Bilinmesi GerekenlerDRONEHABERLERYeni Ürün

Katlanabilir Drone “Uçan Transformers”

694views

Katlanabilir drone afet bölgelerini kolaylıkla keşfetmesine izin verebilecek bir süper güç.

Katlanabilir drone tasarımı aslında yeni karşılaştığımız bir durum değil. DJI İnspire serilerinden, ihtiyacınız olan çekime göre aşağı-yukarı katlanan gövde tasarımına bir aşinalığımız var. Ancak bu hareket temeli dronun çapraz kol mesafelerinde bir değişiklik yapmaz. Sadece karşıdan baktığımız şekliyle dronun gövdesini harekete geçirir. Temelde kameranın konumunu değiştirmeye yönelik bir tasarımdır. Ancak tasarlanan bu benzersiz arama kurtarma dronu bu kalıpların çok ötesinde. Detaylara birlikte göz atalım.

Dronlar karada iken üretim sırasında farklı şekilde ve farklı kol yapılarında olabilir. Ancak Zürih ve École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) Üniversitesi’nde araştırmacılar uçuş sırasında şeklini ve boyutunu değiştirebileceğiniz bir Quadcopter tasarladı.Katlanabilir

Drone, ilk yardım ekipleri ve arama kurtarma ekipleri göz önünde bulundurularak inşa edildi. Afet bölgeleri alışık olmadık şekil ve boyutlarda olabilir. Şeklini ve büyüklüğünü anında dar alanlara sığacak şekilde değiştirebilen bir dronun olması son derece değerli olabilir. Deneysel robotik projelerde olduğu gibi, araştırmacılar ilham almak için hayvanlara yöneldi .

Bir çok dronda olduğu gibi bu tasarımında ilham kaynağı doğadır. Kuşlar kusursuz yaratılışlarıyla deyim yerindeyse havada süzülürler. Bir dronun havada karşılaşabileceğinden çok daha fazla engel ile karşılaşırlar. Uçuş sırasında geçilmesi gereken dar bir geçitten geçerken vücutlarını ve kanatların bu doğrultuda şekillendirir. İşte tasarlanan bu transformers dronda da tam olarak bu amaçlanmış.

Zürih Üniversitesi’nde araştırmacısı ve Zürih Üniversitesi gazetesi baş yazarı Davide Falaka basın açıklamasında şöyle diyor:  “Takımın quadcopter’inde, her biri bağımsız olarak dönebilen dört pervane var. Bizim çözümümüz baktığınız zaman mekanik açıdan oldukça basittir görünebilir, ancak algı ve kontrol sistemleri ile çok yönlü ve çok özerktir,”

Katlanabilir Tasarım

Drone, standart bir X şekli konfigürasyonuna sahiptir ve dört kol uzanır. Ancak, dar bir geçitle karşı karşıya kaldığında, şimdi H şekline dönüşebilir. Ya da kendini O şekline büzebilir, kolları vücuduna katlanabilir. Ve bu yeterli değilse, T çerçevesine dönüşebilir ve merkezi çerçeveye monte edilmiş bir yerleşik kameranın odak nesnesine mümkün olduğunca yaklaşmasına izin verebilir.
EPFL’de yazar ve araştırmacı Stefano Mintchev, “Dönüşümlü drone, sahada ihtiyaç duyulan şeye göre farklı konfigürasyonlar benimseyebilir” diyor.

 

Çalışma konsepti modeli etkileyici olsa da, araştırmacılar henüz katlanan drone ile seri üretim yapamadı. Drone’nun yapısını iyileştirmek istiyorlar, böylece daha fazla şekil sunarak üç boyutta tamamen katlanabilirler. Ve tam bir özerklik yaratmak istiyorlar. Örneğin, bir depremle yıkılan bir apartmanın ve mevcut ihtiyaçlarını karşılamak için şeklini değiştiren bir drone’da değişen bir drone.

Falanga, “Nihai hedef, drone’ya ‘o binaya girin, her odayı inceleyin ve geri dönün’ gibi üst düzey bir talimat vermek ve bunu nasıl yapacağını kendi başına çözmesine izin vermektir.” Diyor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x