. Teknoloji

Projektörler DLP (Dijital Işık İşleme) ve Sıvı Kristal Ekran (LCD) gibi farklı teknolojilere dayalı olabilir. Üçüncüsünün üç farklı adı vardır: D-ILA (Doğrudan Tahrikli Görüntü Işığı Amplifikasyonu), LCoS (Silikon Üzerinde Sıvı Kristal) ve SXRD (Silicon X-tal Reflective Display). İşte her birinin artıları ve eksileri:

DLP

DLP, ev sineması ve iş amaçlı kullanıma uygundur.

Artıları

– Yüksek kontrast oranı
– Daha az yer gerektirdiğinden daha küçük projektörler üretilebilir
– Düşük bakım.
– Kapalı bir sistem ışık kaynağını ve optikleri içerir, böylece toz girmez.

Eksileri

– Hafif renkli flaşlar görülebilir (gökkuşağı efekti)
– Renk gösterimi açısından LCD kadar iyi değil
– Renk tekerleği gürültülü olabilir

LCD

LCD (sıvı kristal ekran) en yaygın kullanılan görüntüleme sistemidir. DLP’lerden farklı olarak LCD’ler, satır satır görüntüler oluşturdukları için algılanabilir hareket eserleri üretmezler. LCD, özellikle üst düzey ev sineması ihtiyaçları için kullanışlıdır.

Artıları

– İnce pikselleşme
– Yüksek Kaliteli görüntüler
– İyi renk gösterimi
– DLP’den daha parlak

Eksileri

– DLP’ye göre daha fazla bakım gerektirir
– Özellikle düşük çözünürlüklerde kafes efekti

D-ILA, LCoS ve SXRD

Bu teknoloji esas olarak ev sineması için uygundur.

Artıları

– Daha iyi kontrast oranı
– Kafes etkisi yok
– Yüksek çözünürlükler

Eksileri

– Masraflı
– Daha düşük parlaklık

5. Taşınabilirlik

Projektörünüz taşınabilirse, onunla birlikte seyahat etmek veya taşımak kolaydır ve kurulumu ve kurulumu da çok daha kolay hale gelir.
Üstelik taşınabilir bir projektör, hangi düzenlemenin size en uygun olduğunu belirlemek için farklı projektör mesafelerini, ekran boyutlarını ve daha fazlasını hızlı bir şekilde denemenize olanak tanır. Piyasada kişisel ihtiyaçlarınıza mükemmel uyum sağlayan hafif ve pille çalışan taşınabilir projektörler mevcuttur. eğer profesyonelseniz kullanın.


B- Projektör Çeşitleri

Şimdiye kadar bir fikir edinmiş olabileceğiniz gibi, projektörler çeşitli türlerdedir ve her biri belirli bir role/rollere uygundur. Aşağıda en yaygın olanların ana hatları verilmiştir.

Ev Sineması

Ev sineması deneyiminizi TV’den yükseltmeye hazırsanız, bir ev sineması projektörü almayı düşünmelisiniz. Yalnızca devasa (300 inçe kadar) parlak bir görüntü oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda eski teknolojilere göre daha ucuzdur. Üstelik artık ev sineması projektörlerinde 4K UHD’ye (3840 x 2160 piksel) kadar çözünürlükler mevcut.

Taşınabilir

Piko projektörler olarak da adlandırılan taşınabilir projektörler, öncelikle kişisel film izleme ve planlanmamış iş toplantıları için tasarlanmış çok kompakt projeksiyon cihazlarıdır. Kompakt projektörlerin küçük boyutu, taşınabilirlik için görüntü boyutunun feda edildiği anlamına gelir. Ayrıca optik yakınlaştırma bulunmadığından istediğiniz görüntüyü elde etmek için projektörünüzü tam doğru şekilde yerleştirmeniz gerekecektir.

Ofis

Ofis projektörleri taşınabilir projektör kategorisine girer. Konferans salonlarında sunum kullanımı için optimize edilmiştir. Bu nedenle, etkili iş teklifleri ve anlaşma kapanışlarında çok önemlidirler. Bu projektörler taşınabilir veya küçük ve sabit olabilir.

Simülatör

En sevdiğiniz golf sahalarını oynamak ve dışarıdaki hava durumuna bakmaksızın golf sahasında antrenman yapmak ister misiniz? O halde yüksek kaliteli bir golf simülatörü projektörü edinmelisiniz. Bir golf simülatörü, ekrandaki simülasyonun yanı sıra topun uçuşundan da sorumludur. Yani standartların altında bir projektör, genel deneyiminizi bozan karanlık bir görüntü elde edeceğiniz anlamına gelir.

Büyük Mekan

7000’in üzerinde ANSI Lümen derecesine sahip büyük Mekan projektörleri, büyük konferans salonları, oditoryumlar ve ibadethaneler için uygundur. Bu projektörlerin değiştirilebilir lenslere sahip olduğunu unutmayın.

Eğitim

Eğitim projektörleri hem yüz yüze hem de hibrit sınıflarda oldukça etkilidir. Geleneksel ve dijital öğretimi tercih ettikleri stile göre kolayca entegre etmenin uygulanabilir bir yolunu sağlarlar.

Oyun

Oyun deneyiminizi geliştirmek için TV’den birinci sınıf bir oyun projektörüne geçmeniz gerekir. Kaliteli bir oyun projektörü, en sevdiğiniz oyunları 100 inçten büyük bir görüntüyle oynamanıza olanak sağlamanın yanı sıra, bir TV ile karşılaştırılabilir bir maliyete de sahiptir.


C- Projeksiyon türleri

Atış mesafelerine göre ayrılan üç tür projeksiyon vardır. Yansıtma mesafesi, ışığın projektörden ekranın yüzeyine kadar kat ettiği mesafeyi ifade eder. Üç projeksiyon türü arasında bir karşılaştırma aşağıda verilmiştir:

Standart atış

Uzun atış olarak da adlandırılan standart atış, en yaygın projeksiyon türüdür. 100” (16:9) görüntü oluşturmak için yaklaşık 8-10 fit (244-305 cm) yansıtma mesafesi gerekir. Bu projeksiyon, karanlık ortamlarda bile büyük bir resim oluşturma yeteneği nedeniyle hem ev hem de ofis kullanımı için idealdir. yakın sınırlar. Ancak yalnızca düz projeksiyon yüzeyleriyle çalışır ve hiçbir ALR malzemesiyle uyumlu değildir.

Kısa atış

Standart yansıtmanın aksine, kısa mesafeli projeksiyon, 100” (16:9) görüntü oluşturmak için yaklaşık 3-4 fit (90-120 cm) gerektirir. Yakın sınırlarda bile büyük bir resim oluşturabildikleri için profesyonel ve ticari amaçlarla kullanılırlar. . Ancak standart atışa benzer şekilde yalnızca düz bir projeksiyon yüzeyiyle çalışır ve hiçbir ALR malzemesiyle uyumlu değildir.

Ultra Kısa atış

Bu, projeksiyon türleri söz konusu olduğunda en gelişmiş teknolojidir. Ultra kısa mesafeli projektör, 100 inçlik (16:9) bir görüntü oluşturmak için yaklaşık 3-20 inç (8-50 cm) gerektirir. Ultra kısa mesafeli projektörler, büyük bir resim sağladığı için işletmeler, ev sahipleri ve eğitim kurumları tarafından kullanılır. yakın sınırlar. Üstelik gömme tasarımı gölge sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Bununla birlikte, yalnızca tamamen düz bir projeksiyon yüzeyiyle uyumludur ve şu an için daha büyük CLR malzeme boyutları sınırlı sayıda mevcuttur.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x