Yüksek etkili sunumlara yönelik eksiksiz sunum araç setiniz için bir projektör ekranına ihtiyacınız vardır. Projektör ekranları, projektörünüzden en iyi görüntüleri elde etmek için ideal görüntüleme yüzeyidir.
Duvara yansıtamayacağınız için değil! Maliyetten tasarruf etmek için daha fazlasını yapabilirsiniz, ancak projektör ekranıyla aynı kalitede görüntü beklemeyin. Ekranlar mümkün olan en iyi resimleri sunmak için özel olarak yapılmıştır. Görüntülerin daha iyi yansımasını sağlayan optik kaplamalara sahip projektör ekranları, daha fazla kontrast ve renk doygunluğu ile kesinlikle daha keskin, daha parlak görüntüler sunar. Duvar projeksiyonu kullanıldığında ortaya çıkan görüntü, projektörünüzün yapabileceği performans düzeyinin altında kalacaktır. Ayrıca duvarınız neredeyse tamamen pürüzsüz olmayacaktır, bu da resimlerde görülebileceği gibi kullandığınız boya da kalitenin bozulmasına neden olabilir. Yani projektör ekranı olmadan gitmeyi tercih ettiğinizde bir şeyler elde edersiniz.
Projektör ekranının ne olduğundan emin değilseniz, projektör ekranı, projektörün görüntüsünü yansıttığı (“çektiği”) bir görüntüleme yüzeyidir. Bu şekilde projektör tarafından gösterilenler ekranda görüntülenebilecek şekilde görüntülenir. Ekranlar çoğunlukla beyazdır ancak gri renkli de olabilir. Uygun kumaştan yapılmış, bir çerçeveye gerilmişler. Farklı sunum ortamlarının özel taleplerini karşılamak için tasarım, boyut ve en boy oranı olarak adlandırılan farklılıklar vardır.
Sunum araç seti alışveriş listenize bir projeksiyon ekranı eklemeye karar verirseniz, hangi projektör ekranı seçeneklerine sahip olduğunuzu ve her birinin sizin için neler yapabileceğini bilmeniz gerekir. Projektör ekranları gerçekten uzun süre dayanabilir, bu nedenle ev eğlencesi, iş ve diğer sunumlar için iyi bir yatırımı temsil ederler. Saygın ve güvenilir bir kaynaktan satın aldığınızdan ve amacınıza en uygun olanı aldığınızdan emin olun. Şimdi projektör ekranlarının türlerini ve boyutlarını ve her birinin en iyi şekilde nasıl kullanılacağını keşfetmeye başlayalım.
Taşınabilir projektör ekranları öncelikle ekranın çeşitli kullanım zamanlarında bir yerden diğerine taşındığı mobil sunumlar içindir. Aynı konumdaki çeşitli odalarda da olabilir. Eğer mümkünse aynı mekanda ise, kalıcı bir tesisat yerine tekrar tekrar kurulum ve sökümlerin tercih edilmesinin bir nedeni olacaktır. Hangi nedenle olursa olsun kalıcı kurulumda tavana veya duvara sabitlenmeyen bir perde istiyorsanız, taşınabilir projektör ekranlarından birine ihtiyacınız olacaktır.
Taşınabilir projektör ekranı aşağıdaki tasarım seçeneklerinden herhangi birinde bulunabilir:
Tripod Projektör Ekranı tipinde, hareket halindeyken zemine monte edilmesi için bir tripod standı bulunur. Ekran genellikle tripod standıyla entegredir, böylece onu bir şemsiye gibi çevirerek açabilirsiniz. Tripod Projektör Ekranı Pazarlamayı sunumlarla durduran, çok lokasyonlu eğitimler yürüten veya mobil dini tebliğ için projektör ekranlarını kullanan bir kullanıcı için tripod ekranı ideal olacaktır. Durağınızda hazırlıklarınızı yapın, sunumunuzu yapın ve toplayıp yola çıkın. Tripod projektör ekranları, diğer ekran türleri gibi, bu yazının ilerleyen kısımlarında tartışılacağı gibi farklı boyutlarda gelir.
Tripod projektör ekranları, mobil kullanım açısından taşınabilirlik avantajının yanı sıra aynı zamanda daha cep dostu ve yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yerden Çekilebilen projektör ekranı, mobil sunumlara uygun başka bir taşınabilir projektör ekranı tasarımıdır. Zeminden Yükselen Projektör Perdesi Zeminden Çekilebilen projektör ekranı, roll-up reklam banner’ı gibi tasarlanmıştır. Ekranı tutan kasa olan bir tabanı vardır. Yere yerleştirin ve tasarlandığı gibi yukarı çekin; ekranınız kullanım için yukarı kalkar. Roll-up banner’da olduğu gibi yükselen bir direk ekranın arkasında onu tutmak için bulunur. Sunumunuz bittiğinde onu kasaya geri koyarsınız ve yola çıkarsınız. Bu arada, daha ucuz fiyat profiline sahip taşınabilir tripod projeksiyon ekranlarının hakim olduğu Nijerya pazarında yerden çekilebilen ekranlar pek popüler değil.
Hala taşınabilir tasarımda olan iki ayak, maç geçmişi için kullanılan bayraklar veya pankartlar gibi bu ekranı tutuyor. Sadece açın ve iki ayağınızın üzerinde durun; ekranınız kullanıma hazırdır.
Taşınabilir projektör ekranlarının aksine, monte edilmiş ekranlar sabit bir mekan için tasarlanmıştır ve sürekli kullanım için bir kez kurulur. Her kullanım noktasında taşınması, kurulması ve sökülmesi gereken taşınabilir ekranların aksine, bir yerden bir yere taşınmaları amaçlanmamıştır ve gerçekten de dokunulmadan kullanılabilirler. Bu faktör, monte edilmiş ekranlara daha uzun hizmet ömrü için bir temel sağlar. Konumlarında sabitlenebilirler – kullanım için uzatılabilirler – veya geri çekilebilirler – kullanıldıkları zaman uzatılabilirler, ancak kullanılmadıklarında kasanın içine sarılabilirler.
Monte edilebilir projeksiyon perdeleri kurulum dinamiklerine bağlı olarak genellikle tavana veya duvara monte edilir. Elektrikli ve manuel tipler geri çekilebilir olmasına rağmen (kullanımdan sonra muhafazalarına geri sarılır), sabit çerçeve tipi değildir. Aşağıda bu alt kategoriler hakkında daha fazla ayrıntı verilmiştir:
Elektrikli projektör ekranı, elektrik motoruyla çalıştırılan profesyonel bir tasarım sunan, en gelişmiş projektör ekranı tipidir. Elektrikli Projektör Perdesi Bu nedenle motorlu projektör perdesi olarak da adlandırılmaktadır. Elektrikli ekranlar tavana veya duvara monte edilebilir. Kullanılmadığı zaman ekran yüzeyi kasanın içine çekilebilmektedir. Sadece bir düğmeye basılarak ekran kullanım için alçaltılabilir; kolayca kasadan çıkar ve ekranınız için aşağıya doğru sarkar.
Çoğu elektrikli projektör ekranının uzaktan kumandası vardır ve bu da işlemlerini oldukça kolaylaştırır. Ayrıca duvar anahtarıyla da kontrol edilebilirler. Bu motorlu ekranların kullanımı esnektir ve belirli bir seviyeye kadar açılacak şekilde ayarlanabilmektedir. Elektrikli projeksiyon perdeleri küçükten çok büyüğe kadar her türlü mekandaki ihtiyacınızı karşılayacak boyutlarda mevcuttur. Günümüz yaşamının önemli bir kısmını oluşturan uzaktan kumandalar ile elektrikli projektör ekranları açıkça popüler bir ekran türüdür.
Tüm elektrikli ekranların tavana/duvara monte edilmediğini belirtmekte fayda var. Zeminden yükselen bazı projektör ekranları da motorludur. Bu tür zemine kadar yükselen elektrikli ekranlar aynı zamanda uzaktan kumanda ile de çalıştırılmaktadır.
Elektrikli projektör ekranı gibi manuel ekran da tavana veya duvara monte edilebilir. Manuel Projeksiyon PerdesiBu projeksiyon perdesi tipi de kalıcı anlamda monte edilir. Kullanmak için indirmeniz ve istediğiniz zaman sarmanız yeterlidir. Manuel projektör ekranı manuel olarak çalıştırılır. Uzaktan kumandası yoktur, bu nedenle yay mekanizmasıyla fiziksel olarak aşağı veya yukarı çekersiniz.
Uzaktan kumanda seçeneği mevcut olduğunda manüel çalıştırma önlenebilir bir iş olduğundan, neden kimse manüel projektör ekranını tercih etsin ki? Önemli nedenlerden biri maliyettir. Uzaktan kumandalı elektrikli projektör ekranının maliyeti daha fazladır. Ayrıca bazı kullanıcılar, deneyimlerle desteklenmese de, elektrikli ekranın motor mekanizmasının eninde sonunda arızalanacağından korkuyor. Ayrıca, ekranlar kalıcı, hareketsiz bir şekilde monte edildiğinden, elektrikli ekranın ağırlığı daha fazladır, ancak bu pek ciddi bir faktör değildir.
Sabit Çerçeve Projektör Ekranı Projektör ekranınızın tıpkı TV ekranınız gibi monte edilmesini ve hiç geri çekilmeden kalıcı olarak uzatılmasını istiyorsanız, ihtiyacınız olan şey sabit çerçeveli bir projektör ekranıdır. Kasanın içine çekilebilen manuel ve elektrikli ekranların aksine, bir sonraki kullanım için gerekli olana kadar ekran yüzeyi görüş dışında kalacak şekilde, sabit çerçeveli ekran her zaman yayılır ve açıktır. Aslında, diğer ikisinin kullanıma hazır hale getirilmesi gerektiğinde maruz kaldığı kurcalamaya maruz kalmıyor. Sabit çerçeveli projektör ekranları yukarı ve aşağı yuvarlanmaz ve ayarlamalar için güç verilmesine veya mekanik parçalara sahip olmasına gerek yoktur. Açıktırlar ve öyle kalırlar. Sabit çerçeveli projektör ekranları başka yerlerde ev sineması için sıklıkla kullanılsa da Nijerya pazarında pek bulunmuyorlar.
Ayrıca pazarımızda henüz çok fazla sekmeli projektör ekranı bulamazsınız, ancak bunların ne olduğunu açıklayalım. Sekme gerdirmeli projektör ekranları, ekranı sıkı bir şekilde uzatan bir gerdirme mekanizmasına sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Sekme gerdirme özelliği projektör ekranının yanlarından fark edilebilir. Amaç, mükemmel düzlüğü elde etmek ve herhangi bir dalga veya kırışıklığı ortadan kaldırmak için ekranı germektir. Sekme gerdirmenin garanti ettiği mükemmel düz izleme yüzeyi, yüksek değerli verilerin veya grafiklerin yansıtılması gibi, net ayrıntıların net bir şekilde gösterilmesi gereken çok üst düzey ekranlar için önemlidir. Elbette, evde sekmeli projektör ekranı kurarsanız bu avantaj hala mevcuttur, çünkü en iyi resim görüntüsünü elde edersiniz. Sorun maliyettir; sekmeli projektör ekranları, gergin olmayan ekranlardan daha pahalıdır.
Projektör perdesi tipini seçmek, perde kullanmak istiyorsanız geçmeniz gereken bir köprüdür. Yine de satın almak için doğru ekran boyutunu belirlemeniz gerekiyor.
Ekranınızı yerleştirmek için mevcut alanın boyutu sınırlayıcı bir faktördür, çünkü ekranın bu alana sığması veya kullanılamaz hale gelmesi gerekir. Bu yüzden gidebileceğiniz sınırı ölçmeli ve bundan emin olmalısınız. İzleyicilerin ekrandan ne kadar uzağa oturabileceğini ve projektörü monte etmek için ideal noktayı düşünmeniz gerektiğinden odanın derinliği de önemlidir. Kişisel beden tercihleri de dikkate alınacaktır. Ancak bir kılavuz olarak genel bir öneri, kapalı oturma noktası ile ekranın yüzeyi arasındaki mesafeye eşit veya bundan daha küçük bir ekran boyutunun (çapraz) kullanılmasıdır.
Oda alanı, duvar boyutu ve diğer ilgili faktörler göz önüne alındığında gerekli ekran boyutunu belirlemek için bazı hesaplamalar yapılabilir, ancak ortalama bir kullanıcı bu kadar titizlik istemeyecektir.
Projektör ekranı boyutları çoğu zaman inç cinsinden belirtilir. Yani 96 ekranı 96 inçtir ve bu da 8 fit veya 2,44 m’ye dönüşür. Ayrıca belirtilen ekran boyutlarının çapraz ölçüm olduğunu unutmayın. Ekranın genişliği, ekranın köşegeninin yaklaşık %87’sidir.
Genellikle mevcut ekran boyutlarından bazıları (diyagonal): 60 inç, 72 inç, 96 inç, 120 inç, 140 inç ve 170 inç.
Ekran en boy oranı, ekranın genişliğinin yüksekliğidir. Mükemmel kare ekrandan (1:1 en-boy oranı), yükseklikten biraz daha fazla genişliğe (4:3) ve yükseklikten çok daha geniş ekranlara (16:10, 16:9 ve 2,35:1) doğru gider. Ekranın en boy oranı olduğu gibi projektörlerin de en boy oranı vardır ve Blu-ray oynatıcı, dizüstü bilgisayar vb. girişlerinizin de ekran en boy oranı vardır. Ekranınız ile ona görüntülenen kaynak arasındaki en boy oranının senkronize edilmesi, nişan almanın veya mükemmel görüntü görüntülemenin doğru yoludur.