Powerbank satın almadan önce bilmeniz gerekenleri bu yazımızda sıralamaya çalıştık.
Nerede olursanız olun mobil cihazınızın pilini şarjlı tutun.
Size yardımcı olmak için, powerbank için alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken sekiz şeyi burada bulabilirsiniz.
- Şarj Kapasitesi…
- Şarj Çıkışı ve Girişi…
- Marka adı…
- Bağlantı Noktalarının Sayısı ve Türü…
- Malzeme Kalitesi…
- Taşınabilirlik…
- Güvenlik özellikleri…
- LED Göstergeler…
Powerbank ile neleri şarj edebilir?
Bu pil paketleri, akıllı telefonunuzdan ve tabletinizden dizüstü bilgisayarlara ve Nintendo Switch gibi taşınabilir oyun konsollarına kadar hemen hemen her şeye güç sağlayabilir. Ancak öncelikle taşınabilir medya ve iletişim cihazlarını hedef alıyorlar.
Çoğu, bir akıllı telefonu birden çok kez şarj edebilir ve birkaçının birden fazla çıkışı vardır, bu da size iki akıllı telefon veya akıllı telefonunuz ve tabletiniz gibi birden fazla cihazı aynı anda şarj etme seçeneği sunar.
Hatta bazı modellerde dizüstü bilgisayarlara güç sağlamaya yetecek kadar güç bulunur, ancak bunu yalnızca bir elektrik prizine erişiminiz olmadığında yakalanırsanız veya dizüstü bilgisayar şarj cihazınızı unuttuysanız öneririz. Acil durumlarda kullanışlıdır ancak standart harici güç kaynağınızın yerini almaz.
Powerbank alırken dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar şunlardır:
- Boyut
- Şekil
- Ağırlık
- Kapasite
Mevcut gücün güzel ve net bir göstergesi de kullanışlıdır; bazı modellerde çubuklar yerine dijital ekran gösterilir (örn. “%80 kalan”).
Pawerbank kapasitesi nedir?
Miliamper saat (mAh) olarak gösterilen kapasite, şarj etme kapasitesinin kabaca bir göstergesidir; sayı ne kadar yüksek olursa, powerbanknın şarjı bitmeden cihazınıza o kadar fazla güç iletebilir. Yeniden şarj gerektirmeden önce akıllı telefonunuzu en az iki kez tamamen şarj edebilecek bir powerbank bulmaya çalışın, çünkü bu sizi bir defada bir ila iki gün boyunca güvende tutacaktır.
Güç bankaları tek şarjdan (3000 mAh) çok daha fazlasına (20.000 mAh) kadar değişebilir ve en yeni akıllı telefonların çoğunda 3000 mAh civarında bir pil bulunur. 10.000 mAh kapasiteli bir powerbank, akıllı telefonu üç defaya kadar, 20.000 mAh kapasiteli bir powerbank ise altı defadan fazla şarj edebilmelidir.
Taşınabilir şarj cihazının ölçülen kapasitesini telefonunuzun belirtilen kapasitesine bölerek yaklaşık şarj sayısını hesaplayabilirsiniz. Sonuç, toplam suçlama sayısıdır.
Ebat ve ağırlık
Boyut ve ağırlık genellikle mAh kapasitesiyle birlikte artar. 20.000mAh model kullanışlı bir seçenek gibi görünse de cebinize veya çantanıza sığmayacak kadar büyük olabilir.
Bir günlük müzik festivalinde, piknikte veya dışarıda geçireceğiniz bir gecede telefonunuzu şarjda tutmak istiyorsanız, en az 6000-10.000 mAh kapasiteli cep boyutunda bir modele bakın. Sizi birkaç gün güçten uzaklaştıran yürüyüşler gibi diğer durumlar daha büyük modeller gerektirebilir, ancak bunlar genellikle çoğu cep için çok büyüktür.
Şekil ve stil
Powerbank ‘ı çantada taşımayı planlıyorsanız bu çok fazla sorun değil. Ancak garip şekiller ve hantal tasarımlar cebiniz için rahatsız edici olabilir. Akıllı telefona benzer boyut ve şekle sahip olanı bulmaya çalışın.
Cihazınızı bir powerbank ‘a bağlama
Çoğu powerbank aşağıdaki şarj girişlerinden en az birine sahip olacaktır.
- USB-A: Son 15 yılın neredeyse tüm dizüstü bilgisayarlarında, sabit disklerinde ve TV’lerinde bulunan dikdörtgen şekilli bağlantı noktası.
- Mikro/mini USB: Genellikle akıllı telefonlarda ve diğer taşınabilir cihazlarda kullanılan minyatür USB çeşidi.
- USB-C: USB-A’nın aynı zamanda çevrilebilen yeni, kompakt versiyonu, böylece onu doğru şekilde takma konusunda endişelenmenize gerek yok. Boyutu ve çok yönlülüğü nedeniyle akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar üreticileri arasında kendine yer ediniyor.
- Kablosuz: Az sayıda model, akıllı telefonunuzu powerbankna yerleştirerek kablosuz olarak şarj etmenize olanak tanır. Bunun çalışması için telefonunuzun kablosuz şarjı da desteklemesi gerekir.
Yüzeyin altında çalışan USB aygıt yazılımı, girişlere kablo üzerinden ne kadar veri, güç ve hız geçebileceği gibi ne yapmaları gerektiğini söyler. Buna, güç bankalarında popüler bir özellik olan ‘hızlı şarj’ da dahildir.
Hızlı şarj Nedir?
Bir cihazı başarılı bir şekilde hızlı şarj etmek için üç şeye ihtiyacınız olacak:
- uyumlu bir powerbank
- uyumlu bir kablo
- hızlı şarjı kabul edecek bir cihaz.
Powerbank ve onunla birlikte gelen kabloyla hızlı şarjın reklamı yapılıyorsa, ilk iki nokta güvenli bir bahistir; bu nedenle, cihazınızın gerekli devrelere sahip olup olmadığına gerçekten bağlıdır. Aksi takdirde kullanamayacağınız bir özellik için daha fazla ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz.
Hızlı şarj olup olmadığını doğrulamak için üreticinin web sitesinde cihazınızın özelliklerini kontrol edin. Bu bilgi mevcut değilse ve giriş seviyesi bileşenlere sahip düşük kaliteli bir cihaz veya daha eski bir model kullanıyorsanız, hızlı şarj özelliğinin olmadığını varsaymak yanlış olmaz.
Bir Powerbank ‘ın bir cihazı şarj etmesi ne kadar sürer?
Çoğu powerbank, akıllı telefon gibi standart 3000 mAh’lık bir cihazı yaklaşık 90 dakikada şarj edebilir; bu artık bir tehlike işaretidir. powerbanknın yeniden şarj olma süresi o kadar da sorun değil, çünkü onu gece boyunca fişe takılı bırakabilirsiniz, ancak daha hızlı olması genellikle daha iyidir.
Bir powerbanknın cihazınızı şarj edebilmesi için birkaç şeyin eşleşmesi gerekir. powerbanknın çıkışının, şarj etmek istediğiniz cihazın gereksinimlerini karşılaması gerekir. Akıllı telefonlar küçük bir akımı şarj edebilir, tabletler daha fazlasını gerektirir, dizüstü bilgisayarlar ve el konsolları ise yine daha fazlasını gerektirir.
Çıkış, cihazın talepleriyle eşleşir veya bu talepleri aşarsa, kullanım sırasında şarj olur. Çıkış, cihazın gereksinimlerini karşılıyorsa veya yetersiz kalıyorsa, pil ömrü yavaş yavaş artacaktır ancak kullanım sırasında şarj edilmeyecektir. Bu durumda, powerbank cihazı şarj etmiyor, ‘güç veriyor’. Ancak cihaz kapatıldığında şarj olur.
USB-C’ye ihtiyacınız var mı?
USB-C, geçtiğimiz yıl boyunca birçok cihazda kullanılmaya başlanan standart bir bağlantıdır. Görsel olarak USB-A’nın köşeleri yuvarlatılmış kompakt bir versiyonudur. Güç bankaları bağlamında iki ilginç özellik ekler: çevrilebilir bağlantı parçasına ek olarak, USB-C her iki yönde de şarj gönderebilir ve hızlı şarjı destekler.
USB-A hızlı şarj bağlantı noktası gibi USB-C de yalnızca yukarıda belirtilen koşullar geçerli olduğunda çalışır. Ancak aynı zamanda USB-C özellikli bir cihaza da takmanız gerekir. Eğer elinizde yoksa paranızı USB-C powerbankna harcamayın.
Powerbank ile uçağa bindirebilir misiniz?
İyi haber şu ki, kapasitesi 27.000 mAh veya altında olduğu sürece güç bankanızı yanınıza alabilirsiniz, ancak onu bagaja koymak yerine el bagajınızda taşımanız gerekecektir.