HABERLER

DRONE-TAKSİ. İHA’lar. MOTORLU Dronlar. GÜNÜMÜZÜN YENİ GERÇEKLİKLERİ NELER?

261views

Trafik sıkışıklığına asla saplanmayacak drone-taksi veya İHA, saatte 130 km hızla yolcuyu en kısa yoldan alıp şehrin istenilen noktasına inecek ve bu drone’ların prototipleri zaten yürürlüktedir. En muhteşem yolcu uçağı projelerine buradan göz atın.

Drone’lar insanları özel bir araç olarak veya toplu taşıma sisteminin bir parçası olarak güvenli bir şekilde taşıyabilir mi? Helikopterlerle karşılaştırıldığında drone’ların birçok avantajı vardır.

Çok fazla gürültüye neden olan büyük kanatlar yoktur ve girdap akışları da yoktur. Evlerin arasında olduğu gibi alçak irtifalarda yapılan uçuşlar da çok daha güvenlidir; bir binaya veya direğe dolaşmazlar. Kuyruğun olmaması ve büyük detayların olmaması, drone’nun uçuş ve iniş sırasında çok daha manevra kabiliyetine sahip olmasını sağlıyor; sonuncusu neredeyse her yerde gerçekleştirilebiliyor.

Öte yandan 200 kg’ın üzerinde kargo yükü taşıyabilen drone’lar uzun uçuş sürelerine ihtiyaç duymuyor. Ayrıca, makinenin yüksek maliyeti nedeniyle kentsel ulaşım sistemine uygulanan bu dronların ilk akışı olmayacak. Bu, daha güvenli bir hızda tanıtılabilecekleri anlamına gelir.

DRONE-TAKSİ EHANG 184

Drone’lar büyük bir satın alma fiyatına sahip olduğundan, esas olarak ticari kullanımlar, özellikle de taksi hizmetleri için hedefleniyorlar. Şu anda en ünlü drone taksi, dünyanın ilk drone taksisi olan Ehang 184’tür. Çin’de üretildi ve YouTube kanallarında uçma yeteneklerini gösteren bir video var.

Pil, uçuş başına 23 dakika dayanır. Bu süre zarfında hava taksisi, bir yolcuyu ve bagajını (kütlesi 230 kg’a kadar) yaklaşık 15 km’lik bir mesafeye teslim edebilir. Binden fazlası gerçekleştirilen test uçuşları başarılı oldu. Drone, kötü hava koşullarında bile kurulum görevlerini yerine getirmeyi başardı; sisin içinde, geceleri ve önceden belirlenmiş bir tayfun sırasında uçmak. Drone bir engel tespit sistemi ile donatılmıştır ve acil durumlarda bir yolcunun kontrolü ele alması mümkündür.

Aero taksi Ehang 184 pratik uygulama açısından en başarılı projedir. Makine test uçuşları sırasında çok iyi performans gösterdi. Ayrıca Ehang, ABD Federal Havacılık İdaresi’nin izniyle drone’larını Nevada’nın açık alanlarında yasal olarak test edebilecek.

AIRBUS VAHANA: 18 DAKİKADA 70 KM

Ehang 184’ün ilk test uçuşunu tamamladığı sıralarda Airbus Vahana yolcu uçağı yaratıldı. Geliştiricisi Zach Lovering’e göre Vahana, yalnızca iki yıl önce bir zamanlar peçete üzerinde kaba bir tasarımdan ibaretti. Sıradan bir peçete üzerindeki kavramsal taslağın, ilk test uçuşunu gerçekleştirmiş olan gerçek bir uçağa dönüştüğünü açıkladı.

Proje 2016 yazında başladı ancak dronun ilk yolculuğu birkaç ay ertelendi. Ancak sonuçta Vahana’nın performansı Ehang 184 kadar başarılı olamadı. 745 kg’lık cihaz 5 metreye kadar yükseldi ve uçuşu sadece 53 saniye sürdü.

2020 yılında mühendisler, San Jose’den San Francisco’ya (yaklaşık 70 km) 18 dakikada uçabilecek tam teşekküllü bir aero taksi sunma sözü verdiler.

VOLOCOPTER: 18 PERVANELİ TAKSİ

Yılın başında Las Vegas’ta düzenlenen CES 2018 fuarında Intel, uçan araba Volocopter’ı tanıttı. İki yolcuya kadar taşıma kapasitesine sahip olan bu otonom araç, 18 adet döner motorla çalışıyor.

Makine yolcu güvenliği göz önünde bulundurularak üretilmiştir. Pil dokuz bağlantısız bölmeye bölünmüştür. Her biri yalnızca iki rotoru besliyor. Pillerden biri veya ikisi tamamen boşalsa bile drone yine de uçmaya devam edebilecek. Acil bir durumda hava taksisi yolcuları tahliye etmek için paraşüt bile kullanabilirler.

HOVERSURF’TAN UÇAN MOTOSİKLET
Rus-Amerikan şirketi Hoversurf, motosiklet ve quadcopter hibriti olan bir drone geliştiriyor. Cihaz Dubai’deki Gitex 2017 fuarında tanıtıldı. Bundan önce geliştiricileri, Startup Village 2016 etkinliği sırasında Skolkovo’da başarılı bir uçuş sergiledi. Motorlu uçağın en modern versiyonu Scorpion-3’tür.

Bu drone, uçan motosiklet olarak adlandırıldı ve aşırı pilotluk amaçlı makinelerden biri olarak kabul ediliyor. Şu anda geliştiriciler, drone motosikletinin en büyük zayıflığı olan rotorların zayıflığı ile uğraşıyor.

4’Ü 1 ARADA DRONE İÇİN SEYAHAT
Startup Joby Aviation’ın ayağınıza getirdiği Joby, bu yılın başında yolcu-drone projesi için 100 milyon dolar yatırım elde edeceğini duyurdu. Başlangıç için para Toyota, JetBlue ve Intel gibi büyük şirketler tarafından toplandı. İHA özel bir havaalanında test ediliyor.

Joby Aviation, diğer şirketlerin aksine proje uygulama sürecini gizli tutuyor. Şu ana kadar yalnızca dronun 12 döner elektrik motoruna sahip olacağı ve aynı anda dört yolcunun uçabileceği biliniyor. Drone, 240 kilometrelik mesafeyi katedebilecek ve yerden birkaç bin metre kadar yükselebilecek.

AUDI VE AIRBUS UÇAN TAKSİ DRONE

Şimdi Audi, Airbus ve Italdesign ile birlikte, kendi kendine uçan drone’lara dönüşebilen otonom otomobiller geliştirmeyi amaçlayan yeni bir projeyi duyurduktan sonra, gezginlere geleceğe dair bir fikir sunuyor. Yepyeni Pop.Up Next sürücüsüz bir araba, drone ve taksinin hepsi bir arada.

Pop.Up Next’in 49 inç ekrana sahip kabini şık ve rahatlatıcı olacak şekilde tasarlanmıştır. Yeni arayüz, hareket kontrolü, göz izleme, yüz tanıma ve ses kontrolünü kullanarak seyahati kolaylaştırıyor. Bu model oldukça iddialı görünse de, konsept ulaşım sisteminde yeni bir boyut başlatacak ve kentsel şehirlerde giderek artan sıkışık trafik sorununa yardımcı olacak.

Çin, Ehang’a tamamen otonom, yolcu taşıyan hava taksileri için ilk endüstri onayını verdi

PEKİN — Sürücüsüz hava taksileri Çin’deki gerçeğe bir adım daha yaklaştı.

Guangzhou merkezli Ehang
Cuma günü yaptığı açıklamada, iki insan yolcu taşıyan tamamen otonom drone EH216-S AAV için Çin Sivil Havacılık İdaresi’nden uçuşa elverişlilik “tip sertifikası” aldığını söyledi. Düzenleyici, ABD’deki Federal Havacılık İdaresi’nin eşdeğeridir.

ABD’de listelenen Ehang, dünyada yolcu taşıyan otonom elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) uçaklarını Çin’de uçurmasına olanak tanıyan böyle bir sertifikayı alan ilk şirket olduğunu iddia ediyor.

CEO Huazhi Hu, CNBC’ye video konferans röportajında verdiği demeçte, sertifikanın aynı zamanda şirketin ABD, Avrupa ve Güneydoğu Asya’daki ticari operasyonları için benzer sertifikalar alma olanağını da önemli ölçüde kolaylaştıracağını söyledi.

“Gelecek yıl yurtdışına açılmaya başlamalıyız” dedi ve düzenleyicilerin hâlâ Çin uçuşa elverişlilik sertifikasyonunun karşılıklı düzenlenmesi için bir süreç oluşturması gerektiğini belirtti. Mandarin dilindeki açıklamalarının CNBC çevirisine göre bu böyle.

Ehang hisselerinin fiyatı bu yıl neredeyse iki katına çıktı, ardından Pazartesi günü “ticari operasyonlarıyla ilgili çok önemli bir gelişmeye ilişkin duyuru beklentisiyle” ticaret geçici olarak durduruldu. Ticaretin Cuma günü yeniden başlaması planlandı.

Şirketin piyasa değeri yaklaşık 1 milyar dolar.

Küresel düzenleyici eylem
ABD FAA, Temmuz ayında benzer otonom uçan araçlara izin verilmesine yönelik bir yol sağlayan ancak başlangıçta yine de pilotların araçta oturmasını gerektiren bir plan yayınladı.

Kaliforniya merkezli Joby Aviation
ABD’nin önde gelen endüstri oyuncularından biri, bu ayın başlarında uçuş testi programını uzaktan pilotluktan gemiye bir pilotu da dahil edecek şekilde genişlettiğini duyurdu ancak herhangi bir yolcudan bahsetmedi. Joby’nin ABD Hava Kuvvetleri ile 131 milyon dolar değerinde olduğunu iddia ettiği bir sözleşmesi var.

Çin’deki düzenleyiciler, otonom uçan araçların sertifika almasının önünü açıyor. Haziran ayında Çin, insansız hava araçlarının (pilotsuz araçlar) uçuşu için yeni kurallar yayınladı. 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x