HABERLER

EIS Drone Nedir? Görüntü sabitleme nedir? OIS, EIS ve HIS neye yarar?

483views

EIS Drone Nedir? Drone kameralarında eis ne işe yarar? Elektronik görüntü sabitleme (EIS), kameranın titreşime maruz kaldığı durumlarda düzgün video sağlar. Sonuç? Çok hareketli sahnelerde bile net ve hassas görüntüler.

EIS 4K kamera nedir?

Elektronik Görüntü Sabitleme (EIS), kameranın darbelere ve darbelere maruz kaldığı durumlarda görüntülerin net ve sabit kalmasına yardımcı olur. İlk defa 4K/30fps video EIS desteğini destekliyor. Yaptığınız işi yapmaya devam edin ve bırakın EIS çekimlerinizi stabilize etsin.

Dronlarda EIS’nin Etkinliği

Drone’lar havada uçuyor ve rüzgar nedeniyle ciddi sarsıntılara maruz kalıyorlar. EIS olmadan drone’un kamerası titremeye uyum sağlamayacaktır. Daha iyi anlamak için kameralı eski bir cep telefonunu alın ve yürürken bir video çekin. Sabitleyicinin bulunmaması nedeniyle videoda ciddi bir rahatsızlık göreceksiniz.

Farklı sektörlerde drone’ların hızla artmasıyla birlikte görüntü kalitesi artık her zamankinden daha kritik. Her içerik oluşturucunun, kaliteden ödün vermeden sabit hava çekimleri yapmak için bir drone’a ihtiyacı vardır. EIS, teknik sarsıntıyı ve titreşimi azaltarak drone kullanıcılarına istedikleri kalitede çekimler sağladığı için bu taleplerin cevabıdır. SJRC F22S gibi fotoğrafçılık için en iyi dronlar arasında EIS bulunur. Bu dronelardan alınan video görüntüleri EIS olmayan dronelara göre kalite olarak daha iyidir.

ELEKTRONİK GÖRÜNTÜ SABİTLEME VS. GIMBAL STABİLİZATÖR:

Dronlar, EIS’nin piyasaya sürülmesinden önce bile görüntü sabitleyicileri kullanıyordu. Drone titremesi, görüntü kalitesinin düşmesine neden olan önemli bir sorun olduğundan, Gimbal Stabilizer gibi çözümler tanıtıldı. Gimbal sabitleyici Elektronik Görüntü Sabitlemeden farklıdır. EIS görüntüleri dijital olarak sabitlerken Gimbal Stabilizer sabit bir görüntü elde etmek için optik görüntü sabitleme tekniği uygular. EIS, eşit kaydırma yoluyla görünümü iyileştirmeye devam ederken, gimbal sabitleyici yalnızca drone değiştikten sonra çalışır.

Gimbal Stabilizatörlerin iki çeşidi mevcuttur: iki eksenli ve üç eksenli. EIS ile donatılmamış dronlar genellikle iki veya üç eksenli Gimbal Sabitleyiciye sahiptir. Üç eksen daha iyi stabilite sağlayarak içerik oluşturucunun en iyi çekimi yapmasına yardımcı olur.

Görüntü sabitleme nedir? OIS, EIS ve HIS neye yarar?

Akıllı telefon kamera teknolojisi, sensörlerden lenslere, lazer odaklama sistemlerine kadar birçok parçadan oluşuyor. Görüntü sabitleme, mükemmel bir akıllı telefon kamerasının temel yapı taşlarından biri haline geliyor.

Ayrıca fotoğrafçılıkla ilgili anlamayabileceğiniz birçok kelime kullanacağız. Şüpheniz varsa, anlamanız gereken fotoğrafçılık terimleriyle ilgili özel yazımıza başvurabilirsiniz.

Görüntü sabitleme nedir?

Görüntü sabitleme, bir kamera sistemini dengelemek için kullanılan yöntemleri ifade eder. Bunlar genellikle sapma, eğim ve yuvarlanma hareketlerini telafi eder. İster donanım ister yazılım kullanıyor olun, görüntü sabitleme, özellikle düşük deklanşör hızlarında, el kamerasıyla veya diğer titrek senaryolarda çekim yaparken fotoğrafları gerçekten iyileştirebilir.

Görüntü sabitleme, resimlerinizi veya videolarınızı dengelemek için gereklidir. Bu olmadan, fotoğraflarınız ve özçekimleriniz bulanık bir şekilde ortaya çıkabilir ve videolar, 80’lerin B sınıfı bir filmi için çekilmiş gibi görünebilir. Işığı yakalamak için kameranın deklanşörünün açık olması gerekir. Bu olurken en ufak bir hareket görüntünüze bulaşabilir. Bu özellikle karanlıkta çekim yaparken olduğu gibi deklanşör uzun süre açık kaldığında geçerlidir.

Kameranızı tripod veya monopod ile sabitleyebilirsiniz. Ancak bunları yanınızda taşımak her zaman uygun değildir. Doğaçlama kliplerin büyülü bir tarafının olduğunu söylememize bile gerek yok.

Görüntü sabitleme lüksü bir zorunluluk haline geldi.
Akıllı telefonlarımızda HDR ve gece modlarının yaygınlaşmasıyla görüntü sabitleme lüksü bir zorunluluk haline geldi. Hemen hemen tüm modern akıllı telefonlar, en az bir kamerada görüntü sabitleme sağlar. Ancak birkaç farklı görüntü sabitleme türü vardır. Sizi onlarla tanıştıralım.

Optik Görüntü Sabitleme (OIS)

OIS, hareketi algılamak ve kamera sistemini buna göre ayarlamak için mikro elektromekanik sistem (MEMS) jiroskopu kullanan bir donanım çözümüdür. Örneğin, akıllı telefonunuzu tutuyorsanız ve eliniz hafifçe sola doğru hareket ediyorsa, OIS sistemi bunu algılayacak ve kamerayı hafifçe sağa kaydıracaktır.

Bir donanım çözümü olarak bu, görüntünün herhangi bir şekilde kırpılmasını gerektirmez; bu, telefonun fotoğrafı yakalamak için tam bir sensör okuması kullandığı anlamına gelir. Bunun bir yan ürünü de sıfır distorsiyonlu videodur çünkü dijital stabilizasyondan gelen jöle efektini elde edemezsiniz. Videoya herhangi bir efekt uygulamadığınız için OIS, videoyu çok daha doğal hale getirir.

İyi bir OIS donanımı oluşturmak ucuz değildir, bu da malzeme maliyetini artırır ve sonuçta OIS donanımlı akıllı telefonunuz için daha fazla ödeyeceğiniz anlamına gelir, ancak son zamanlarda çok daha yaygın hale geliyor. Ayrıca kamera modülünün tipik olarak statik öğesini başka bir hareketli parçaya dönüştürür. Nadiren görülür ancak bazen herhangi bir mekanik üründe olduğu gibi OIS sistemindeki hareketli parçalar da arızalanabilir.

OIS, ister video ister fotoğraf çekiyor olun, değerli bir araçtır. Özellikle kameranın deklanşörünün daha uzun süre açık kalabileceği düşük ışıklı senaryolarda kullanışlıdır. OIS olmadan bu durum, genellikle hareket bulanıklığı olarak bilinen hafif el hareketi nedeniyle görüntüleri bulanıklaştırabilir. OIS etkinleştirildiğinde, hafif sarsıntılar ortadan kaldırılarak daha net fotoğraflar elde edilir. Aynı durum, nesneye olan mesafe nedeniyle küçük sarsıntıların arttığı telefoto çekimleri için de geçerlidir.

Elektronik Görüntü Sabitleme (EIS)

EIS, OIS’in yaptığını yapmaya çalışır ancak fiziksel donanım olmadan. Bu, küçük hareketleri algılamak için akıllı telefonunuzun ivmeölçerini kullanarak çalışır. Kamera yazılımı bu hareketleri yorumluyor ve her kareyi birlikte hizalıyor. Görüntüler açısından bu, kameranın kısa sürede birden fazla fotoğraf çektiği HDR ve gece modu işlemlerinde çok önemlidir.

Video için yazılım yüksek kontrastlı bir nokta bulacak ve bu noktayı çerçevenin aynı bölümünde tutmaya çalışacaktır. Daha modern EIS örnekleri, konuyu tespit etmek ve buna göre stabilizasyonu kilitlemek için makine öğrenimini kullanır. EIS kullanımıyla ilgili ortak bir taviz, perspektifteki küçük değişikliklerden dolayı doğal olmayan görünen bozulma üretebilmesidir. Jöle etkisi olarak bilinen şey budur.

Bu stabilizasyon yönteminin tartışmasız en büyük dezavantajı, işlem için gereken mahsuldür. EIS etkinleştirildiğinde artık sensörün tamamını çıktıda göremezsiniz. Sensör görüntüsünün kenarları tampon bölge olarak kullanılır. Stabilize edilmiş görüntü bu kenar boşluğu içinde hareket ettirilerek nesnenin çerçevede sabit tutulması sağlanabilir. Tampon bölge olmasaydı, stabilizasyon hareket ettikçe görüntünün kenarlarını keserdiniz.

Hibrit Görüntü Sabitleme (HIS)

Hibrit Görüntü Sabitleme, adından da anlaşılacağı gibi hem OIS hem de EIS’nin birleşimidir. Her yönüyle mükemmel bir çözüm. OIS, temel donanım stabilizasyonunu sağlar ve ardından EIS, video görüntülerini daha da düzgünleştirir. OIS’e sahip olmanın avantajı nedeniyle, EIS kırpma faktörünün bu kadar aşırı olması gerekmez. Görüntünün kenarları etrafındaki arabellek daha küçük olabilir, bu da daha ince bir kırpma ve son kare üzerinde daha az etki ile sonuçlanır.

Görüntüler açısından hibrit sistemin aslında hiçbir faydası yok. OIS kısmı istenilen tüm senaryolarda sarsıntısız çekim yapılmasını sağlayacaktır. Ancak EIS, HDR’ye, Gece Moduna ve çoklu pozlamalı gece çekimlerine stabilite katar.

Sonuçların nasıl göründüğünü merak ediyorsanız yukarıda Android devinin OIS ve EIS hibrit sistemini kullanan ilk telefonu olan Google Pixel 2’den bir örnek görüyoruz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x